Lagbanner
Sju tankar efter IFK Göteborg – Landskrona (4-0) ”Väldigt bra match mot svagt motstånd”
Simon Thern får göra sitt första mål i IFK Göteborg, även Kevin Yakob får göra sina två första mål för IFK Göteborg.

Sju tankar efter IFK Göteborg – Landskrona (4-0) ”Väldigt bra match mot svagt motstånd”

IFK Göteborg fortsätter träningsmatchandet inför starten av Allsvenskan, idag mot Landskrona. Efter att ha vunnit relativt bekvämt mot Sirius i förra matchen kunde Blåvitt nu köra över Landskrona relativt enkelt.

1. Go försäljning, men…
Blåvitt har ju sålt Jesper Tolinsson, och det var viktigt för det ekonomiska resultatet 2020. Men när man ser honom spela idag så är känslan kanske ändå att man nog hade kunnat få betydligt mer i sommar.

2. Totalfotboll?
Blåvitt har ett litet problem i truppen. Man har väldigt många väldigt duktiga innermittfältare. Så som Blåvitt spelade mot Landskrona så är frågan om inte ”lösningen” på det problemet är den gamla klassiska totalfotbollen där mittfältet får spela med väldigt fria roller. Framför allt Simon Thern gavs i första halvlek en väldigt rörlig roll där han stundtals täckte upp som vikarierande högerwingback när Hosam Aiesh var iväg på äventyr, för att i nästa sekund ta en löpning på vänsterkanten som ledde till Blåvitts 2-0 mål.

Efter matchen ville Roland Nilsson inte riktigt ta ”totalfotboll” i sin mun, men han höll med om att med ett spelintelligent och spelskickligt innermittfält som det Blåvitt ställer upp med så finns det utrymme för spelarna att röra sig friare.

3. Rätt gubbar som gör mål
Alhassan Yusuf har stundtals sett ut att vara lite ur form, men idag får han göra matchens första mål, och den självförtroendeboosten kan komma att bli väldigt viktig för en spelare som många hoppas kan ta nästa steg i sin utveckling. Även Simon Thern och Kevin Yakob fick göra varsitt mål. Kevin fick till och med göra ett andra mål. Är bra för Blåvitt att få igång sina nyförvärv på ett bra sätt.

Efter matchen fick Simon Thern frågan om vad målet betyder för honom så var han uppfriskande ärlig med att självförtroende är viktigt i fotboll och det är klart det höjer en spelare att få göra mål.

4. På tal om…
Hasses mål var nog bra för självförtroendet, för Hasse är nog bäst på plan idag. Han glider igenom motståndarförsvaret som en varm kniv genom smör. Idag kapar han av någon tiondels sekund, en tiondels sekund som är skillnaden mellan att ge motståndarna friläge och att själv få öppen gata mot motståndarnas mål.

5. Kanske ingen värdemätare
Blåvitt kör förvisso över Landskrona efter noter, men det är också ett Superettanlag man möter. Inför matchen skrev John Fhager att allt under 3-0 var underkänt, och riktigt så hård tänker jag inte vara, utan konstaterar att Blåvitt gör en väldigt bra match mot ett svagt motstånd.

6. Heta känslor
Något jag reagerat på lite under årets försäsong är att det varit ganska heta känslor ”trots” att det är träningsmatch.

Mot Halmstad var Magnus Haglund i högform och det kändes stundtals som om han nästan ville att hans spelare skulle gå in och skada motståndare, mot Degerfors var hela det röda laget ordentligt taggade, och idag dök det upp en situation som slutade i att två spelare i vardera lag fick gult kort. Det var lite oklart vad som drog igång hela situationen men det såg väldigt upprört ut. Efter matchen förklarade Sana att det handlade om att han fått en smäll bakifrån tidigare, och att han nu höll ut armen för att hålla bort motspelaren som tolkade det som att Sana försökte slå honom. Men det var enligt Sana själv inget värre än så.

7. Bärande väggar
När Mikael Stahre kom till Blåvitt 2012 pratade han om att sättas de ”bärande väggarna” i spelet. Det gick väl i facit sådär, i alla fall inledningsvis.

Men frågan är om inte Roland Nilsson faktiskt lyckats sätta de bärande väggarna nu. Det är inte alltid perfekt, men det känns ändå som om Blåvitt jobbar med en stabilitet just nu. När Hosam Aiesh vill utmana offensivt så kliver Simon Thern ner och tycker upp bakom. Och när inte Thern gör det så tar Jesper Tolinsson ett kliv ut och mittbackarna får hjälp av Alhassan Yusuf. Återigen. Landskrona spelar inte i Allsvenskan, och det lär bli svårare när serien kommer igång, men känslan är ändå att Blåvitt har hittat en trygghet och stabilitet i sitt spel som känns väldigt lovande.

 
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-19 21:25:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg