Lagbanner
Sju tankar efter Malmö – IFK Göteborg (2-3) ”Det viktiga är att poängen kommer in, sen kommer spelet”
Marcus Berg gör sitt tredje mål på fem matcher. Ett bra facit för en anfallare i ett lag vars spel i övrigt hackar.

Sju tankar efter Malmö – IFK Göteborg (2-3) ”Det viktiga är att poängen kommer in, sen kommer spelet”

Blåvitt som har haft det svårt den senaste tiden åker ner till Malmö för att ta sig an ett lag stärkta av att både ha tagit över serieledningen och slagit ut Rangers i Champions League kvalet. Som om inte en bortaseger var dramatisk nog så togs den efter en sen sen straff och rött kort på Malmöspelare.

1. Poängen ska in, Sen kommer spelet
Inför matchen snackades det en del i Discovery studion om Blåvitts harvande spel under säsongen, och en sak som lyftes fram är att Blåvitt varken spelar bra eller tar poäng just nu. Det spekulerades lite i att när ett lag hamnat där Blåvitt hamnat så är det svårt att spela ”bra”, utan poängen ska in först.

Ett resonemang som jag tror det kan ligga en del i. Blåvitt behöver den arbetsro och det självförtroende som en seger kan ge. Det fanns flera tillfällen i dagens match där det blev ganska tydligt att Blåvitt är ett lag där till synes enkla saker blir ganska svåra, på ett sätt som det ofta blir för lag med dåligt självförtroende.


2. De enkla sakerna blir väldigt svåra ibland
För att ta ett exempel på det som nämns ovan så får ju Malmö ett 1-0 mål i princip helt gratis. August Erlingmark tar ner en boll dåligt, Oscar Wendt ska reparera situationen och spela hem till Anestis, men hemspelet är för svagt och Anestis rusar ut men kommer fel och Malmö kan lätt rulla in ledningsmålet.

Det går att klaga på mycket i det ingripanden men det är också ett ingripande som man väldigt ofta ser i lag med tre raka utan seger, och inte lika ofta i lag med tre segrar i ryggen.

Förhoppningsvis kan den här segern vara precis det som krävs för att få igång självförtroendet bland spelarna. Förhoppningsvis behåller vi ena foten på jorden den här gången också så det inte blir som lex AIK där Blåvitt efter en skön seger ställde ut skorna mot Degerfors.


3. Där var den där rutinen ja
Agerandet på 1-0 målet av Wendt var svagt. Där och då undrade man ju lite om det här verkligen var samma spelare som i flera år var en av Bundesligas bästa vänsterbackar. Agerandet vid straffen var tvärt om.

Det ska sägas att det såg ut som om domaren stod och pratade med sin linjedomare (via deras headset) redan innan Wendt kom dit, men sättet han reagerade på är något Blåvitt saknat länge. Framför allt att Wendt annars är ganska kontrollerad. Om du alltid gnäller så lyssnar inte domarna på dig längre. Men när Wendt varit snäll hela matchen och får tokspel där, samtidigt som linjedomaren säger att ”du, det där såg lite tveksamt ut”, då biter det.

En annan som stått för rutin ända sedan han kom är Marcus Berg. Han har nu gjort tre mål på fem matcher och det osar kvalitet och rutin om alla målen. Den dagen Blåvitt blir bättre på att sätta honom i lägen, den dagen vinner Blåvitt många fler matcher.


4. Rinner av som vatten
Tobias Sana har till och från fått en del kritik på sociala medier och Blåvita forum. Mycket för att han har en spelstil som syns mycket åt båda håll. När han gör misstag blir de kostsamma, när han gör det bra så blir det ofta riktigt bra. I ett lag som inte kommer upp i nivå blir det ofta mer av det första och mindre av det andra.

Lägg på det en kostsam straffmiss nyligen och kritiken blev inte mindre.

Så nu, efter all den kritik, det är bortaplan mot hans förra lag. Det är övertid. Marcus Berg, som antagligen har tagit över som straffskytt tvingades byta på grund av det som förorsakade straffen. Sana får förtroendet igen. Han kan skjuta segern till Blåvitt. Hans gamla hemmapublik buar ut honom. I TV sändningen hör vi hur till och med småbarnsmammor ropar saker som inte borde gå ut i TV. Vi kan väl konstatera att det är en väldigt pressad situation.

Tobias Sana stegar fram. Han lurar Dahlin till höger, sätter straffen till vänster. Det ser inte ens svårt ut. Men gudarna ska veta att det är svårt.


5. Självreflektion
Det har varit många tankar efter matcher de senaste åren, framför allt vid matcher mot AIK, där jag fått konstatera att ”Goitom slänger sig lätt, men det är klantigt som fan av Blåvitt att ge honom möjligheten att filma där”.

Idag har vi en avbytare som hoppar in med sträckt ben, sätter dobbarna i bröstet på en motståndarspelare precis vid straffområdeslinjen. Det är inte bara att ge domaren möjlighet att blåsa straff, det är fan att be om att domaren ska blåsa straff. Det kan ha varit utanför, det kan ha varit innanför. Men det är så sjukt orutinerat att gå in på det sättet i det läget. Speciellt som det inte finns så mycket att vinna på det. Laget är samlat. Det är långt ut på kanten, inte ens Marcus Berg ska kunna skapa en målchans därifrån.

Marcus Berg? Ja, just det ja. Det var inte Blåvitt som drog på sig straffen. Det var Malmö. Och det blev ganska tydligt på sociala medier, på hur domaren tvingades eskorteras från arenan och hur Malmös spelare och ledare uttalar sig efter matchen att de inte riktigt hade självreflektion nog att se det egna agerandet i situationen. Tvärt om.

Efter matchen står Jon Dahl Tommason i en intervju och är i direkt otrevlig och arrogant. Mot en studio som ganska öppet håller på Malmö också. (När Andreas Andersson råkar säga ”vi Malmö-supportrar” i sändningen var det inte första gången han rakt av sade att han har en häst i racet, men det är ju en annan femma…)

Men jag ska inte klaga. Bristen på självreflektion och självinsikt i Malmö gör ju bara att den här segern smakar lite bättre.


6. Något att bygga vidare på
En följetong för Blåvitt 2021 har varit att man har svårt att bygga vidare på det positiva laget gör men det negativa sätter sig väldigt djupt. Det känns som om laget behöver göra fem bra saker för att kompensera självförtroendemässigt för varje negativ sak man gör.

Kan det här bli gången Blåvitt vänder det? Nu väntar Varberg hemma och förhoppningsvis är laget både revanschsuget och stärkta av den här segern till den matchen.


7. Starkt jobbat ändå
Helt ärligt så spelade Blåvitt inte direkt vacker fotboll. Det här var en grisseger. Inget att sticka under stol med. Blåvitt kom till matchen med dålig form, samtidigt som Malmö var stärka av sin seger mot Rangers i Champions League kvalet.

Det fanns en tydlig favorit i den här matchen och det var inte Blåvitt. Statistiken från matchen visar också det med all tydlighet.

Men Malmö har inte förlorat hemma sedan 2019.

Oavsett vad vi tycker OM att det ser ut så så är det ofrånkomligt att Malmö borta är en väldigt väldigt svår match och få lag åker hem med poäng. Blåvitt var första lag på nästan två år att ta tre poäng med sig hem. Och det skvallrar ändå lite om att det mitt i allt mörker runt Blåvitt finns styrka och kvalitet i laget. Något att bygga vidare på.


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-08-14 18:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg