Lagbanner
Sju tankar efter IFK Göteborg – Värnamo (2-1) ”Den vidskeplige hittar anledning att misstro, den positive anledning att hoppas”
Med blicken mot toppen

Sju tankar efter IFK Göteborg – Värnamo (2-1) ”Den vidskeplige hittar anledning att misstro, den positive anledning att hoppas”

IFK Göteborg gör det som krävs och vinner den Allsvenska premiären hemma mot nykomlingen Värnamo med 2-1. Här är sju tankar efter premiärsegern.

1. Vad är egentligen en bra premiär?
Genom åren har jag sett både den ena och den andra premiären. Varje år försöker vi supportrar dra någon sorts växel av premiärerna. Efter 3-0 borta mot Kalmar 2010 tänkte jag att ”om vi vinner med 3-0 när vi spelar såhär dåligt, fatta hur bra vi kommer bli sen?”. Blåvitt gjorde en rätt svag säsong sen. Efter en kass 1-1 match mot Trelleborg 2007 var jag helt säker på att det skulle bli ännu ett mellanår, men Blåvitt gick och tog SM Guld. Så vad säger en 2-1 seger hemma mot en nykomling efter halvdant spel? Kanske inte så mycket mer än att oavsett målsättning så är Blåvitt tre poäng närmare och har 29 omgångar på sig att ta n-3 poäng istället för 29 omgångar på sig att ta n-1 eller n poäng.

2. Bergsäkert
Marcus Berg spelade fram till ett mål och gjorde ett eget mål. Det är många blåvita som håller honom som seriens bästa anfallare och insatsen idag pekar inte på något annat. Vad mer finns det att säga om Berg?

3. Välförtjänt, ologiskt och väntat
Jag vill ändå i slutändan påstå att Blåvitt vinner matchen ganska välförtjänt. Inte så att Blåvitt spelade sprakande fotboll, men man var ändå överlag bättre än Värnamo. Stundtals känns det som om att Blåvitt har bra koll på matchen, och ur det perspektivet kommer Värnamos kvittering ologiskt, samtidigt är det inte alls oväntat att Blåvitt ska gå bort sig så som man gör på Värnamos 1-1 mål. Det är vad vi lärt oss att vänta av Blåvitt.

4. The Anti Aiesh conspiracy kör vidare.
Jag förstår till viss del att många domare väljer att släppa en del regelbrott mot Hosam Aiesh i och med att Aiesh själv spelar ganska fysiskt. För Aiesh använder sin kropp mycket i sitt spel. Men det går ju inte att komma ifrån att Aiesh får betydligt mer än han ger, men domarna tillåter motspelarna att ta till rätt mycket för att stoppa Aiesh. Det går att snacka om att Aiesh haft det svårt att få till det ordentligt i Blåvitt, men frågan är om det är för att Aiesh varit svag eller om det är för att domarna tillåter motståndarna att hantera fast handtag i Aiesh tröja.

5. Med blicken mot toppen
Det var en del nya ansikten på läktaren den här premiären, och även om matchen i sig kanske inte var den mest underhållande och välspelade så lär alla gå hem med en bild av ett stort lejon som blickade uppåt på näthinnan. Min sambo som gjorde ett gästspel på sektion F3 idag sa till mig på väg hem från Gamla Ullevi att ”Du måste skriva att lejonet var 10/10.”

Jag tror tifogruppen är väl medvetna om vilken nivå deras insatser håller, men det skadar inte att säga det en gång till!

6. Slutsålt – Inte ens 17 000 - Knökfullt
Jag har skämtsamt börjat prata om ”Gamla Ullevis Halvtidsutmaning” där du ska försöka hinna gå på toalett och köpa en kaffe i paus. Idag var det en utmaning bara att hinna gå på toaletten innan andra halvlek drog igång.

Det är på den nivån att folk inte vågar köpa dricka inför matchen för att om du skulle behöva gå på toalett så kommer du missa en del av matchen. Det är så otroligt ovärdigt fotbollsgöteborg att det är så det ser ut på stadens Allsvenska arena.

Annars är matchen slutsåld, och likväl stannar publiksiffran på 16 794. Precis som alla påpekade redan under projekteringen av arenan så är den för liten. Det går såklart att trycka in några fler om Värnamo hade sålt slut sin sektion, och en del sålda biljetter användes inte, men likväl så landar vi i att Göteborg har en fotbollsarena som är markant mindre än arenorna i Stockholm, Solna och Malmö.

Och då ska vi komma ihåg att på pappret så ska arenan fortfarande ha en publikkapacitet på 18 416 (enligt Higabs hemsida). Frågan är publiken ens komma kunna se toalettdörren innan andra halvlek drar igång med så mycket folk på arenan.

7. Alla till Helsingborg
Blåvitt kanske inte imponerade överdrivet mot Värnamo, men gjorde ändå jobbet, tar tre poäng och i nästa match står Helsingborg för motståndet. Änglarna ordnar bussresa ner på söndagen och det är hög tid att börja planera sin resa ner. En seger där hade inneburit en av Blåvitt bästa säsongsstarter på många år.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-04-03 19:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg