Lagbanner
Sju tankar efter Sirius - IFK Göteborg "Inger inte förtroende"
Jens Askou gör sin första amtch som tränare för IFK Göteborg men någon vidare förändring såg vi inte. Mer av samma skit, och det lilla som hade fungerat bra (tremanna-innermittfältet) var utbytt mot en tändsticka och glaslirare som ibland briljerar och ibland försöker avsluta någons karriär. Grattis!

Sju tankar efter Sirius - IFK Göteborg "Inger inte förtroende"

IFK Göteborg står för ännu en icke-insats och får iväg noll skott på mål igen och ingen är förvånad.

1. Dags att spela med öppna kort
Snart har IFK Göteborg medlemsmöte, och ett tips är att vara öppna och ärliga på det mötet. Förtroendet för vad föreningen håller på med är så sargat att om ledning ska överleva året behöver man nog spela med öppna kort. Varför överlevde Stahre säsongen 2022? Vad hände när Sana sparkades? Hur fan har värvningsstrategin sett ut? Fan, det gäller spelare och ledare också. Vad är det för förutsättningar ni inte får eller som görs sämre? Det är rätt mycket som behöver rensas i luften.

2. Sportrådet hallå?
Det är lätt att ta ett enskilt namn och peka på den, men en av poängerna med att Blåvitt inte haft en sportchef var ju att det är ett sportråd som tar beslut, inte en ensam sportchef eller scout. Så även om Stig Torbjörnsen gjort ett utomordentligt dåligt jobb med sin scouting så har ju ett sportråd skrivit av på värvningarna också. Och match efter match är våra stora dyra värvningar antingen på bänken eller sämst på plan. Det är fler än bara Stig som får ta på sig den skiten.

3. På tal om öppna kort, tystnadskultur?
Resonemanget ovan leder in mig på en annan tanke. Finns det en skadlig tystnadskultur på Kamratgården? Med tanke på hur vi har agerat när det kommer till värvningar och truppbygge det senaste året så finns det ju två möjliga alternativ här. Ett, alla är inkompetenta eller gör inte sitt jobb. Två, de som ser felen vågar inte lyfta felen. Att man tar in en spelare som inte riktigt passar in må vara hänt. Men att kasta många många miljoner på det här är inte otur. Det här är fan ren och skär inkompetens.

4. Ny tränare, samma jävla skit.
I förra matchen skadades Emil Salomonsson och så satte man ner Anders Trondsen som högerback trots att både Alai Ghasem och Felix Eriksson sitter på bänken. Idag sätter man ut Sebastian Hausner som högerback, vilket föga överraskande är ett totalt jävla fiasko. Vilket budskap sänder det till lagets två uppflyttade akademispelare? I en förening som är beroende av att akademin fungerar. Det är en punkt i sig, så låt oss återvända till den snart, den här punkten skulle ju handla om tränare.

Ja, av någon oklar anledning väljer Blåvitts nya tränare Askou att gå tillbaka till ett trött jävla 4-4-2 med Hausner som högerback (fiasko, som väntat), Eman Markovic som yttermittfältare (fiasko, som väntat), och Elias Hagen och Anders Trondsen på innermitt (förlorar mittfältet som väntat).

Såhär, han är ny, han har inte hunnit sätta sitt spel och sin prägel på laget. MEN. Det var inte en tränarrekrytering där Kamratgården gjorde det lätt för sig. Det är en okänd tränare som kommer med en kort meritlista och för bara en vecka sedan åkte ur Danska ligan med Horsens.

Askou påstår sig ha sett mycket av Blåvitts matcher från i år, men hur noga han tittat är oklart. Laget har haft kroniskt svårt för att kunna spela längs mittfältet, framför allt innermittfältet har tappat mycket boll och haft svårt att vinna boll. Där var ju Tengryd och Lundin något på spåren med sitt tremannamittfält, men det byttes nu ut mot tändstickan Hagen som inte vunnit en enda jävla närduell på hela säsongen, och Anders Trondsen.

Nog för att saker kommer ta tid, men den här matchen ingav absolut inget förtroende alls. Vi såg inte röken av någon förändring åt rätt håll.

5. Otacksamt
Blåvitt har byggt upp en trend där vi säljer egna talanger och akademispelare dyrt, köper in dåligt scoutade spelare dyrt, spelar dåligt scoutade spelare som även visade sig vara dåliga spelare, ser våra akademispelare lämna, och fortsätter spela våra dåliga spelare för vi har investerat pengar i dem. (Googla Sunk cost fallacy.) Sen tar pengarna slut, de dåliga spelarna flyt som avlöningar, och vi ställer upp med akademispelare. Laget får lite fart, visar ambitioner och glöd, spelarna säljs, ekonomin är räddad, och Blåvitt köper in dåligt scoutade spelare som vi sedan måste spela för att vi har investerat i dem. Om och om och om och om och om och om igen.

Fy fan för att sitta i akademin och försöka locka unga talanger till föreningen och behöva förklara varför Anders Trondsen spelar högerback istället för våra uppflyttade högerbackar.

6. IFK Göteborgs bästa spelare spelar i Halmstad…
Något som verkligen är anmärkningsvärt är att vi skeppat iväg Amir Al Ammari till både Mjällby och Halmstad de två senaste åren, och både sejourerna, trots att han kommer till nya lag (okej, inte helt nytt i Halmstad) så har han varit bättre där än här. Och framför allt, så har han varit bättre i Mjällby och Halmstad, än hans konkurrenter varit i Blåvitt.

Nog för att det ibland blir fel utan att någon gjort något fel, det är bara en bad fit, men när samma spelare blir utlånad till två olika klubbar och ser bättre ut i båda klubbarna än någon gör i klubben som lånade ut honom så kanske det är Blåvitt som gör något jävligt fel.

7. Sommaruppehåll!
Vi går in i sommaren och Blåvitt är ett Allsvenskt lag! Vi är trots allt inte ens på nedflyttningsplats, den sitter AIK och kramar. Allt kan fortfarande vända! Det är bara tolv poäng upp till räddningsplankan BP! Jag vet inte hur ni andra känner men jag hoppas det blir ett riktigt långt sommaruppehåll och att vi kanske ställer in hela serien sen. Gör som SHL gjorde för något år sedan. Ställ in slutspel och allt, ingen vinner, ingen åker ur. Hade inte det varit bäst för alla? 
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-06-11 17:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg