Lagbanner
Gamla Ullevi, 2020-11-01 17:30

IFK Göteborg - Örebro
0 - 1

Sju tankar efter IFK Göteborg - Örebro SK (0-1): "Höststormen drar in..."
Blåvitt fortsätter sin förlustrad efter 0-1 mot Örebro.

Sju tankar efter IFK Göteborg - Örebro SK (0-1): "Höststormen drar in..."

Blåvitt föll tungt mot gästande Örebro SK, och det ser nu efter ogynnsamma resultat hos bottenkollegorna minst sagt besvärligt ut.

1. En tillstymmelse till spel

Det hade varit lätt att bara se det mörka från den här matchen. I första halvlek spelade dock Blåvitt helt okej, för första gången på länge, och hade dessutom två bollar i mål som tyvärr blåstes av för offside. Det fanns en viss grad av spel, av variation, och av kreativitet i anfallsspelet. Det höll tyvärr inte riktigt matchen ut, även om man dominerade spelet när Örebro drog sig hem.

2. Matchcoachning…

Det brukar ibland sägas att Blåvitt inte haft någon särskilt bra matchcoach under i princip hela 2000-talet, men matchcoachningen idag var ett snäpp under det mesta. Efter en hyfsad första halvlek plockade man ut kreatören Patrik Karlsson Lagemyr och satte in trubbige Alexander Farnerud, och enligt uppgift startklare anfallaren Robin Söder hölls på bänken till 86:e minuten.

3. Försvarscoachen Nilsson

När Roland Nilsson tog sig an IFK Göteborg skulle han täta försvaret och spela mer cyniskt. Efter det har Blåvitts poängsnitt fallit och mot Örebro gick försvaret bort sig efter 87 sekunder. Det är lätt att spela bra försvar när motståndarlaget backar hem efter tidiga mål, men inte ens då lyckades man - Örebro fortsatte ha vassa nålstyng genom den andra halvleken även om Blåvitt tryckte fram.

4. Taktiklöst och tungt på enskilda spelare

Få lag spelar så helt utan spelidé som IFK Göteborg, och få lag förlitar sig så tungt på enskilda namn i sin laguttagning som man hoppas ska kunna göra underverk själva. Bristen på taktikgenomgångar och planerat spel märks tydligt när spelarna behöver någon sekund extra i offensiva situationer för att fatta beslut, varpå man blir stillastående och lägena förlorar sin skärpa. Då brister man i rörelse och allt blir hopp om att bollen ska studsa rätt, men när den väl gör det är det någon som inte var riktigt med på hur anfallet skulle gå till som ställt sig offside.

5. 31 avslut, inga mål

Vi har redan varit inne på varför, men på 31 avslut lyckas Blåvitt inte trycka in bollen en enda gång. Visst var Örebros målvakt duktig, men anfallsspelet var också repetitivt och oengagerat, och i straffområdet saknades spets. Det är svårt att se hur laget ska förbättra sina resultat när det ser ut så till och med när man är i underläge mot ett lag med halva backlinjen på skadelistan.

6. Kalleys skada

Efter att de långvariga kroppsskadorna till slut fått läka kom Blåvitt till spel med nästan fulltalig trupp. Naturligtvis fick tillståndet inte bestå för länge, och efter 35 minuter gick Yahya Kalley ut skadad. Kalley har varit ett av relativt få glädjeämnen under hösten, och det är bara att hoppas att han kan vara tillbaka i spel snart, inte minst då hans roll är en av de med minst alternativ för IFK Göteborg.

7. Höststorm

Matchen spelades på novembers första dag, och kanske var det passande att mörkret och stormarna drog in på riktigt denna dag. Efter 3 poäng till Falkenberg och 1 poäng till Kalmar är Blåvitt plötsligt återigen indragna i den riktiga nedflyttningsstriden, bara 2 poäng ovanför nedflyttningsstrecket. Det blåser onekligen snålt, och framåt december lär det visa sig om Poseidon, det stormande havets gud, verkligen är Blåvitts far.

John Fhager2020-11-01 21:05:53

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg