Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-06-03 15:00

IFK Göteborg - Mjällby
0 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg - Mjällby AIF (0-1) "Sälj Kamratgården"
Emil Salomonsson utgår skadad, efter cirka sju minuter, i matchen mot Mjällby.

Sju tankar efter IFK Göteborg - Mjällby AIF (0-1) "Sälj Kamratgården"

Ett krampartat och panikslaget blåvitt tog emot Mjällby på ett välfyllt Ullevi. Det slutade inte lyckligt.

1. Superettan Här kommer blåvitt 
Det är det inte mycket som tyder på att IFK Göteborg är ett Allsvenskt lag säsongen 2024. Årets upplaga av Allsvenskan är alldeles för jämn för att vi ska ha råd med en sådan här start. Det existerar inga enkla matcher, och de räddningsplankor som finns i teorin, är ärligt talat längre fram i sina processer än vad vi är. Vi är ett lag i upplösningstillstånd, ett kollektivt mjukglasspsyke i fritt fall. Går man ut till en match, av den här betydelsen, och presterar vad vi lyckades åstadkomma idag, då förtjänar man att åka ur. 

2. Kamratgården
Är det inte läge att sälja kamratgården igen? Sälj hela rasket, ta pengarna och rusta för Superettan. Kamratgården är en träningsanläggning i toppklass, där finns allt man behöver för att bedriva en elitklubb. Problemet är att vi inte har några elitspelare. Vi har ett gäng överbetalda amatörer och pensionärer som har blivit hitvärvade av någon bindgalen professor Balthazar-figur. Amatörer behöver inte Kamratgården. Amatörer kan gott trängas på Heden med alla andra smygtjocka träben. Tills dess att våra spelare kan slå en passning till rätt adress, fylla på i boxen, markera rätt spelare och fånga bollen i skopan så har de ingenting på Kamratgården att göra. Det är en plats för elitverksamhet.
 
3. Scouten och det sportsliga rådet
IFK Göteborgs enda kortsiktiga räddning är att öppna plånboken ordentligt i sommarfönstret och göra vad FC Gothia gjort de senaste åren. Att pricka helt galet rätt, med precis alla värvningar, och baxa ut ett helt nytt lag på planen. Jag känner mig helt trygg med att vår chefsscout och det sportsliga rådet lyckas med det. Deras historik visar på såväl kompetens som fingertoppskänsla. 

4. Fel spelare på fel plats
Ett snabbt sätt att minska på den mentala ohälsan hos oss blåvittsupportrar vore om ungdomstränarna på bänken kunde spela våra, förvisso talanglösa, spelare på rätt position. Jag är evinnerligt trött på att behöva se vänsterfotade mittfältare som högerbackar, djupledsspelande forwards som yttrar och mittfältare som mittbackar. Undantaget är Gurra som de facto är en bättre spelare på fel position än den bänkspelare vi köpte in för dyra pengar.

När Emil Salomonsson går sönder väljer vi av någon sinnessjuk anledning att flytta ner vår enda kreativa mittfältare på FEL ytterbacksplats. Vi har alltså två stycken unga talanger på bänken som inte får komma in mot ett Mjällby som inte har gjort mål sedan början på maj. Om man inte får komma in i ett sådant läge, när ska man då få komma in? Är killarna inte med i truppen för att bidra, så är det betydligt billigare att ge dem ett årskort än att betala ut löner till överåriga bollkallar. Bara ett litet tips i all välmening. 
 
5. Marcus Berg är död
Låt Marcus Bergs kropp och ande få ro. Det räcker nu, det är inte värdigt längre.
 
6. Matchen
För att inte riskera att bli polisanmäld för ärekränknig eller förtal väljer jag att plead the fifth.

7. Semester
Jag hoppas att spelare och ledare får en välförtjänt semester efter matchen mot Sirius. Jag hoppas att resan till Dubai, eller vilken diktatur som nu gäller för välbetalda fotbollsspelare, blir till belåtenhet och att det finns tid att återhämta sig efter en tuff och lång vår. Jag tror inte att folk förstår vilken påfrestning det är för kropp och psyke att träna tre gånger i veckan och sedan äta en färdiglagad matlåda på en buss till Uppland.

Johnny B2023-06-03 21:56:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg