Sju Tankar efter IFK Göteborg – Malmö (0-3) ”Tabellen har inte tålamod”
Blåvitt hämtade sig inte från cupsegerfesten och var inte alls med i returmötet.

Blåvitt hade lite mentalt övertag på Malmö efter segern i cupfinalen i torsdags, men det hjälpte inte när Patrik Karlsson Lagemyr drar på sig en straff redan efter två minuter och slarvigt försvar på en hörna kvarten senare gav Malmö en 2-0 ledning som Blåvitt aldrig orkade hämta sig från.

1.Slarvigt
Malmö får en ganska behaglig start på matchen efter att de bara några få minuter in i matchen får en straff. Inte så mycket att säga om straffen. Lite konstigt att det blev gult kort också, men överlag så är det inte mycket att snacka om. Det är ju bara riktigt slarvigt att flaxa med armarna som om du försöker göra snöänglar när du ska täcka skott i eget straffområde.

2.Hur missade alla det?
Tio minuter efter Malmös ledningsmål kommer Blåvitt i ett anfall och en Malmöspelare sätter in en riktig hockeytackling på Sargon Abraham utanför spel. Minst sagt överraskande att ingen av domarna ser den ganska solklara straffen.

3.För enkelt
Det är ju bara att konstatera att Blåvitt släpper in för tok enkla mål. Straff är straff, men det är för billigt att täcka skott med två utsträcka armar. Nu ska vi gnälla för mycket på Paka för den situationen, han vet om att det var klantigt, men det finns också en tendens i Blåvitt att man liksom bjuder in till den typen av domslut emot Blåvitt.

Det är lite samma med målen. Absolut att det är svårt att försvara sig när det blir en skarv på hörnan. Men ofta känns det som (utan att ha statistiskt underlag på det) som om det räcker med en skarv för att det ska bli livsfarligt för Blåvitt.

4.För svårt
Åt andra håller blir det ju istället förs vårt ofta. De lägena Blåvitt skapar blir ofta inte i så bra lägen. Typexempel på detta är när Alhassan Yusuf från cirka en meter skjuter rakt på Malmömålvakten. Det går ju att säg att han ska sätta den ändå, men samtidigt hjälper man ju målvakten mycket genom att tvinga fram avslut så nära målvakten. Samma gäller t ex chanserna Sargon Abraham får mot Hammarby där bollen når Sargon precis framför målvakten. Det är ju inte omöjligt att göra mål där, men det gör det mycket lättare för målvakten att rädda när skottet kommer rakt framför målvakten.

5.Träna avslut?
Ja, nu skapar inte Blåvitt så fantastiskt mycket idag, men det gör inte Malmö heller. Skillnaden är att Malmö sätter sina lägen. Blåvitt skjuter 10 meter över. Om vi går tillbaka till straffen så kommer den ju faktiskt av att Malmö klarar av att dra ett skott som inte går 15 meter över målet.  Blåvitt har svårt att komma till lägen, men när man väl gör det så tar man inte alls till vara på chanserna, och då blir det svårt att vinna fotbollsmatcher. I den 93:e minuten så skarvar Malmö hem en galen boll som går till Alhassan Yusuf som från typ 4 meters håll skjuter 5 meter utanför. Hade Malmö fått det läget kan ni ge er fan på att bollen hade suttit i bortre krysset.

6.Frustrerande
Det frustrerande med Blåvitt i år är att det ofta ser ut som om det inte är så mycket mer som krävs för att det ska bli riktigt bra. Det känns ofta som om Blåvitt bara behöver skruva på några små detaljer och så är de ett lag som kan utmana alla. Men likväl står vi här. Att Blåvitt tillåts spela runt och ändå gör en del bra saker är ju trevligt och så, men det är inte värt så mycket när Blåvitt inte klarar av att sätta något samtidigt som Malmö sätter alla lägen de får.

7.Nu börjar det bli vinna eller försvinna
Jag tycker att mycket Blåvitt gör är bra. Jag tror egentligen att Blåvitt är på rätt väg, och jag tror på det Poya och Ferran gör. MEN. Blåvitt börjar bli rejält jävla indragna i nedflyttningsstriden.  Fotboll är en resultatsport och 0-3 mot Malmö är aldrig ett acceptabelt resultat. Fotboll är en resultatsport och Blåvitt vinner inte sina fotbollsmatcher. Vi supportrar kan ha tålamod och överseende med att det är ett arbete som ska göras, men den Allsvenska tabellen har INTE överseende med det. Blåvitt måste börja vinna matcher. Helst igår.