Lagbanner
Sju Tankar efter IFK Göteborg – Degerfors (6-0) ”Släng in valfri klyscha om islossning eller ketchupeffekt”.
Släpper det för Elias Hagen? Ett mål och Tre assist de senaste två matcherna är ett steg i rätt riktning för prestigevärvningen.

Sju Tankar efter IFK Göteborg – Degerfors (6-0) ”Släng in valfri klyscha om islossning eller ketchupeffekt”.

Blåvitt gick in i det som många kallade för ödesvecka och en match mot Degerfors som laget på många sätt var tvungna att vinna. Och vann gjorde man. Hela 6-0 blev det mot Degerfors.

1. Valfri klyscha
Efter ett gäng mållösa timmar, usel poängskörd och en jumboplats är det väldigt lätt att dra till med valfri  klyscha efter den här matchen, och jag utgår från att vi kommer få läsa mycket om ”Islossning”, ”Proppen ur” och ”Ketchupeffekten” i kvällspressen efter 6-0 mot Degerfors. Och det är klart att det är ju lite så, samtidigt ska vi komma ihåg att Blåvitt, trots de fyra inledande förlusterna, spelat successivt bättre och bättre, mot rätt svårt motstånd. 6-0 är såklart i överkant, men kombinationen av ett lag som tar steg framåt och helt plötsligt får möta en motståndare av betydligt lägre kvalitet så kan det lätt bli att det rinner iväg lite.

2. Rätt match.
Mot Degerfors var det vårens Änglahjälpsmatch, där Supporterklubben Änglarna med hjälp av Änglahjälpen köper biljetter till skolungdomar i Göteborg som får gå på fotboll. I ett avsnitt som sändes i Blåvitt Play i veckan så kunde vi höra flera barn prata om hur det bästa är att få fira mål. Och idag fick de fira!

3. Sträck på er kamrater
Okej, Blåvitt ligger fortfarande på nedflyttningsplats, det är på tok för sent att luta sig tillbaka och säga att det här var vändningen. Samtidigt så är det här på många sätt och vis en ångestmatch. Poängtapp idag hade varit en smärre katastrof och det fanns nog inte någon på Kamratgården som inte var fullt medveten om den bildliga kniven mot strupen. Men något som jag blir imponerad av än en gång är hur det blåvita kollektivet sluter samman när det behövs. Vi har sett det lite för ofta de senaste åren ska sägas, men det är ändock imponerande hur blåvita kamrater kollektivt bestämmer sig för att ”Gnäll gör bara saken sämre just nu. Nu sluter vi oss samman och stöttar oavsett vad”. Jag tror förmågan att göra det, istället för att dra igång interna stridigheter, är en stor anledning till att Blåvitt inte behövt göra som AIK, Hammarby, Djurgården eller Malmö, dvs dra en liten vända nere i Superettan.

4. Den som väntar på något gott?
Mannen, myten, legenden. Anders Trondsen, värvades, försvann, och blev en myt. Fanns han ens på riktigt? Ingen hade sett röken av honom förrän han fick hoppa in som mittfältare. Och det enda beviset på att han ens spelat den matchen var att han trots allt noterades för ett gult kort. Lägg på det ett rött kort i nästa match, och många undrade nog vad fan det var för värvning.

Och ja, det är ”lätt” att komma in vid 4-0 och imponera. Men det var längesedan jag såg ett så bra inhopp som Trondsen stod för idag. Hittade ytor och slog smörpass efter smörpass. Helt plötsligt känns det som ett slöseri att kasta bort honom på vänsterkanten…

5. Vändningen?
Nu pratar jag inte om Blåvitts säsong 2023, utan om Adam Benediktsson säsong 2023. Han inger inte direkt förtroende när han i sitt första ingripande nästan tappar en boll till en Degerforsspelare. Men sen vid ställning 1-0 så slår Emil (tror jag) en helt galen frispark där han vill sätta igång spelet snabbt men istället ger Degerfors ett friläge. Adam kommer ut och står för en riktigt fin räddning. 1-1 där hade antagligen gett en helt annan matchbild, men den räddningen kändes lite som ett vägskäl för både matchen och Adam. Efter det var det en i princip fläckfri målvakt vi såg. (Okej, det var någon  boll han nog borde gått ut och boxat men istället klistrade han nicken han fick på sig så det gick väl jämnt ut…) Jag vet att Adam varit allt annat än bra Stabil mot både Djurgården och Norrköping, men det är samtidigt målvakten med bäst räddningsprocent i Allsvenskan just nu och jag tycker ändå att han gör mycket av grundarbetet rätt. Det är det mentala som inte riktigt sitter, och kan bara den knuten släppa så tror jag fortfarande att det är en i grunden riktigt bra målvakt vi har på tillväxt i truppen.

6. Det rinner iväg, men ändå…
När jag inför säsongen skulle tippa tabellen för Svenska Fans tippade jag Degerfors som jumbo. Jag tippade förvisso lite skämtsamt även att Blåvitt skulle ta guld, så helt rätt på det var jag väl inte, men jag sade då, och jag vidhåller idag, att det finns många lag i Allsvenskan som ska vara mycket sämre än Blåvitt. 6-0 är ett resultat i överkant såklart, men jag känner mig ändå rätt trygg i att Blåvitt, nu när laget hittat lite rätt i sina positioner kommer klättra i tabellen. För man ska helt ärligt vara väldigt mycket bättre än lag som Degerfors, Varberg, Mjällby och BP. Hur långt man lyckas klättra i slutändan återstår att se, men jag är inte direkt oroad över lagets position i tabellen just nu. Blåvitt ska vara och bevisade idag att de är mycket bättre än Degerfors.

7. Knutar som släpper?
Elias Hagen kom som en dyr profilvärvning och har väl inte direkt rosat marknaden hittills. Samtidigt så har han varit inblandad i en majoritet av Blåvitts mål. Assist till målet mot Norrköping i måndags och två assist idag. Lägg på det ett mål, och Elias Hagen står på fyra poäng just nu. Kanske inga drömsiffror, men uppenbarligen är han på rätt plats vid rätt tidpunkt. Med lite tur så var dagens insats, precis som jag tror om Adam, det som får knutarna att släppa lite för Elias. Mot Djurgården fick han ett ypperligt läge att kvittera, men har för dålig touch. Idag är touchen mycket bättre och bollen gick i mål.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-05-04 23:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg