Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-07-04 19:00

IFK Göteborg - Degerfors
2 - 0

Sju tankar efter IFK Göteborg – Degerfors IF (2–0)
Efter två mål av Marcus Berg, båda assisterade av Gustaf Norlin, kunde Blåvitt ta en stabil seger hemma mot Degerfors.

Sju tankar efter IFK Göteborg – Degerfors IF (2–0)

IFK Göteborg tar tredje raka segern efter 2–0 hemma mot Degerfors. Två mål från Marcus Berg i den första halvleken räckte för att det skulle bli en komfortabel seger. Dagens trepoängare innebär att Blåvitt placerar sig på en sjundeplats i tabellen. Här kommer sju tankar efter matchen.


1. Lite marginaler
Åh vad skönt att ta en stabil och säker trepoängare! Något som präglat de matcher Blåvitt vunnit i år är att det inte har varit särskilt stabila segrar. Mestadels har det varit uddamålssegrar, där man hela tiden har behövt kriga in i sista sekund för att knipa segern. Idag var det en annan sak, efter två snabba mål i slutet av första halvlek kunde Blåvitt lugnt och sansat spela av matchen sista 45. Lugn, tryggt och bekvämt helt enkelt. 

2. Målmaskinen, och den skadeskjutna (?), Marcus Berg
Det går inte att skriva om dagens match utan att nämna Marcus Berg. Han vinner matchen, i princip, på egen hand. Lovorden och hyllningarna kan fortsätta i all oändlighet, för han är direkt bidragande till majoriteten av de poäng som Blåvitt samlat ihop. Däremot bör vi kanske vara oroliga för hur mycket den kroppen klarar av. Man kan stå och skoja i intervjuer, som både Marcus själv och Gustaf Norlin gör, om att kroppen är sliten och att han knappt tränar, men det är också ett problem. Det kommer komma en dag då Marcus Bergs kropp inte klarar av att spela fotboll mer och vad händer då? Men fram till dess tycker jag att vi njuter av att se Allsvenskans överlägset bästa och viktigaste spelare i de finaste av färger. 

3. Publiken, wow! 
15.000 sålda biljetter mot Degerfors en regnig måndag, mitt i semestern. Det var alltså nästan slutsålt på dagens match, vilket är oerhört imponerande. Det är sällan det har varit över 10.000 på Gamla Ullevi  de senaste somrarna, framförallt inte mot de betraktade bottenlagen. Det är uppenbart att pandemin gjort något med Blåvitts läktare, för sedan Folkhälsomyndigheten öppnade upp arenorna har Blåvitt haft en väldigt högt publiksnitt. Fantastiskt roligt att så många uppskattar att se fotboll på plats i allmänhet och Blåvitt i synnerhet. Om man som jag gjorde, såg matchen på TV, blir det extra påtagligt hur mycket publiken faktiskt betyder. Idag kändes det som att publikens stöd var det som bar fram laget till tre poäng. 

4. Vinna mot bottenlagen, tappa poäng mot topplagen
Blåvitt har visat att man ganska lätt kan vinna mot de, på pappret, lite sämre lagen. Det är egentligen bara mot Varbergs BoIS som blåvitt tappat poäng mot ett lag som “ska” slås. Poängen har istället tappats mot lag som Malmö, AIK, Elfsborg och Kalmar vilka man ändå får klassa som bra lag. Det känns tryggt att Stahre och hans mannar inte tappar onödiga poäng, mot lag som man ska vinna mot. Det enda steget från att Blåvitt ska vara ett topplag är egentligen att vinna mot de bra lagen. Att ta poäng i de matcher där Blåvitt just nu “får förlora”. Det är klart att Stahre inte står och säger att man får förlora matcher, men jag är övertygad om att de tankarna ändå sitter i bakhuvudet hos spelarna, supportrarna och klubben. Det mantrat måste bort, vinna mot Malmö, AIK, Elfsborg och Kalmar ska inte bara ses som en bonus. 

5. Underbara Gustaf Norlin!
Gustaf Norlin är minst sagt inne i storslagen form efter ett mål och tre assist på två matcher. Han har alltså varit inblandad i alla fyra mål som Blåvitt gjort sedan uppehållet. Dagens insats är återigen väldigt bra och den pryds med två läckra framspelningar till anfallspartnern Marcus Berg. Utöver poängproduktionen springer och kämpar han enormt, och hetsar även igång publiken emellanåt. En älskvärd spelare som troligtvis växer mer och mer i supportrarnas ögon för varje match han spelar. 



6. Toppstrid, på riktigt?
En sjundeplats i tabellen låter inte särskilt märkvärdigt, men vinner Blåvitt mot Hammarby nästa omgång är man bara en ynka poäng från europaplatserna. Detta eftersom många av topplagen spelat en match mer än Blåvitt och att avståndet inte är särskilt stort på övre halvan av tabellen. Den säsongen som började så bra och fortsatte så dåligt, är nu påväg att bli riktigt bra. 

7. “När man tror att man är värdelös så är man bara dålig och när man tror att man är jävligt bra så är man bara bra” 
Självklart ska drömmar om toppen och att slåss om europaplatser få drömmas, men är IFK Göteborg verkligen så bra än? Rubriken är ett citat från Mikael Stahre direkt efter dagens match, och slutsatsen av det hela var att “vi är väl någonstans mittemellan”. Att Blåvitt är ett topplag har man inte bevisat. Än så länge har man besegrat dåliga lag tre gånger i rad. Det är inte jävligt bra, utan bara bra. Det är just i matcher mot Hammarby, på bortaplan, som Blåvitt måste visa var man egentligen står. Är Blåvitt jävligt bra än? Isåfall krävs det plockade poäng på Tele2 och inte 4–0 i baken som varit melodin de senaste säsongerna. Matchen mot Hammarby nästa vecka är säsongsdefinerande och visar verkligen vart Blåvitt står i dagsläget. 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-07-04 22:19:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg