Lagbanner
Bravida Arena, 2023-02-20 18:30

IFK Göteborg - Utsiktens BK
3 - 2

Sju tankar efter IFK Göteborg – Utsiktens BK (3–2)
Seger mot Utsikten efter att Markovic, Carneil och Hagen gjort varsitt mål

Sju tankar efter IFK Göteborg – Utsiktens BK (3–2)

Med nöd och näppe lyckades Blåvitt knipa tre poäng i årets första tävlingsmatch. Efter att Eman Markovic, Hussein Carneil och Elias Hagen hittat nätet i den första halvleken kunde Utsikten aldrig komma ikapp. Här kommer sju blåvita tankar efter Svenska Cupens första omgång.

1 – Embryot av ett lag
Under dagens match mot Utsikten märktes det att Blåvitt har en tydlig spelidé med tydligt inövade uppspelsvägar. Som Mikael Stahre själv en gång sade, tycker jag mig se embryot av ett lag och embryot av en spelidé. Det är tydligt att Hagen ska ha mycket boll, att Abdullahi/Berg ska agera uppspelspunkt, att kanterna ska springa och att Carneil ska droppa ner framför motståndarnas backlinje och söka boll. Det känns sjukt att säga det men det är första gången på riktigt länge som Mikael Stahres IFK Göteborg har en, objektivt sätt, tydlig spelidé som faktiskt känns spännande. 

2 – Onödigt slarv och onödigt spännande
Det är under all kritik att vinna dagens match med bara ett mål och det är under all kritik att inte stänga matchen tidigare och tydligare än man gjorde. Speciellt med tanke på att hela Bravida Arena kunde att Blåvitt är ett mycket bättre lag än Utsikten. Kanske blir det onödigt spännande för att Blåvitt inte tar Svenska Cupen på största allvar, eller kanske beror det på tävlingsnerver. Gissningsvis hade inte Carneil dribblat och tappat boll där han gjorde det om matchen var av större dignitet. Detsamma gäller resten av slarvet och det stundtals röriga försvarsspelet. Kontentan är iallafall att det är för dåligt att slutresultatet får Blåvitt att framstå som enbart snäppet bättre än Utsikten. 

3 – Men när det körs… 
Då körs det! När Blåvitt trycker gaspedalen i botten går det undan och Utsikten har ingen chans att hänga med. Det starkaste exemplet är perioden direkt efter kvitteringsmålet. Då skruvar Blåvitt upp det igen och då visar man klasskillnaden lagen emellan med två snabba mål. Spelet ser stundtals riktigt bra ut, Abdullahi skarvar fint flera gånger ut på Markovic och Norlin, Carneil får bollen i spännande lägen och IFK Göteborg ser ut som ett välfungerande kollektiv. Det är synd att det inte körs hela tiden för då hade Blåvitt vunnit matchen med tre-fyra mål snarare än ett. 

4 – Inverterade yttrar eller inte? 
Idag spelade Blåvitt utan inverterade yttrar (vänsterfotade Norlin till vänster och högerfotade Markovic till höger) vilket är undantag snarare än regel i dagens fotbollsvärld. Frågan är om det är så Stahre tänkt formera laget i varje match, eller om detta var anpassat efter den enskilda motståndaren. Idag fungerade det bra, både Norlin och Markovic var kraftigt involverade i offensiven. Den förstnämnda låg bakom det tredje målet och den sistnämnda bombade in det första. Ett positivt besked för alla som ropar efter förstärkning på den positionen. 

5 – Var håller alla hus? 
Det finns en rad ursäkter att luta sig mot. Det är kallt, mörkt, måndag, Hisingen, tråkigt motstånd och dålig PR från klubben. Men ärligt talat, 3000 personer när det vankas tävlingspremiär. Har vi gått och blivit BK Häcken? Var är ni 13.000 som fyllde Gamla Ullevi under hela fjolårssäsongen. Jag lyckades släpa med mig en gaisare (jag vet att han håller på Blåvitt innerst inne) så jag är ganska övertygad om att några tusen fler hade kunnat prioritera måndagen annorlunda för att ta sig ut till Hisingen. Om Malmö hade kommit till Gamla Ullevi samma tid och dag hade siffran varit annorlunda… 

6 – Statistiken ljuger
Det är nog få som missat att Fotbollskanalen presenterade Elias Hagen som en dålig skytt i en statistisk analys i samband med hans övergång. Däremot går det inte att konstatera annat än att den statistiken ljuger. Elias Hagen har, enbart under de tre senaste matcherna, gjort två mål på volley och skjutit ett långskott i ribbans ytterkant. Elias Hagen kan skjuta! 

7 – GGG… 
Första halvan av derbyveckan är avklarad och den bästa halvan finns kvar. På söndag är det äntligen dags att möta Gais igen, dessutom i en match som är viktig för Blåvitts del. Slutsålt sedan länge och det lär bli hyfsad stämning på Bravida Arena. Det känns fel att inte avsluta denna text med veckans viktigaste ord: Hata Gais! 


 

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042023-02-20 22:48:48
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg