Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-05-28 15:00

IFK Göteborg - Sundsvall
2 - 0

Sju tankar efter IFK Göteborg – GIF Sundsvall (2–0) “Skjut mer, målvakten är kass”
IFK Göteborg studsar tillbaka igen efter 2–0 hemma mot Sundsvall.

Sju tankar efter IFK Göteborg – GIF Sundsvall (2–0) “Skjut mer, målvakten är kass”

IFK Göteborg bryter den negativa resultatraden efter seger mot Sundsvall hemma. Trots en hållen nolla och två mål från Marcus Berg är det långt ifrån allt som är positivt med dagens match. Här kommer sju tankar efter tillställningen på Gamla Ullevi.


1. Frid och fröjd, eller? 
2–0 hemma mot GIF Sundsvall låter som en bra match. Det låter som att Blåvitt har gjort precis det som förväntades av dem, att hålla nollan och ta tre poäng. Däremot är det inte så matchbilden ser ut. Två skitmål, rent ut sagt, i slutskedet av matchen. Innan dess finns det mycket att anmärka på när det gäller hemmalagets spel. Sundsvall är direkt urusla, ändå lyckas inte Blåvitt skapa en 100% procentig målchans på 87 minuter. Det spelar liksom ingen roll att Blåvitt vinner matchen med 2–0, insatsen kvarstår och den är under all kritik. 

2. Tryck dit bolljäveln
För att knyta an lite till första tanken är det precis detta som saknas - Att trycka dit bolljäveln. Trots att Blåvitt har 72% bollinnehav har man bara sex avslut på mål, varav fyra kommer i samband med målen. Det känns som att det inte riktigt är någon som vågar kliva fram, vågar ta initiativ, eller för den delen vågar skjuta. Det kan jämställas med ett taktiksnack i någon av de lägre divisionerna “Vi måste skjuta mer gubbar, målvakten är kass”. Det låter parodiskt men det är faktiskt precis så Blåvitt vinner dagens match, de sköt mer och målvakten var kass. Det får gärna komma lite tidigare än i minut 87 nästa gång bara.  

3. Hosam Aiesh, man vet aldrig vad man får
Första halvleken från Hosam Aiesh idag sammanfattar typ hela hans tid i den blåvita tröjan. Han dribblar förbi sin gubbe säkert tio gånger, men slutprodukten av det är noll. Det är absurt hur många inlägg som slås bort, match efter match. Men sedan kommer det ett perfekt inlägg till Calle Johansson och man börjar få upp hoppet igen. Man vet aldrig vad man får av Hosam Aiesh. Synd bara att han inte tycks träna sina inspel, för om han skulle sätta en av tre till rätt gubbe kommer Blåvitt göra betydligt fler mål. 

4. Bångsbo eller Bjärsmyr? 
Idag var Mattias Bjärsmyr tillbaka i Blåvitts startelva efter att Johan Bångsbo vikarierat. Den tydligaste förändringen av att Bjärsmyr var tillbaka är Calle Johanssons insats. Nu har backlinjen visserligen inte någonting att göra defensivt idag, men det märks att Calle vågar ta med boll och slå något farligare passningar än när han har Bångsbo bredvid sig. Det bidrar en hel del till uppbyggnadsspelet vilket gör att man vill se Bjärsmyr som förstaval. Däremot kommer Bångsbo in sista kvarten och är riktigt fin. Kall med bollen och stensäker de gånger han behöver ingripa. Det är en tuff konkurrenssituation mellan honom och den nästan dubbelt så gamla Bjärsmyr. 

5. Publikfest
För mig är det helt ofattbart hur IFK Göteborg, efter denna formsvacka, lyckas locka 12 000 änglar till Gamla Ullevi. Mot GIF Sundsvall. Någonting gör klubben väldigt rätt när det handlar om att locka till publik. Lägg därtill att drygt 9500 har stöttat Blåvitt på bortaplan i år, vilket är en väldigt hög siffra. Trots att laget går på knäna visar supportrarna att Blåvitt är ett topplag. Fantastiskt att se! 

6. Erik Sorga allez allez
Så skanderade blåvittklacken innan han blev inbytt, när han var på planen och efter matchen. Sorga har onekligen blivit en publikfavorit sedan han kom till klubben, trots att han inte uträttat någonting på planen. Det är många som tycker att han borde ha fått chansen ett tag nu och dagens inhopp tycker jag stärker det argumentet. Estländaren står för ett par fina aktioner och är några centimeter från att göra 1–0, istället för Marcus Berg. Med en Oscar Vilhelmsson ur form är det nog inte helt otänkbart att Erik Sorga knackar på dörren till startelvan efter uppehållet. 

Erik Sorga i dagens match mot Sundsvall.

7. Och nu då?
14 poäng på tio matcher. Ingen katastrof, inget spektakulärt. Det går att argumentera för att säsongen 2022 blir ännu ett mellanår, men än är det inte kört. Det är bara en tredjedel av säsongen som är spelad och allt kan hända. Nu vankas det uppehåll i fyra veckor där Blåvitt har ett inplanerat träningsläger på Daftö Resort samt två träningsmatcher mot Fredrikstad och Trelleborg. Därefter väntar Sirius på studenternas IP för att återstarta Allsvenskan.

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-05-28 19:20:47
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg