Lagbanner
Sju Tankar efter IFK Göteborg - Värnamo (0-0)  “Långsiktighet?”
En av få positiva saker att ta med sig från sömnpillret mot Värnamo är att "RPL" - Ramon Pascal Lundqvist - såg lovande ut.

Sju Tankar efter IFK Göteborg - Värnamo (0-0)  “Långsiktighet?”

Det börjar bli tröttsamt att skriva det, men än en gång så spelar Blåvitt match på Gamla Ullevi och ser ut som om någon tryckt sömnmedel i vattenflaskorna. Blåvitt klarar med nöd och näppe poäng i en match där Värnamo med lite skärpa kunde haft 0-3 efter kvarten spelad. 

1. Långsiktigthet 1
Det pratas om att IFK Göteborg har en långsiktig strategi.Vi har en långsiktig plan och bygger ett lag för framtiden. 

Mot Värnamo har backlinjen en medelålder på 35,25 år. Ingen spelare i backlinjen har kontrakt nästa säsong och målvakten är inlånad. Vilket innebär att förr eller senare kommer Blåvitt få börja om från noll igen och spela ihop en helt ny backlinje. 

Just nu känns det som om Blåvitt bara skjuter det problemet framför sig, och jag vet inte om man kan säga att man bygger för framtiden då. 

2. Långsiktighet 2
IFK Göteborg pratar om att minska klyftan mellan akademi och a-lag. IFK Göteborg pratar om att man har en av landets bästa akademier och ska bygga sin framgång på just akademin. 

Igår får spelare som flyttats upp ur akademin de senaste åren totalt noll minuter speltid. Det närmsta en akademispelare vi ställer upp med är 26 årige August Erlingmark. 

Lägg på det att vår “samarbetsklubb” går rätt kasst i sin serie och just nu inte alls är föremål för den uppflyttning som alla nog räknade med att skulle bli av redan förra året. 

3. Långsiktighet 3. 
Det pratas om att det är viktigt med kontinuitet i föreningar och framför allt från ledningshåll har man de senaste säsongerna tryckt på att det är viktigt att vi slutar sparka folk så fort det går dåligt. 

Tittar vi på fotbollsplanen så startar Blåvitt med en målvakt som är inlånad och varit i Blåvitt i två veckor. Vi startar med en vänsterback som spelat högerback de flesta gångerna han fått spela i år. Vi startar en mittback som spelet större delen av säsongen som en vänsterback. Vi starar en kille värvad som mittback på mittfältet. Högerbacken har spelat mer på mittfältet än som högerback. Som högerytter startar vi killen som under försäsongen skulle vara högerback. Killen som startade som vänsterback förra matcher får hoppa in som innermittfältare idag. 

Det är kanske inte jättekonstigt att spelarna ser lite vilsna ut på plan ibland…. 

4. Profesionalism. 
Jag var sur redan under försäsongen. Det var rätt mycket som skavde lite. Sättet som övergången för DMK föll igenom eftersom man inte hade koll på att han hade ett hus i Sverige (i alla fall om vi ska tro alla ihärdiga rykten. Och det ska sägas att jag personligen är glad att det föll igenom för jag tror inte alls på den värvnignen, men sättet det sköttes på bör ändå kritiseras), Pyndt som inte är spelklar till Svenska cupen och sedan fanns det ingen klausul om att köpa loss honom. 

Och nu då så går Ola Larsson ut med att vi har gjort klart med en spelare, spelaren tackar av sin publik hemma på cypern, och sedan faller affären igenom totalt. När jag beklagade mig över det i våras så fick jag höra att det är sådant som händer, det är otur osv.

Och nu sitter vi här igen. Det är ingen slump. 

5. Taktiken?
Så fort startelvan släpptes så visste man två saker. Värnamo kommer söka djupet bakom Blåvitts högt stående backlinje, och Blåvitt kommer ha svårt i höjdspelet. Redan efter två minuter är Gustav Engvall en hårsmån från att nicka in 0-1 efter en kontring till följd av ett slarvigt bolltapp. 

Efter 15 minuter hade Värnamo skapat tre lägen där alla tre hade kunnat bli mål med lite bättre skärpa. 

Att släppa till lite bakåt när man trycker på framåt är förvisso en ganska naturlig del av fotbollen, men problemet är att Blåvitt inte skapar speciellt mycket alls framåt. De bästa lägena kommer av att Värnamo missar två inlägg och bollen råkar studsa åt rätt håll på ett ben. 

Jag ser inte alls hur det är tänkt att Blåvitt ska göra mål, men jag ser väldigt tydliga brister i Blåvitt som motståndarna kan utnyttje. 

6. Något litet ljus i mörkret
Man vill ju ha i alla fall en positiv punkt och det jag tar med mig som positivt idag är att Ramon Pascal Lundqvist gjorde ett rätt fint inhopp och såg fin ut inför framtiden. Jag var lite skeptisk till värvningen på förhand, men av det lilla vi fick se så är jag positivt överraskad. 

7. Apatin
Jag skrev efter BP matchen att jag tror det var matchen där publiken checkade ut. Jag tyckte det blev rätt tydligt nu. Jag vet rätt många som hade biljetter men som stannade hemma. Inte för att de inte kunde gå, utan för att de inte ville prioritera att gå. En lördag i augusti är det roligare och mer givande att vara på båten i skärgården och klämma ut det sista ur sommaren än att sitta och må dåligt på Gamla Ullevi.Det är mer givande att hänga på stranden, eller att hänga med barnen på lekplatsen. 

För egen del handlar det mycket om framtidstro. Jag har sett Blåvitt spela dåligt förr. Det är inte grejen. Grejen är att jag inte ser något ljus i tunneln. Jag ser inte vilka pusselbitar som ska falla på plats. Jag ser inte vilka framtidsnamn vi ska hoppas på. 

Spelarna visar inte heller så mycket. Jo, det är klart att alla som tävlar vill vinna, du blir inte en Allsvensk spelare utan att vilja vinna, men problemet är att Värnamo vill det mer och det syns. BP ville det mer och det syntes. Västerås ville det mer och det syntes.

Trots hemmaplan, trots väldigt viktiga poäng på spel, trots att man mötte seriens formsvagaste lag så var det Värnamo som tryckte på för segermålet, inte Blåvitt. En del av mig vill verkligen ge Blåvitt det bästa stödet vi kan. En annan del av mig vet att det inte spelar någon roll. Vi har stått där i vått och torrt förr, och vi har fått samma viljelösa gäspfotboll förr. Det är jobbigt att se Blåvitt spela fotboll, och det ser ut som om Blåvitt tycker det är jobbigt att behöva spela fotboll framför publik. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2024-08-11 17:46:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg