Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-04-20 19:00

IFK Göteborg - Djurgården
1 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg – Djurgårdens IF (1–1) “Det kommer bli svårt att lämna Göteborg med tre poäng”
Oscar Vilhelmsson i duell med Hjalmar Ekdal i en match som slutade oavgjort.

Sju tankar efter IFK Göteborg – Djurgårdens IF (1–1) “Det kommer bli svårt att lämna Göteborg med tre poäng”

IFK Göteborg är fortsatt obesegrade i Allsvenskan efter dagens kryss mot blåränderna från Stockholm. Här kommer sju tankar efter tillställningen på Gamla Ullevi.

1. Obesegrade och serieledare
Nej, omgången är inte färdigspelad och det lär inte stå sig till imorgon kväll men IFK Göteborg toppar den allsvenska tabellen. Det är ändå värt att nämna, för det var ett tag sedan sist. Dessutom har Blåvitt spelat fyra av fyra matcher utan att förlora vilket är oerhört starkt. Dagens match var kanske den “första riktiga prövningen” och Blåvitt visade att man faktiskt är att räkna med i år. Att konsekvent imponera över fyra matcher visar att klubben, med Mikael Stahre i spetsen, är på rätt väg. 

2. Hemmaborgen Gamla Ullevi
Stora, tunga IFK Göteborg är tillbaka. Det har man sin hemmaborg Gamla Ullevi att tacka för. Något som varit gemensamt för de år som Blåvitt lyckats är att man alltid varit starka på hemmaplan. Minns 2015 där Blåvitt inte tycktes kunna släppa in mål på hemmaplan. Dagens match är ett kvitto på att det kommer bli svårt att lämna Göteborg med tre poäng (OBS att Hisingen är ett undantag). Det massiva stödet från supportrarna är otroligt och direkt avgörande att Blåvitt är starka hemma. När det väl kokar på Gamla Ullevi, då kokar det något enormt. Stundtals skulle jag gissa att sångerna hörs långt bortom Göteborgs gränser. Dagens läkarinsats är abnormt bra, som Stahre hade sagt. 

3. Skandal, skandal, en domarskandal och griniga Djurgården
Kim Bergstrand sa: “Det är den sämsta domarinsatsen jag sett i Allsvenskan”. Fyra dagar senare står Fredrik Klitte för en kanske ännu sämre insats. Det blev väldigt fel idag, åt båda hållen - men framförallt åt Blåvitts håll. I den andra halvleken blir hemmalaget totalt bortdömt. Allt går Djurgårdens väg. Visst, många av de lägena som Blåvitt vill ha frispark för är inte helt solklara men då gäller det att hålla samma nivå åt båda lagen. Djurgården får med sig betydligt mildare och fler frisparkar än Blåvitt, och det är direkt matchavgörande eftersom det sker så pass många gånger. Varje gång Blåvitt får momentum dör det direkt eftersom Klitte låter spelet fortgå, gång efter annan. Givetvis skapar det en frustration hos spelarna som tar fokus från själva fotbollen. Dessutom känns det som att Klitte försöker kompensera för Blåvitt men det resulterar bara i att han dömer frispark när det inte ens ska vara det. 

Kanske beror dagens dåliga domarinsats på en rädsla och ett tryck från Grin-DIF. För ärligt talat, finns det något lag som gnäller och grinar så mycket som Djurgårdens IF och Kim Bergstrand gör? Jag utesluter inte att Klitte kände press från Djurgårds-håll med tanke på den intervjun Bergstrand gjorde. Även om domarna aldrig skulle erkänna det själva, sådant påverkar. 

4. Mikael Stahres fingertoppar
Inför matchen mot BK Häcken var det många som tyckte att Norlin skulle få chansen före Vilhelmsson. Så blev inte fallet och Vilhelmsson gjorde mål efter två minuter. Idag var det många som tyckte att Vilhelmsson skulle få fortsatt förtroende med tanke på hans mål senast men icke. Norlin fick sin, välförtjänta, plats i startelvan och gjorde mål efter drygt 20 minuter. Antingen är det en ren slump eller så är det en riktigt bra fingertoppskänsla från Stahre. Hur som helst tror jag inte att någon av de kvicka blondinerna blir sämre av lite konkurrens. 

5. Bristen på målchanser
Blåvitt skapar inte tillräckligt många heta målchanser för att vinna idag. Utöver Norlins jätteläge är det bara ett par halvchanser, men helheten räcker inte för att Blåvitt ska förtjäna alla tre poäng. Troligtvis beror det på att Djurgården är ett betydligt bättre fotbollslag än till exempel Häcken, men det är snarare en fortsatt stabil defensiv som fixar en poäng till Blåvitt och inte en briljant offensiv. Samtidigt vet vi Marcus Bergs klass och han kan mycket väl vara tungan på vågen och avgöra sådana här matcher på egen hand. Idag var han det inte, tyvärr. 

6. Tobias Sana på gång?
Idag gör Sana en av sina bättre matcher i år. Visserligen har han inte imponerat under inledningen av säsongen men idag visar han upp delar av den kvaliteén som han besitter. Han har ett helt annat tempo i sitt driv med bollen och det går fort framåt istället för långsamt i sidled. Extra tydligt tycker jag det är när han spelar fram Norlin strax efter kvitteringsmålet, det är en bra aktion från Sana. 

7. Adam Ingi Benediktsson - en profil
Vi avslutar dagens sju tankar med en hyllning till vår andremålvakt. Personligen tycker jag det finns få saker som är finare än när spelare hetsar igång publiken och Adam tar hetsen till en ny nivå. Detta kanske undgått många, framförallt de som inte är på plats, men han hetsar alltså igång publiken inför varje match på ett fantastiskt sätt. Utan att imponera spelmässigt har Adam Ingi Benediktsson blivit en publikfavorit - Blåvitt har Sveriges (och Islands) coolaste andremålvakt. 



 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-04-20 23:19:08
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg