Lagbanner

-

Sju Tankar efter IFK Göteborg – IF Elfsborg (0-1) ”Förhoppningsvis kan en såhär pass svag insats väcka liv i laget”
August Erlingmark utvisad efter en onödig situation med en Elfsborgsspelare.

Sju Tankar efter IFK Göteborg – IF Elfsborg (0-1) ”Förhoppningsvis kan en såhär pass svag insats väcka liv i laget”

Efter ett ovanligt långt vinteravbrott var Allsvenskan äntligen igång igen under märkbart annorlunda förhållanden. Blåvitt anlände till matchen med ett antal frågetecken gällande startelvan och spelartruppen i sin helhet. Fjolårets poängkung Kharaishvili fanns med i truppen men saknades i startelvan och dessvärre även på plan.

  1. En annorlunda premiär. Det var längesedan underskriven missade en Allsvensk premiär men i år var det tyvärr oundvikligt. Det har snackats nog om hur konstigt det känns med de nya reglerna och tomma läktarna så vi sätter punkt för den konversationen och säger tack till att vi får någon Allsvenska överhuvudtaget.
  2. Anfallsspelet? I en match där Giorgi saknades skulle det uppenbarligen bli tufft att utnyttja vårt annars starka kantspel men mer än detta hade man nog kunnat förvänta sig ändå. Till mångas förvåning fick Sargon chansen från start istället för den beprövade Sana som levererat på positionen tidigare, något som kan ha varit ett ödesdigert misstag då spelet utvecklades positivt när bytet genomfördes i andra halvlek. Detta till trots så var det en chansfattig match där spelarna hade svårt att hitta rätt i boxen och Pakas kreativitet slösades delvis bort när han allt som oftast hamnade mitt framför boxen med ett flertal försvarsspelare omkring sig.
  3. Söder? Efter en stark fjolårssäsong fanns det stora förväntningar på Robin som nyligen blev belönad med kaptensbindeln. Under första halvlek saknades han som en central uppspelspunkt och hade svårt att delta till någon större del i spelet. Trots det lyft som vi såg till följd av Sanas inhopp så saknades det glöd i Robins spel och han kom aldrig till någon direkt farlig målchans under matchen.
  4. Mittbackskris. Det har varit en ständig konversation runt mittbackspositionerna i Blåvitt under 2020 där många menar att bänken är för tunn och startspelarna inte riktigt håller nivån. Två nyförvärv genomfördes för att underlätta situationen, ett i form av en uppflyttning av Jesper Tolinsson från akademin och ett annat i form av en hemvändare i Mattias Bjärsmyr. Båda saknades i dagens match, något som visade sig vara ett stort problem efter Calisirs skada, Da Gracas krampkänningar och Erlingmarks röda kort. Frågan är vem som är spelklar till Torsdagens match och vem som förtjänar att starta.
  5. Yusufs insats. Det har blivit en vana att se Hasse dominera mittfältet både defensivt och numera även offensivt. Efter en relativt svag första halvlek lyfte han och stod för en stabil andra halvlek där han visar sitt vanliga driv och kämparglöd. Med tanke på dagens insats i sin helhet är det svårt att se varför Yusuf skulle stanna en hel säsong till och det finns ett antal lag som är intresserade av att locka till sig mittfältaren inför nästa säsong.
  6. Ytterbackarna. Under Poya Asbaghi har det ofta varit just ytterbackarna som har glänst i olika formationer där deras offensiva kvalitér sätts på prov. Även när resten av laget hade svårt att hitta tempot och komma in i matchen så stod både Toko och Wernersson för starka insatser där dom fick mycket utrymme i anfallsspelet att kombinera och placera in bollar. Wernersson som saknade sin kompanjon på vänsterkanten hade det tufft i början av matchen men växte under spelets gång. Toko samarbetade fint med Aiesh även om det ibland blev ett par missförstånd, något som är helt förståeligt sätt till de få antal matcher dom har fått spela ihop i år.
  7. Helheten. Det som slår mig när man har tittat på fotbollen under den pågående situationen är just hur uttryckslösa lagen ibland känns. Det saknas ett driv och glöd som man bara kan få under speciella situationer, en vrålande publik eller ett par avgörande poäng i en nedflyttnings- eller guldstrid. Med det i åtanke är det inte förvånande att laget känns så pass avslaget idag, något som man även såg på andra håll över landet. Förhoppningsvis kan en såhär pass svag insats väcka liv i laget och injicera lite kraft igen, annars kan denna ljuvliga återvändo till fotbollen bli ett ganska bistert uppvaknande för oss Blåvita.

Christoffer Krull@Krull19042020-06-14 17:45:09
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg