Lagbanner
Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-08-22 19:00

Kalmar FF - IFK Göteborg
1 - 0

Sju tankar efter Kalmar FF - IFK Göteborg (1-0) ”Tråkiga Kalmar”

Sju tankar efter Kalmar FF - IFK Göteborg (1-0) ”Tråkiga Kalmar”

Ett IFK Göteborg som vek ned sig mot ett sämre motstånd, känns det igen? Här är sju tankar om bland annat mjukglasspsyken, en frånvarande lagkapten, ett tråkigt Kalmar och en rätt skaplig domare.

1. Marcus Berg
Det var inte Mackans match idag. Okoncentrerat, slarvigt, och alldeles för dåligt framför mål idag. Marcus borde ha gjort minst två mål idag, speciellt med tanke på målvaktstavlan på övertid i första halvlek, men var faktiskt aldrig riktigt nära. Det är inte lite vi kräver av vår kapten, men ska vi vinna den här typen av matcher så måste han vara bättre än så här.


2. Glenn Nyberg
Att kritisera domarkåren hör supporterskapet till, men då måste man också hylla de domare som faktiskt gör det bra. Glenn Nyberg står för en väl godkänd insats idag och låter spelet flyta på utan att gå in och peta i onödan. Nybergs största styrka som domare är tveklöst sin spelförståelse tillsammans med en utmärkt kommunikation med spelarna. En annan domare hade utan problem kunnat blåsa sönder en sådan här match helt i onödan. Istället låter han kortleken vila och kommunicerar med spelarna i så stor utsträckning som möjligt. Han faller inte heller för Kalmarspelarnas patetiska filmningsförsök, vilket han ska ha en extra eloge för.


3. Gustav Svensson
Vilken maskin Gustav Svensson är ändå! Det är en fröjd att se honom täcka ytor och vinna bollar som om det vore den lättaste saken i världen. När Gurra är i den här formen finns det ingen jobbigare spelare att möta i det här landet. Jag kan bara hoppas att juniora mittfältare nere i akademin ser och lär av den store Gustav Svensson, för när det kommer till den ädla konsten att täcka ytor finns det inte många som gör det bättre. 


4. Tråkiga Kalmar
Kalmar är ett gäng uppblåsta bönder som bjuder på en intetsägande fotboll och kryddar det med ett skådespel av sämre sort. Kalmarspelarna spenderade större delen av matchen med näsan i det kycklingdoftande gräset och hade förtvivlat svårt att skapa ett eget anfallsspel. Deras honnörsord har varit bollinnehav, och visst är det bättre att ha bollen själv än att låta motståndaren diktera matchbilden. Men när lagets näst bästa målskytt är “självmål” kanske man ska hålla en lägre profil när det kommer till andra lags val av spelsätt. Och förresten, en kortsida är ingen kurva, det trodde jag att alla hade lärt sig vid det här laget. Men ska man envisas med att döpa sin telefonkiosk-stora ståplats till “kurva” kan man väl ändå ha den goda smaken att hålla sig till ett (1) väderstreck åtminstone?


5. Discovery +
Fotboll ska upplevas på plats. Så är det bara. Men har man inte möjligheten att se sitt lag live är vanligtvis dumburken det näst bästa alternativet. Men jag börjar faktiskt tveka, Discovery + ska inte hålla på med livesport, och frågan är om inte radiosporten är ett bättre alternativ än den produkt som saluförs i dagsläget. Att betala dyra pengar för en i bästa fall tveksam bildkvalitet och dessutom behöva stå ut med analyser och kommentarer som är så grunda, att en 10 åring hade kunnat räkna ut dom med hjälp utav arselet och en krita, är ingenting annat än ett hån mot fotbollspubliken. 


6. Psyke: mjukglass
Varför har vi så svårt att vända underlägen? Varför klarar vi inte av att förändra matchbilder? Varför har ingen inbytt blåvit spelare gjort ett enda mål under årets allsvenska? Varför viker vi ned oss så fort vi har chansen att haka på i toppen? Varför byter vi in en, i första hand defensiv mittfältare, när vi jagar kvittering? Varför kan vi inte forcera? Jag blir inte klok på det här laget. Det är som att vi ger upp vid första bästa motgång i match efter match och det börjar bli till ett allvarligt problem som behöver lösas per omgående.  


7. Noll poäng och hem igen
Stundtals spelar vi riktigt bra! Det finns många fina sekvenser att ta med oss tillbaks till Kamratgården. Vi sätter defensiven under stora delar av matchen, vi kombinerar oss fram till bra målchanser, vi startar andra halvlek på ett utmärkt sätt och våra akademispelare fortsätter att ta stora kliv. Men det spelar faktiskt ingen roll. Vi förlorar mot ett sämre lag och en mindre klubb. Igen. Det är poängen som räknas, bollinnehav och XG kan småklubbarna pyssla med, vi är IFK Göteborg och vi är här för att vinna fotbollsmatcher.  

Johnny PS2022-08-22 22:36:21

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg