Lagbanner
Sju tankar efter Sirius – IFK Göteborg ” 2 mål och 4 assist hittills under året talar sitt tydliga språk”
Tobias Sana växer allt mer och mer in i en ledarroll.

Sju tankar efter Sirius – IFK Göteborg ” 2 mål och 4 assist hittills under året talar sitt tydliga språk”

Blåvitt som inte kunde låta storvärvningen Marek Hamsik debutera kunde ändå ta en relativt bekväm seger mot Sirius på neutral plan i Linköping efter att Tobias Sana gjort matchens enda, men väldigt snygga, mål.

1. Sätta nivå
Redan efter två minuter sparkar en Siriusspelare ner Simon Thern i en situation som enligt regelboken ska ge gult kort. Men som vanligt vill domarna inte dela ut kort tidigt i matchen, speciellt inte i en träningsmatch. Problemet är att den inaktiviteten sätter nivån för övriga spelare. Och mycket riktigt så går Calle Johansson in väldigt hårt bara minuter senare och flera Siriusspelare ropar efter rött kort. Ni kanske ska ropa efter domare som följer regelboken från avspark istället. 

2. Spelet sitter mer och mer
Känslan är att det blir något sorts 3-5-2 som gäller för Blåvitt i år, och personligen tycker jag nog att det är bästa sättet att få ut det mesta ur truppen. Med tre mittbackar så får laget ett skydd mot många av de omställningar som sårade Blåvitt så förra året. Det gör också att Blåvitt kan trycka upp wingbacks mer utan att behöva vara lika oroliga för omställningar. Ett sätt att lösa förra årets problem där laget blev så straffade av omställningar att man inte vågade gå upp riktigt och ofta hamnade i ingenmansland där spelarna varken bidrog offensivt eller defensivt. Så ser det inte ut nu. Men något annat som känns väldigt lovande är att pressepelet verkar fungera riktigt bra och känns som om innermittfältet hanterar fria roller på ett sätt som fortfarande hänger ihop.


3. Hur har han varit petad?
Idag får Hosam Aiesh till sist starta och givet prestationen är det svårt att förstå varför han någonsin varit petad. Väldigt vaken i förvaret, kommer runt bra framåt. Förvisso mot ett väldigt svagt Sirius, men Hosam var en av de bästa på plan när han spelare. Problemet är väl hans ganska energikrävande spelstil. Så som han slet idag är frågan om han kommer orka 90 minuter speciellt många matcher. Nu såg han visserligen inte ut att ha tröttats av när han byttes ut, så oron kan vara obefogad.

4. Revansch
Senast mot Norrköping gav jag Alhassan Yusuf ett väldigt lågt betyg, en tvåa, men idag ryckte han upp sig och gjorde en fin insats. Något annat som också är väldigt skoj är att ’Hasse’ tycks ha laddat bössan med bättre krut inför årets säsong. En av ’Hasses’ stora svagheter tidigare har varit att han inte riktigt har tryck i sina skott och inlägg, men det är något han tycks ha tränat på. Någon annan som ryckt upp sig är Sebastian Eriksson som efter en svag match mot Sandviken varit klockren som vänster mittback i ett 3-5-2 de senaste två matcherna.


5. Succélagens förbannelse?
Segern må inte ha varit så stor till siffrorna, men de flesta är nog beredda att hålla med om att segern var välförtjänt. Blåvitt hade många lägen som borde blivit mål samtidigt som Sirius inte hade mycket. Och det följer en viss tradition. Vi kommer alla (med glädje) ihåg hur Gais följde upp sitt succéartde 2011 (femteplats) med att bli sämst sedan Billingfors i serien och sluta toksist 2012. Andre exempel är Sundsvall som efter att blivit upphausade 2018 åkte ur 2019. Blåvitt överraskade många 2019 men blev indragna i bottenstriden 2020. Just 2020 var Sirius ett av säsongens mer uppsnackade lag (även om jag nog skulle påstå att både Elfsborg och Mjällby gjorde större succé) och av det man såg idag lär 2021 kunna bli riktigt jobbigt för Sirius.

6. Captain my captain
Med Robin Söder borta spelar Tobias Sana med kaptensbindeln, och det är omöjligt att komma ifrån att han vuxit in i rollen enormt. Inte bara gör han ett väldigt snyggt mål, men han tar verkligen hand om laget om det går att säga så. Han har lyckats slipa bort de flesta av de farliga felpassen på egen planhalva och har istället blivit en livlina för medspelare i trängda lägen. Behöver du lite tid, ge bollen till Sana. Han vrider och vänder ett tag så alla andra kan andas ut. 2 mål och 4 assist hittills under försäsongen talar sitt tydliga språk vad gäller Sanas betydelse offensivt också.

7. Det har gått ett år nu…
Det har gått ett år sedan de första restriktionerna för att minska smittspridningen av Covid-19 infördes. Men det har också gått ett år sedan Discoverys sändningar inleddes. Då som DPlay, nu som Discovery+. Kanske borde de lagt mindre energi på att byta namn och logga, och mer energi på att fundera på hur de genomför sina sändningar. Halva Sverige tycks ha missat Sanas 0-1 mål eftersom sändningen laggade. Och även om målet var det värsta läget för sändningen att lagga så var det inte enda gången. Men det som blev väldigt tydligt, i och med att så otroligt många rapporterar lagg vid exakt samma tidpunkt, är att det går inte att snacka bort att felet ligger hos Discovery.

Deras standardsvar är ju annars att det är användarna som har för dåligt internet. Vissa har spekulerat i att det är en dåligt kodad plattform som kräver stor dataöverföring. Men när tusentals tittare får brott i sändningen vid exakt samma tidpunkt så går det inte att snacka bort. Felet ligger hos Discovery. Kunderna har klagat över nivån på sändningarna hela säsongen 2020. De har haft hela vintern på sig att lösa problemet. De bytte namn istället.

For shame Discovery. For shame.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-13 18:28:19
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg