Lagbanner
Jämtkraft Arena, 2020-11-29 14:30

Östersund - IFK Göteborg
0 - 4

Sju tankar från Östersunds FK - IFK Göteborg (0-4): "Största lättnaden på 18 år!"
IFK Göteborg lät en strålande laginsats sätta punkt för nedflyttningshotet och samlar sig nu för 2021.

Sju tankar från Östersunds FK - IFK Göteborg (0-4): "Största lättnaden på 18 år!"

IFK Göteborg vann dagens möte med Östersunds FK utan minsta tvivel. Matchen slutade 4-0 och Blåvitts dominans överglänstes endast av lättnaden som följde med det nu säkrade allsvenska kontraktet 2021.

1. Drömmotståndet

Att det finns en klubb i Allsvenskan som tar lite lättare på det där med sportslighet är ingen hemlighet. Barackgänget Östersund är därmed ett förhållandevis bekvämt lag att möta i avgjord serie, och ett lag Blåvitt ofta avslutar starkt emot. Mötet som förra året blev 7-1 till IFK Göteborg stannade denna gång på 4-0. Även om ingen skugga ska falla på Blåvitts mycket goda insats för dagen kan man ändå konstatera att Allsvenskan hade mått bra av seriösare motstånd i matcher som är avgörande för ena laget och utan vikt för det andra. I det avseendet påminner Allsvenskans nordligaste klubb om ett visst ögonblick vi minns från seriens sydligaste klubb.

2. Ungdomstränaren

Inför ankomsten till IFK Göteborg hade Roland Nilsson ifrågasatts av vissa för bristen på resultat under hans tid i U21-landslaget, en kritik som även smittade av sig på hans rykte som skicklig tränare av ungdomar. Tiden i Blåvitt har redan hunnit nyansera den kritiken, när han gjort en skicklig allsvensk ytterback av Yahya Kalley på nolltid och idag plockade fram allt det bästa ur Emil Holm som var drivande i lagets seger. Det lovar gott inför 2021.

3. Ju snabbare desto stabilare

Det är ingen hemlighet att Blåvitt har tränat 3 år på att vara kanske seriens snabbast spelande lag, med kvicka passningar, smarta löpningar och vägvinnande instick. Idag vinns matchen genom ett par sådana anfall, men det är också tydligt hur flera Göteborgslirare tycks vassare i ett högt tempo än i ett lägre. När det går snabbare tar man ofta till lite enklare lösningar, och spelare som Abraham, Sana och Holm höjde sig lite extra i de lägena och visade sin klass.

4. Registerbredden

IFK Göteborg visade idag upp en mångfald av olika anfallslösningar, med överlapp på kanterna, snabbt kortpassningsspel med smidiga instick, hög press och kontringsspel samt ett inläggsspel som för första gången på länge kändes riktigt trovärdigt. Det här var en utskåpning, men också en uppvisning av en förvånansvärd bredd i det blåvita spelet som ska bli spännande att se laget bygga vidare på inför nästa säsong.

5. Fotbollspornografin

Blåvitt spelade bra nästan hela matchen, men vid både 2-0 och 3-0 tog man spelet en nivå högre än det mesta vi sett i år. I 33:e minuten bröt Sargon en Östersundspassning och fyra blåvita rusar genast framåt. Sargon Abraham lämnar över till Sana som friställer Yusuf till höger i straffområdet. I stället för att skjuta passar Al-Hassan snett inåt bakåt till Sargon som lägger upp bollen i krysset, lite avslappnat sådär. 3-0 var lika vackert, där Sanas brytning når Sargon, som klackar bollen till överlappande Jallow. På inlägget når Farnerud längst och petar nätt och behändigt in bollen. Båda målen lär spelas flitigt på olika repristjänster de kommande veckorna.

6. Långsamt startad maskin

För dagen briljante Sargon Abraham fick en islossning med ett mål, en assist plus en hockey-assist  och mycket bra spel matchen igenom. Även för laget som helhet släppte det med 4 mål framåt och rent bakåt. Laget sken dock inte från start utan behövde återigen en dryg kvart för att vakna till och bygga upp ett stabilt spel. Östersund verkade välbekanta med Blåvitts svaga starter i år och satte upp ett högt tempo direkt, och i det läget kändes det lite svajigt tills Holm nickat in 1-0 på hörna. Där har Göteborgskamraterna att bygga vidare på och staga upp ytterligare. Nästa år ska vi vara med från start.

7. Kontraktet klart!

Efter 4-0 mot Östersund drygar Blåvitt ut avståndet nedåt till 7 gedigna poäng, och har därmed säkrat spel i Allsvenskan 2021. Det var 50 år sedan Blåvitt senast föll ur högsta serien, och det sker inte i år heller. Klubben har nu ett styvt jobb framför sig att bygga om och bygga nytt, men inte tillnärmelsevis lika grovt som det hade varit om den längsta sviten av spel i allsvenskan just nu hade brutits. Det lär firas rätt friskt på många platser i Göteborg ikväll.

John Fhager2020-11-29 17:34:37

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg