Lagbanner
Gamla Ullevi, 2020-12-06 14:30

IFK Göteborg - Sirius
2 - 0

Sju tankar från IFK Göteborg - Sirius (2-0): “Mattias, matchens målskytt!"
Mattias Bjärsmyr klappas om efter sitt tredje mål på två matcher.

Sju tankar från IFK Göteborg - Sirius (2-0): “Mattias, matchens målskytt!"

I årets sista match möter IFK Göteborg Sirius på hemmaplan. Efter en bitvis ganska avslagen match, där inget av lagen har särskilt mycket att spela för, bärgar Blåvitt hem tre poäng efter dubbla mål av mittbacken Mattias Bjärsmyr.

1. Skadeläget

Det är kanske inte förvånande att Blåvitt inte skulle riskera någon med känningar i dagens match som mest har kosmetisk betydelse, och vi har förstås särskilda förhållanden med den globala pandemin som drabbat flera av spelarna i laget och som i vissa fall kan lämna långvariga försämrande hälsoeffekter, men Blåvitts tuffa skadeår tydliggörs ännu klarare när man i sista matchen har nio (9) spelare utanför truppen på grund av skada eller sjukdom. Nu är det kanske inte just dessa skadekänningar som behöver motverkas till nästa säsong, men man kan hoppas att fysteamet lyckas bättre överlag och att skadefrånvaron kan få minska.

2. Mål på fasta situationer

Under lång tid hävdades det, rätt eller fel, att Blåvitt var ett starkt lag på fasta situationer som hörnor och frisparkar. Det har dock gått några år sedan dess, och man har de senaste säsongerna snarare sett fasta situationer som något av en svaghet. I år har det dock gradvis ändrats, och under hösten har det i stället framstått som ett av lagets tydligaste anfallsvapen. Det är naturligtvis väldigt värdefullt, både för chanserna som skapas i sig, men också som psykologisk press mot lag och spelare som annars gärna kapar anfallsspelare för att hindra dem att ta sig igenom.

3. Bjärsmyr - Sirius 2-0

Av alla spelare i Blåvitt är det idag Mattias Bjärsmyr som kliver fram och gör två mål i lagets sista match för säsongen - och 2-0-målets volleyspark är dessutom riktigt tjusig! Det är kanhända rimligt att det är en av de som allra mest betonat vikten av vinnarkultur i laget som gör målen som avgör en match som många andra skulle ansett saknar betydelse.

4. Sebs vinnarskalle

Vi har många gånger i år påpekat hur tyst och försynt IFK Göteborg gått ut på planen, och hur det ett år när hemmapubliken inte kunnat finnas på plats skapat ett volymvakuum som ofta kunnat utnyttjas av motståndarna. I dag visar dock Sebastian Eriksson, som alltid ger 100 % i den mentala kampen, var skåpet ska stå och rösten från Dalsland ekar matchen igenom över Gamla Ullevis tomma betongläktare.

5. Halvmotiverat

Det är en match mellan två lag som har sina tabellplaceringar i stort sett klara, där hemmalaget heter IFK Göteborg och har spelat i  botten av tabellen året igenom, och en match som spelas i december året 2020. Låt oss vara ärliga och säga att det inte är en av tidernas mest upphetsande och eggande matcher, vilket också syns på de flesta spelarna, även om de gör det okej under förutsättningarna. Vissa av oss hoppades inför matchen på att man i det läget skulle låta motivation gå före klass i laguttagningen och kanske lyfta in spelare som Dahlkvist, Amos och Wikström från start, men där valde tränarteamet i stället mer erfarna namn som i slutänden ändå tog hem tre poäng. Dahlkvist och Wikström fick komma in i 88:e minuten och känna på det allsvenska tempot…

6. Konsekvenser av Covid-19

Det är möjligt att vi är för hårda i föregående punkt. Enligt uppgift ska laguttagningen delvis bottna i avsaknaden av U21-serie, som gör att spelare utanför den ordinarie truppen fått begränsat med matchträning och därmed ska vara ordentligt ur form. Detta ska också ha påverkat möjligheterna för utlånade spelare som inte kunnat komma till klubbar i bra skick, vilket gjort dem mindre intressanta för de mottagande föreningarna. Med blick framåt är det både tråkigt och lite oroväckande att spelarna i U21 och U19 (som spelat enkelserie) inte fått chansen att utvecklas som de ska, och kanske i praktiken förlorat ett års utveckling. Man får hoppas att ungskallarna tar detta som motivation att jobba ännu hårdare inför 2021.

7. 12:a i sluttabellen

Efter att Östersund fortsatt med ungefär samma undermåliga motivation som mot Blåvitt senast och förlorat med 4-0 mot Malmö FF betyder dagens tre poäng för IFK Göteborg att man klättrar upp till tolfteplatsen när allsvenska tabellen för 2020 slutligen skrivs in i historieböckerna. Med fyra lag bakom sig kan man kanske med lite god vilja hävda att laget inte slutade som något absolut bottenlag i tabellen, men 2020 känns ändå som ännu en säsong vi mest vill glömma för att i stället kunna sikta framåt. Med framtiden i blick vore såklart ett förlängt kontrakt med matchens lirare Mattias Bjärsmyr en god start!

John Fhager2020-12-06 16:53:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg