Lagbanner
Sju tankar efter Varbergs BoIS – IFK Göteborg (0–4) ”Ett framåtlutat Blåvitt”

Sju tankar efter Varbergs BoIS – IFK Göteborg (0–4) ”Ett framåtlutat Blåvitt”

IFK Göteborg får med sig tre sköna poäng hem från Varberg och är nu att räkna med i toppstriden. Här är sju tankar efter en rejäl urladdning på Varberg Energi Arena.

1. Att vara bäst när det gäller
Inför matchen hade Malmö, AIK och Djurgården tappat poäng och Blåvitt hade plötsligt rejält häng på europaplatserna. Efter en magnifik insats senast mot Norrköping skulle en vinst borta mot Varberg kunna vara säsongsdefinierande för Blåvitt. Tidigare under säsongen har man haft en tendens att åka på ordentliga plumpar i protokollet efter ett par bättre resultat. Med andra ord hade det varit typiskt Blåvitt anno 2022 att inte palla för trycket utan istället tappa poäng mot ett tungt Varberg. Det gjorde man inte. Kvällens match tyder snarare på att något har hänt hos IFK Göteborg. Det är inte samma lag som blev utspelade borta mot Malmö, AIK och Hammarby. 

2. Process eller helomvändning?
Vad är det då som hänt hos IFK Göteborg? Mikael Stahre menar, i Discoverys intervju efter matchen, att kvällens match är ett resultat av den process Blåvitt varit inne i. Jag är mer inne på att det har skett en plötslig förändring hos IFK Göteborg, snarare än en process, åtminstone de senaste två matcherna. Den offensiva kreativitet man visade ikväll och senast mot Norrköping har man inte direkt kunnat se några tendenser till tidigare under säsongen. Det finns säkert också en process att tala om, men det är uppenbart att en helomvändning har skett de senaste veckorna. Kanske beror den på…

3. ... Blåvitts nya stjärnor
Hussein Carneil och Johan Bångsbo tokhyllades efter vinsten mot Norrköping. Bångsbos avancemang framåt i banan och fina passningsfot, samt Carneils kvicka finter och klipp i skottet var exakt det vi behövde. 1-0 målet idag påminner mycket om Carneils mål senast. På samma sätt är det Bångsbo som tar bollen upp i banan och slår en passning till Carneil som skär igenom lagdelarna. Istället för att gå på skott själv utmanar Hussein för att tillsist spela in till Marcus Berg. Innan kändes Blåvitt som ett instabilt lag som hade helt slut på idéer offensivt. Nu plötsligt sprudlar det om IFK Göteborg offensivt och defensivt är man än mer solida. Det är omöjligt att inte peka på de båda juniorernas inträde i startelvan som startskottet för denna förändring.

4. Ett framåtlutat Blåvitt
Inför matchen lovade Stahre ett mer framåtlutat IFK Göteborg. När det tidigare handlat om att säkra upp defensivt och ta sina poäng kan man nu kosta på sig att fokusera mer på offensiven eftersom man befinner sig på säker mark i tabellen. Ett framåtlutat Blåvitt var precis vad vi fick se. Faktum är att detta är första matchen för i år som Blåvitt gör mer än två mål i en allsvensk match. Det lag som för ett par månader sedan såg så planlöst och idéfattigt ut offensivt skapar nu chanser som aldrig förr. Tidigare fick Marcus Berg slita med de få bollar han fick att jobba med. Idag har han plötsligt Hosam Aiesh, Kevin Yakob, Hussein Carneil och Gustaf Norlin runt sig som alla är i storform och ivriga att servera honom och varandra med öppnande passningar och inspel.

5. Sveriges bästa fans
En särskild eloge ska också IFK Göteborgs bortafölje ha. För spelarna kändes det troligen som en hemmamatch och det råder ingen tvekan om att stödet från de tillresta supportrarna bidrog till den framåtlutade och pigga fotboll Blåvitt bjöd på. Att få fira en viktig seger med supportrarna på det sättet torde ge spelarna en ordentlig skjuts inför nästa veckas match mot guldjagande Hammarby.

6. Sebastian Erikssons gula kort
När Sebban klev in i slutet av matchen tog det inte lång tid innan han drog på sig ett gult kort, hans första för säsongen. Det kändes förlösande på något sätt. Kanske var det den sista pusselbiten? För en säsong utan ett gult kort på Sebastian Eriksson är ingen riktig säsong. Även om Blåvitt är inne i en tid av förändring kan vi pusta ut och inse att vissa saker förblir som de alltid har varit.

7. Hammarby igen…
Senast Blåvitt mötte Hammarby hade man tre raka segrar i bagaget och åkte upp till Tele2 med självförtroende och optimism. Dessvärre åkte man på en ordentlig käftsmäll. Nu har man tre raka segrar ännu en gång och det är dags att möta Hammarby igen. Låt oss lära av misstagen senast och se till att det inte upprepar sig. Varberg var bättre än Blåvitt första tio minuterna ikväll och man kändes tagna på sängen av hemmalagets höga press. Tack och lov blev det aldrig någon större fara, men det gäller att passa sig mot Hammarby. För en högt pressande Gustav Ludwigson är något annat än en högt pressande Robin Simovic.

 

Simon Eek2022-08-08 22:31:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg