Lagbanner
Sju tankar efter Sirus – Blåvitt: Säkrat kontrakt, men tappade poäng

Sju tankar efter Sirus – Blåvitt: Säkrat kontrakt, men tappade poäng

IFK Göteborg lyckades säkra allsvenskt kontrakt över 2022 när de spelade 3–3 mot Sirius i en händelserik match. Trots ledning två gånger om, innebar Bjärsmyrs avslutande mål bara en poäng för Blåvitt.

1. Det taktiska spelet började redan igår..

Att matchtrupp skrivs ut på officiella hemsidan dagen innan match har vi tidigare varit vana vid. I år har det dock varit annorlunda. Ofta har vi fått nöja oss med en truppuppdatering samma förmiddag, om inte förrän till lunch inför kvällsmatcher. Idag skrevs varken trupp ut eller uppdatering om läget i laget, alls. Anledningen ska vara två sjukdomar på Marcus Berg och Simon Thern som Mikael Stahre ville mörklägga in i det sista. Ingen av spelarna åkte med laget upp till Uppsala, men enligt rapporter ska det inte röra sig om några Covidfall.

2. IFK Göteborg och IK Sirius måste stå för det målrikaste mötet på flera decennier?

Imorse i införrapportern skrev jag ut alla de tolv möten lagen emellan sedan Sirius uppflyttning till Allsvenskan 2017 och lovade en målrik match ikväll. Jag repiterar listan nedan och lägger till dagens match.

2017: IFK Göteborg – IK Sirius 2–2 (cup)
2017: IK Sirius – IFK Göteborg 0–2
2017: IFK Göteborg – IK Sirius 4–0

2018: IK Sirius – IFK Göteborg 2–2 (cup)
2018: IK Sirius – IFK Göteborg 3–2
2018: IFK Göteborg – IK Sirius 2–3
2019: IK Sirius – IFK Göteborg 2–4
2019: IFK Göteborg – IK Sirius 2–1
2020: IFK Göteborg – IK Sirius 1–1 (cup)
2020: IK Sirius – IFK Göteborg 2–2
2020: IFK Göteborg – IK Sirius 2–0
2021: IFK Göteborg – IK Sirius 2–2
2021: IK Sirius
IFK Göteborg 3–3

51 mål på 13 matcher, med målskillnad 30-21 i Blåvitts favör. Det är ett snitt på osannolika 3,9 mål per match. I modern tid. Vad är det frågan om?

3. Hosam Aiesh i form är en fröjd att skåda

Blåvittpubliken har haft fog att hacka på Hosam Aiesh när han visat upp loj attityd och inte fått ut något av sitt man-man-spel, men 26-åringen har nu nått sin bästa form sedan han skrev på för tre säsonger sedan. Varit stundtals överlägsen i höst och idag noterades han för ett mål och en assist efter halvtimmen. En Aiesh i detta slag vore en tillgång för alla allsvenska lag och kan Stahre få ut max av honom även nästa år har vi ytterligare ett offensivt hot.

4. Vilhelmsson löper så fint.. så rätt.. och gör mål.

Oscar Vilhelmsson fyllde 18 år förra månaden men han löper i rätt ytor som om han aldrig gjort något annat. Under hösten har experter hyllat Vilhelmssons samarbete med Berg, men idag visades det prov på att Vilhelmsson kan visa framfötterna med vilken anfallare han än startar bredvid. Ett mål ikväll och får IFK Göteborg ett sargat Östersund nästa match så kan det säkert komma minst en balja till.

5. Vi har fortsatt så svårt att prestera över två halvlekar

Vi började så energiskt i första halvlek, bra presspel, högt tempo, snabba omställningar... vilket gav resultat i form av två mål med bud på fler. Det var en fröjd att se Blåvitt. (Även om redaktör Adrian tycker att försvarsspelet är för slappt flera gånger.) Andra halvleken var däremot lika svag som den första var bra. Vi sjönk lågt, orkade inte pressa och när vi väl hade boll rensades den ofta bara undan. Bytena kan gav ingen effekt, tvärtom blev det nästan än värre trots fräscha ben. Varken Norlin eller Yakob tog tillvara på tillfället och var direkt svaga. 

6. Låt Söderberg och Benediktsson står varsin match..

Säkrat kontrakt med två matcher kvar att spela och trots att jag tycker vi har mycket kvar att spela om, i synnerhet äran om att vara bäst i stan, så tycker jag att vi ska rotera bort Anestis som ändå inte lär vara en del av IFKs trupp över 2022. I veckan skrev råtalangen Benediktsson ett A-lagskontrakt och Ole Söderberg har verkligen kvalité nog att vara keeper i Allsvenskan, det har han visat prov på i flera klubbar tidigare. Vad sägs om att ge vardera målvakt en match var att visa upp sig? Det är perfekta motstånd kvar dessutom, Östersunds FK och IFK Norrköping.

Anestis har stått i alla 88 allsvenska matcher han blivit uttagen till, men nu tycker jag det är dags att skriva en banderoll med texten "Thanks for the memories but it's time to say goodbye". Tack för alla minnen och räddningar, men det är dags att hälsa hem nu.

7. Vilka blir bäst respektive sämst i stan?

IFK Göteborg har en poäng upp till BK Häcken på åttonde plats när det återstår två omgångar. Trots att Hisingslaget har allt i egna händer, avslutar de mot guldjagande Djurgården i sista omgången och lär tappa poäng. IFK Göteborg har därför en stor chans att sluta bäst i stan vid två segrar. Det samtidigt som att Gais just nu får kvala för överlevnad i Superettan mot Dalkurd, en match där Dalkurd kanske till och med är knappa favoriter.

Philip Semmler2021-11-22 11:05:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg