Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-10-07 17:30

IFK Göteborg - Sirius
0 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg – IK Sirius (0–1)
Förlust mot IK Sirius när Marcus Berg skulle tackas av

Sju tankar efter IFK Göteborg – IK Sirius (0–1)

Efter 7 raka matcher utan förlust slutade Blåvitts formtopp med en snöplig uddamålsförlust mot bottenkonkurrenten Sirius. Nu är läget återigen prekärt, och Marcus Berg fick tackas av inne på ett Gamla Ullevi som har mått bättre. Här kommer sju tankar från gårdagens förlust.

1 – Det uteblivna målskyttet
Gör man inga mål vinner man inga fotbollsmatcher, som en klyschig fotbollstränare skulle säga. Det stämmer och matchen mot Sirius blev ytterligare ett bevis på att Marcus Berg saknas ganska så jättemycket. Sedan matchen nere i Malmö är Thomas Santos (sanslöst fula) mål mot Mjällby det enda spelmålet Blåvitt mäktat med. Två straffar, som bägge kommit till skänks, sminkar över den gris som är Blåvitts offensiv. Astrit Selmani må ha bidragit med energi i sina första matcher, men poängen har uteblivit. Det är för dåligt för spelaren som ska vara IFK Göteborgs målskytt. 

2 – Hybris-Blåvitt
Det började snackas om stora framgångar nästa säsong, somliga började planera derbyn mot Gais och i diverse poddar konstaterades det att kontraktet var klart redan efter segern mot BP. Varför blir det alltid såhär med supportrarna till IFK Göteborg? Varför har vi alltid sådan jävla hybris? Plötsligt sitter vi här, efter ett dåligt resultat, och är tre poäng från negativ kvalplats. Det ska alltid springas om topplag snabbt, alltid drömmas om SM-guld och Europa. Varför finns det aldrig något tålamod? Kanske är det något gemensamt mellan samtliga fotbollssupportrar, en hybris och en konstant övertro på det egna laget. Det hade åtminstone varit skönt om det allsvenska kontraktet var klart innan det började pratas om nästa säsong. 

3 – Det ständiga domargnället
Att allsvenskans domare inte alltid håller världsklass är korrekt. Detsamma gäller spelarna. Många gånger är kritiken mot domarna befogad, men att skylla gårdagens förlust på Victor Wolf, eller ens påpeka att han är en del av den, är pinsamt. Fokusera på spelet, för där var IFK Göteborg betydligt sämre än vad Wolf var på att döma igår. 

4 – Högerbacken Thomas Santos
Det börjar bli mer och mer tydligt att Thomas Santos ska spela högerback snarare än högerytter. Visserligen har han varit bra i poängproduktionen, med 1 mål och 6 assist på 13 matcher, men jag är övertygad om att han skulle passa bättre som högerback. Ser man till de gånger Thomas Santos gör det bra, så är de flesta typiska ytterbacks-lägen. Det är när han kommer med sin speed på överlapp, eller när han får slå inlägg in mot straffområdet. Dessutom visade han tydligt igår att han kan hantera defensiven på ett bra sätt. När han får bollen längre in i banan, i typiska ytter-lägen, ser han mer vilsen och klumpig ut. Det kanske är läge att flytta ner Santos i och med att Emil haft några tuffare matcher för egen del. Istället skulle Hussein Carneil kunna få chansen ute på en kant. 

5 – Gustav Svensson skillnaden mellan flopp och succé? 
Få spelare har blivit så hyllade som Gustav Svensson i takt med att Blåvitt gått som tåget. Den egentlige innermittfältaren har visat att han även är en mittback av rang, men igår fick han det inte riktigt att stämma. Han bjöd Sirius på en kontring som resulterade i målet, och var överlag inte lika dominant som han vant oss vid. Känslan är att skillnaden på om Gurra är grymt bra eller inte kan vara avgörande för detta IFK Göteborg, åtminstone i defensiven. 

6 - Tack för allt Marcus! 
Oavsett vad man tycker om att avtackningen skedde efter en förlust får man konstatera att den blev värdig. Credd till tifogruppen som återigen levererar högsta klass. En av våra största i modern tid, 179 matcher och 71 mål och en fantastisk lagkapten. Marcus Berg har varit ett av få positiva inslag i IFK Göteborg de senaste åren. Det är knappt så att man vågar tänka på vart Blåvitt varit idag om inte det vore för honom. Man kan absolut hävda att han (om nu det där jävla kontraktet blir klart) ganska mycket på egen hand räddat Blåvitts kontrakt i år. Att stå för de insatserna och uppoffringarna mot Djurgården, Degerfors och Häcken med en rygg som egentligen inte höll. Tack Marcus Berg, du är för evigt en blåvit legend! 



7 – Ångest i fyra matcher till
Min känsla är att kampen om kontrakt kommer att leva hela vägen till sista omgången. Förutom Varberg i sista omgången är det ingen av matcherna som är särskilt enkel på förhand. Förhoppningsvis får Askou och spelarna lite välförtjänt ledighet efter några bra veckor, för att sedan komma in och satsa allt i matchen mot Värnamo. Det är en match som bara måste vinnas, annars kan det bli riktigt jobbigt.

 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-10-08 19:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg