Lagbanner
Sju tankar efter Varbergs BOIS – IFK Göteborg (2-0) "Blåvitt viker ner sig totalt"
Det blev ett riktigt prakfiasko i Gustav Svenssons återkomst till IFK Göteborg.

Sju tankar efter Varbergs BOIS – IFK Göteborg (2-0) "Blåvitt viker ner sig totalt"

Efter att det äntligen synts tendenser på att den blåvita formkurvan pekar åt rätt håll fallerade exakt allt mot Varbergs BOIS. Här är Sju Tankar efter att Blåvitt blivit överkörda av Varberg.


Hur ska Blåvitt spela egentligen?

Under säsongen har Blåvitt ställt upp på ett antal olika sätt. Under Roland Nilsson testades 5-3-2, som kvävde allt eventuellt anfallsspel genom för låga utgångspositioner. Stahres 4-3-3 var inte som man hade hoppats mot Elfsborg, men presterade ändå en av lagets bättre halvlekar under de första 45 minuterna borta mot Östersund. Däremot har 4-3-3 inte plats för både Berg och Sigthorsson, vilket lett till 4-4-2 där Blåvitt haft det svårt mot Mjällby och blivit överkörda av Varberg. Och efter en sådan överkörning, mot ett sådant motstånd, finns det minst sagt saker att bevisa, och ett kontinuerligt spelsystem att hitta, för att kunna vända på den känslomässiga hissens nuvarande riktning. 

Mittbackarna

Rubriken hade lika gärna kunnat vara laget, men faktum är att det är just på den här positionen det krisar som värst. Bjärsmyrs kontrakt går ut efter säsongen och han är långt ifrån den Bjärsmyr som firade likt Ronaldo på Jämtkraft Arena och Gamla Ullevi under ihopknytningen av föregående säsong. Framför allt blir man tagen på sängen när en spelare som Bjärsmyr inte har kylan att släppa ut bollen till inspark, utan istället spelar hem den till en pressad Anestis som tvingas skicka iväg den till inkast. 

Även Calle Johansson gör något jag inte tror jag sett i någon prestera i den blåvita tröjan på länge om någonsin. Ska eventuellt bli utvisad efter 30 minuter och bör definitivt blivit det efter den andra tacklingen, för att inte nämna hans assist till Varbergs 1-0. 

Kan knappt tänka mig hur Rasmus Wikström känner just nu och hur det möjligen inte funnits någon plats för honom. Samtidigt är det ett stort frågetecken hur klubben inte planerat bättre än att inte värva någon mittback överhuvudtaget när man sålt två i vintras och vetat att Tolinsson skulle lämna efter våren. Förhoppningsvis skrivs det en lång bruttolista över potentiella nyförvärv i detta nu.  

Reaktionen

Någonstans måste man acceptera att om än onödigt och oacceptabelt händer misstag som Calle Johanssons idag. Samtidigt måste man försöka släppa det och gå vidare och inte fortfarande hänga upp sig på det i halvtidsintervjun. Nu känns det som hela laget fastnar i en ondspiral av det och Varberg får ännu mer motivation för att vinna bollen högt upp, vilket tillslut avgör matchen. Där måste man iallafall försöka borsta av sig det och försöka få spelaren som gjorde det att lugna ner sig igen. Nu såg det istället ut som att Johansson tappade allt totalt efter fem minuter och aldrig kom tillbaka i matchen efter det. 

Bytena

1-0 efter den första halvleken. En matchbild som Varberg dominerar totalt. Två byten in i halvlek – men för Varberg istället för Blåvitt. Där måste en tränare som Stahre göra något byte, eventuellt redan i första halvlek för att markera mot vad som faktiskt är påväg att hända. Istället styr Varberg matchbilden under 90-minuter och bortsett från Bergs tåpaj och Bjärsmyr rökare rätt upp i omloppsbanan skapar man knappt en halv chans. 

Den existentiella krisen

Det är minst sagt smått osannolikt att det var det här Blåvitt som stod där, med Bebben på bröstet, och stod för den här insatsen. Med en anfallare som startade i EM, ett nyförvärv som varit en given rollspelare i Janne Anderssons trupp de senaste åren och en vänsterback som spelade Champions League mot Manchester City, förtjänade att vinna hemma mot Real och tog poäng borta mot Antonio Contes Inter som i princip vann Serie A i Mars dessutom. Ändå lyckas Blåvitt återigen vika ner sig totalt. 

Det har inte sett vackert ut under de tidigare matcherna med Stahre, men på något sätt har poängen trillat in. Ska det bli mer av den varan under de tre nästkommande matcherna behöver hela laget, om inte organisationen, höja sig markant. I nuläget lägger man sig ner och dör totalt efter att Varberg gör 1-0. Det spelar ingen roll om Varberg hade lett med 3-0 i halvlek, jobbet ska göras och oavsett uppförsbacke är tre poäng, och vad det hade betytt för resten av säsongen det minsta man kan begära mot Jocke Perssons Hawaii-gäng. Från att det eventuellt hade kunnat ljusna gäller det att få tillbaka fotfästet snabbt för att återigen inte bli inblandad i bottenstriden – i matcher som Blåvitt gick ut med målskillnaden 2-10 förra säsongen. 

När kommer punchlinen?

Hela säsongen känns hittills som ett stort skämt och – som Änglarnas ordförande John Pettersson skrev på twitter – kan detta omöjligt vara något annat än ett test på hur mycket en supportergrupp kan tåla innan klubben upphör att existera. Hur allsvenskans största värvning genom tiderna faller i händerna på allsvenskans kanske sämsta taktiker genom tiderna, som trots ett drömmål mot Sirius underpresterar konstant i ett lag som brister totalt med Hamsik. Det under samma säsong man ger Degerfors sin första vinst i Allsvenskan sedan 1997 efter att Blåvitt stott för en riktigt bra prestation mot AIK. Och hur lyckas man ikväll vända något som iallafall verkar som en inte negativ trend mot ett Varberg som inte vunnit på fem matcher och gör sin andra säsong i Allsvenskan någonsin. 

Som grädden på moset ser Sightorsson, en av väldigt få ljusglimtar under 2021, ut att bli skadad, även fast han kunde spela vidare, och hamna i en het diskussion med Stahre efter bytet. Förhoppningsvis är det däremot bara en nödvändig petitess efter förutsättningarna och något som tyder på kraven såväl tränare som spelare har på sig själva och laget. 

Upp i sadeln igen

Trots bättre konkurrens än det bör vara kan detta vara blåvitts sämsta prestation i modernhistoria, något som inte minst spelartruppen vet. Och något som bör göra spelare som Wendt, Sebban och Bjärsmyr sugna på att  dels motbevisa alla tvivlare under de nästkommande matcherna mot Norrköping, Hammarby och Malmö, dels visa att laget är otroligt mycket bättre än såhär. Som sagt har blåvitt inte en rolig resultatrad från mötena föregående säsong, men är det någon gång Blåvitt presterat på en högre nivå under 2021 är det i mötena med AIK och Djurgården. Förhoppningsvis fortsätter den trenden under stormötena i Augusti. 

Viktor Fridén2021-07-26 22:40:42
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg