Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-05-01 15:00

IFK Göteborg - IFK Norrköping
1 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg – IFK Norrköping (1–1)
IFK Göteborg imponerade i 1–1 matchen mot IFK Norrköping.

Sju tankar efter IFK Göteborg – IFK Norrköping (1–1)

Kamratmöte på Gamla Ullevi innebar första målet för IFK Göteborg 2023. Det räckte inte hela vägen till segern i en match där Blåvitt ändå bör tilldelas titeln som det bättre laget. Här kommer sju tankar efter matchen.


1 – Poäng, och mål!
Vi börjar i den änden. Oavsett hur surt det var att dagens insats inte räckte till en seger var det resultatmässigt den bästa matchen i år. Första målet och första poängen för säsongen. Det går därmed inte att skrocka om negativa sviter och måltorka, alla sviter är brutna och nu finns det inte längre några ursäkter eller vinklar från medias håll att peka på. 

2 – Bra
Det är ordet som någonstans får sammanfatta och symbolisera hela den resan som skett sedan senaste mötet med IFK Norrköping för knappt två månader sedan. Att gå från totalt chanslösa och uddlösa till att faktiskt äga matchen och förtjäna segern är bra. Det jobbet som Tengryd och Lundin gjort går såklart att kritisera, men så dåligt som det såg ut sista tiden med Stahre är inte ens i närheten av bristerna hos dagens IFK Göteborg. Idag var första gången på länge som jag upplevde fina tendenser och spelmönster i Blåvitts spel. Första halvtimmen ser Blåvitt ut att vara ett topplag som bryter ned sin motståndare fullständigt. Synd bara att det inte räckte hela vägen. 

3 – Adam Carlén
Något annat som är bra är Adam Carléns insats. Den tilltänkta mittbacken har i Gustav Svenssons frånvaro tagit plats på innermittfältet och gjort den till sin. Snarare än att det var han som gick ner som mittback när Hausner saknades var det Gustav Svensson som fick lov att flytta på sig, något som visade sig vara helt rätt. Adam Carlén var tveklöst bäst på plan och det lär inte vara någon som petar honom ur startelvan på ett tag, 

4 – Målvaktskrisen
En annan Adam som inte skötte sig lika bra är vår käre andremålvakt. Adam Benediktsson är en säkerhetsrisk för IFK Göteborg och det märks att såväl hela laget som Gamla Ullevi sätter hjärtat i halsgropen varje gång han närmar sig bollen. Idag är det återigen ett tveksamt ingripande från honom som blir matchavgörande. Förmodligen sitter det i huvudet på honom, för efter tavlan mot Djurgården visade han att han minsann kan rädda bollar. Känslan är dock att Pontus Dahlberg måste tillbaka illa kvickt för att Blåvitt inte ska riskera att tappa fler poäng i onödan. 

5 – Att förlora med värdighet
Nu förlorade inte IFK Göteborg dagens match men faktum kvarstår. Efter alla dessa år av burop på slutsignal, skrala publiksiffror och sportslig kräftgång är det rörande att se hur supporterrörelsen sluter upp för sitt lag. En regnig måndag, efter fyra raka förluster och noll gjorda mål, är det nästan 15 000 supportrar på plats. Att det dessutom enbart är positivitet som sprids direkt på slutsignal, i en match där det på många sätt är dåligt att inte få med sig tre poäng, är fint. Det finns inga motsvarigheter, som Änglarna kan ingen bli! 

6 – Skutan på rätt kurs? 
Minuterna innan Norrköpings kvitteringsmål var känslan inom mig att det här var vändpunkten. Att det här på något sätt skulle kunna vara dagen man pekar på och säger att IFK Göteborg började sin väg tillbaka mot toppen igen. Grunden till detta var dels det spel som Blåvitt stod för, men framförallt det faktum att en person äntligen anställts på Kamratgården. Ola Larsson kliver in som teknisk direktör och IFK Göteborg har nu äntligen en (typ) sportchef efter över ett år. Även om det inte blev tre poäng och att detta kanske inte heller var matchen då allt vände så känns det fantastiskt bra att Ola Larsson tillhör IFK Göteborg. 

7 – Ångestmöte redan om tre dagar
Eftersom tre poäng inte kom idag är det hög tid för dem att komma på torsdag. Matchen mot Degerfors blir på många sätt ännu viktigare efter dagens poängtapp. Med en seger idag så hade man kunnat gå in i den matchen med ett helt annat lugn. Nu måste nästan IFK Göteborg vinna mot Degerfors för att få självförtroende och någon form av tro i truppen. Hur positiv man än väljer att vara så ligger Blåvitt fortsatt sist, med tre poäng upp till de andra bottenlagen.

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-05-01 18:34:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg