Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-09-01 16:30

IFK Göteborg - Hammarby
0 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg – Hammarby IF (0 –1)
Förlust på Gamla Ullevi, igen

Sju tankar efter IFK Göteborg – Hammarby IF (0 –1)

Efter ett sent baklängesmål förlorar IFK Göteborg återigen en fotbollsmatch. Och efter 0 avslut på mål håller sviten i sig. IFK Göteborg har inte vunnit hemma på Gamla Ullevi efter sommaruppehållet, på 5 raka hemmamatcher. Här kommer sju tankar efter gårdagens förlust mot Hammarby.

1 – Krisen är ett faktum
Det är såklart väldigt uppenbart just nu och har kanske varit det under en längre tid, men säsongen 2024 är på väg att bli än värre än fjolårets. Det finns inte heller mycket som talar för att det ska vända heller. Inga lyckade nyförvärv, likt Arbnor Mucolli och Thomas Santos förra året. Inte heller någon positiv förändring sedan tränarbytet, och nu börjar det bli rätt ont om tid att få träff på saker och ting. Det är bara 9 matcher kvar och det finns väldigt lite som talar för att IFK Göteborg klarar sig kvar i Allsvenskan för dagen. 

2 – Ett fall framåt ändå (?)
Det kanske är svårt att motivera när man har 0 avslut på mål, men matchen igår gav ändå någon form av kvitto på att det finns något att hämta för IFK Göteborg. Krysset hade man i handen fram till minut 101, vilket såklart hade varit godkänt givet förutsättningarna. Det självförtroendet som en poäng hade kunnat ge in i landslagsuppehållet hade varit både skönt och nödvändigt. Det blåvita spelet är inte direkt smickrande, men det kändes som att det fanns en tydligare idé än på länge. Speciellt under slutskedet, när Laurs Skjellerup kom in och blev en framgångsrik uppspelspunkt. Det var lite tillbaks till grunderna av fotboll, vilket känns som det är precis det som krävs för att man ska kunna klara något kontrakt. 

3 – Hemmaborgen Gamla Ullevi
Igår var det ett otroligt tryck på läktaren, och Gamla Ullevi blev precis det där man vill att det ska vara. Sången spred sig från Kommandobryggan till sittplats, ner till planen och trycket var enormt. Domaren blev pressad, det märktes att han tyckte det var jobbigt att ta beslut. Synd bara att man fick precis noll och ingenting för det. Trycket var bättre än på länge, men Gamla Ullevi som borg är inte särskilt skräckinjagande för motståndarna. Åtminstone inte när det är Blåvitt som är hemmalaget. 

4 – Negativt supporterskap
IFK Göteborg har helt fantastiska supportrar och man slutar aldrig förvånas över att så många människor fortsätter orka bry sig. Match efter match säljer Gamla Ullevi slut och det skapas som ovan nämnt en helt fantastisk stämning på läktaren. Men, buandet efter matchen måste få ett slut. Speciellt igår. Laget har inte skämt ut sig på något sätt, man förlorar mot ett av seriens formstarkaste lag i sista minuten. Jag förstår missnöjet, jag förstår engagemanget men jag är helt övertygad om att det förmodligen inte finns något mer kontraproduktivt för att visa sitt stöd för IFK Göteborg just nu. 

En blind höna förstår att den enorma pressen som är på laget och spelarna är en förklaring till varför det går så sanslöst dåligt. Det är elva spelare på planen som förmodligen har det sämsta självförtroendet i hela Göteborg. Det har sjungits samma sång i fyra år nu, om att Blåvitt ska börja spela fotboll. Hur tycker ni att det har gått? Dåligt. Jag menar inte att folk ska jubla när vi förlorar, men det finns olika sätt att uttrycka sitt missnöje på. 

5 – Negativt supporterskap, igen
Hussein Carneil gjorde bort sig igår, absolut. Det vet han själv om, och han kommer förmodligen att lära sig av sitt misstag. Men det främsta vi bör ta med oss är att det var ett komplett felaktigt domslut som visade ut honom. Att folk på riktigt skriver att han inte borde få spela en minut till i den blåvita tröjan är en av de större överreaktioner jag skådat. Han kommer in och är övertaggad och tar ett felbeslut. Ska vi räkna upp felbeslut i den blåvita truppen kan vi börja med alla de spelarna som någon gång satt sin fot på planen 2024, för det har inte gått jättebra. 

6 – Hur ska Blåvitt klara kontraktet? 
Om IFK Göteborg vinner fyra matcher till landar man på minst 33 poäng, vilket bör räcka för Allsvenskt spel 2025. Men vilka är dessa fyra matcherna som man ska vinna? Jag kan inte se det. Halmstad hemma, med kniven mot strupen? Västerås på bortaplan mitt i veckan? Hemmaderbyt mot Gais? Just idag är det oerhört svårt att blicka över spelschemat och peka på matcher som Blåvitt absolut ska vinna. Det enda som talar för att Blåvitt klarar sig kvar är tiden. Landslagsuppehållet kommer minst sagt lägligt, för det här laget behöver tid. Det bara återstår att se om tiden är tillräcklig. 

7 – Tack för allt Svennis
Om man ändå ska avsluta texten i dur kan vi passa på att alltid minnas och aldrig glömma Sven-Göran Eriksson. Den allra största tränaren svensk fotboll har skådat och en helt fantastisk människa såväl på som utanför planen. Tack för allt du gjorde för IFK Göteborg, och tack för allt du gjorde för svensk fotboll. Vila i frid, Svennis!

 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042024-09-02 12:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg