Lagbanner
Sju tankar efter IFK Göteborg – Halmstad (2-0) ”Var det här vändningen?”
Mål och assist för Tobias Sana som såg väldigt lättad ut för att han fick revanschera sig för straffmissen mot Häcken

Sju tankar efter IFK Göteborg – Halmstad (2-0) ”Var det här vändningen?”

IFK Göteborg återstartar Allsvenskan på bästa sätt genom att slå besökande Halmstad hemma med 2-0. Inte bara var det en viktig seger, men det kändes för kanske första gången i år som om det var en stabil seger.

1. Var det här vändningen?
En fråga som ställs efter varje seger nu för tiden, men likväl en fråga som fortsätter vara relevant. Blåvitt har ju annars ofta följt upp segrar med regelrätta plattmatcher (Seger mot AIK blev förlust mot Degerfors. Seger mot Mjällby blev förlust mot Varberg. Seger mot Malmö blev förlust mot Varberg). Finns det något som pekar på att det blir annorlunda den här gången? Jag tycker nog det, för det här var…

2. Flera steg framåt
Det är en sak att ”grisa” sig till segrar mot Malmö och AIK. Men det här var något annat. Borta var de konstanta långbollarna på Kolbeinn (kanske lite självskrivet iom att Kolbeinn också är borta) och istället såg vi ett Blåvitt som försökte både ha boll, men också sätta fart på bollen. Blåvitt klarade av att spela sig ur motståndarnas höga presspel, något man haft väldigt svårt för tidigare. Ofta gjorde man det genom att flytta runt bollen i laget så pass mycket att motståndarna aldrig kunde få grepp om Blåvitt i sin press och plötsligt skapade Blåvitt ytor åt sig själva snarare än att bjuda på lägen för motståndarna. Det här kan nästan vara den bäst genomförda matchen för i år sett till att Blåvitt faktiskt hade ett framgångsrikt eget spel.

3. Det finns en del kvar att jobba med
Men det finns fortfarande en del kvar att jobba med. Vid några tillfällen slarvades det trots allt en del i backlinjen och både Joel Allansson och Mikael Boman hade väldigt fina lägen att kvittera vid ställningen 1-0. Mål där och det är sannolikt att vi hade varit mer nedstämda nu.

4. Defilera
Efter 2-0 målet så var känslan att matchen var över. Även om Halmstad skrapade ihop till några hörnor så var känslan att Blåvitt hade kontroll på matchen. Blåvitt fortsatte spela lugn och kontrollerat och när många förväntade sig att Halmstad skulle trycka på för en reducering var det Blåvitt som lugnt spelade runt bollen i backlinjen och på mittfältet. Mot slutet var det en defilering, och det var ett tag sedan vi såg Blåvitt göra så.

5. Mörkret
En del av mig vill inte prata om det. Men det är svårt att komma runt det. Sebastian Erikssons hälsena som av allt att döma är av. De som läser min texter vet att Sebastian är en spelare jag håller väldigt kär. Det känns så otroligt tråkigt att han ska behöva dras med ännu en allvarlig skada.

6. Viktigt för självförtroendet
En seger är såklart bra. Att vinna genom att faktiskt vara det bättre laget matchen igenom är ännu bättre. Men idag kändes det också som att ”rätt” spelare fick kliva fram. Gustaf Norlin har inte rosat marknaden sedan han kom till Blåvitt men det är han som slår inlägget som Sana gör 1-0 på, och man kunde nästan se på honom hur han växte i takt med att han gjorde en bättre och bättre match. Och även om han inte hade någon assist på 2-0 målet så bidrar han i allra största grad. Att Norlin fullföljer sin löpning är det som gör att Marcus Berg kan passfinta ner målvakten och sedan lägga bollen i mål.

Liknande gäller Tobias Sana som säkert haft det jobbigt sedan straffmissen på övertid mot Häcken. Det syntes på honom hur viktigt 1-0 målet var för honom.

Och låt oss inte glömma Kevin Yakob som trots att han inte gjorde några poäng visade att han hör hemma i startelvan framöver.

Som sagt, det här var inte bara en seger. Det här var inte bara en väl genomförd match. Det här var en väl genomförd segermatch där flera spelare som på olika sätt inte presterat på topp tog revansch på sig själva om man säger så.

7. Tufft framöver
Nu njuter vi av segern ikväll. Men det blir nog väldigt viktigt för laget att blicka framåt på rätt sätt och se till att man inte tar hissen ner i källaren igen omgående. Blåvitt möter AIK och Hammarby på bortaplan i de kommande matcherna. Hur Blåvitt tar sig en den utmaningen kan bli en delikat fråga.

Ska vi åka upp till Stockholm med den här matchen i ryggen och försöka fortsätta spela med ett eget spel. Något som givetvis blir svårare givet att vi möter topplag på bortaplan snarare än en nykomling hemma. Eller ska Blåvitt försöka konservera den här matchen och lägga den på hyllan för att grisa sig till poäng i Stockholm?

Det blir en hård nöt att knäcka för Blåvitt.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-09-12 21:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg