Lagbanner
Gamla Ullevi, 2023-07-10 19:00

IFK Göteborg - Varbergs BoIS
1 - 2

Sju tankar om matchen IFK Göteborg - Varbergs Bois “Ett totalt jävla nattsvart mörker”

Sju tankar om matchen IFK Göteborg - Varbergs Bois “Ett totalt jävla nattsvart mörker”

Ödesmatchen mellan IFK Göteborg och Varbergs Bois slutade 1-2 på Gamla Ullevi. En svag insats från Blåvitt som inte lyckades leverera i en match som de var tvungna att vinna. Här kommer sju tankar om matchen, lagets situation och känslorna som supporter.


1. Två steg bakåt.
Blåvitt verkade till en början försöka bygga spelet bakifrån på Gamla Ullevis våta hybridgräs. Tyvärr faller man allt för snabbt tillbaka i gamla vanor. Efter att ha rullat runt lite i backlinjen väljer man nästan alltid att försöka nå Marcus Berg med en långboll. När inte det fungerar så försöker man slå den på djupet på Norlin där han ska kriga fram något eller mot den vikarierande högerbacken Hausner som löper längs kanten med blandade resultat. Samma sak som man allt för många gånger har sett misslyckas under säsongen, gång på gång. I slutet av matchen försöker man desperat att mata in inlägg i ett försök till en forcering. Efter två matcher kändes det som att tränarbytet hade gett en liten effekt åtminstone i prestationerna på planen, nu känns det mer som att man där tog ett steg framåt för att idag ta två steg bakåt.
 
2. Mittfältets konstanta slarv med bollen. 
Att IFK spelar långa bollar kanske inte är helt oväntat om man ser till hur innermittfältet presterar. Adam Carlen har under säsongen varit en av de få spelarna som ibland kommit undan med ett godkänt resultat under vårsäsongen, men att han idag får spela 90 minuter är helt ofattbart. Carlen står idag för flera farliga bolltapp, var nära att bli utvisad och borde tagits ut redan i halvtid. Bredvid honom spelar 8 miljoner kronors mannen Hagen och ser ut som en junior. Samtidigt ser man framför sig hur Al-Ammari hånler lite för sig själv borta i Halmstad och man undrar hur allt det här gick till.  

3. Ber till Torbjörn att Ola Larsson får en stor pengapåse att lägga på en anfallare.
Ett skott på mål och det var en straff, den statistiken talar sitt tydliga språk. Det går såklart inte att endast klandra Marcus Berg för den totala avsaknad av anfallsspel som IFK visat upp under de senaste matcherna. Men faktumet kvarstår att hans insatser på senaste tiden varit allt annat än acceptabla och att blåvitt är desperata för mål. Lägg därtill att den totala floppen Sulle återigen var borta skadad och att Carlstrand inte har tagit sina chanser. Ola Larssons viktigaste uppgift för sommaren är därmed självskriven: Att få in en central anfallare som kan göra mål, kosta vad det kosta vill. 

4. Första intrycken av nyförvärven.
Värt att nämna är de nya spelarna som redan har kommit in till laget. Ikväll fick vi se båda de nya danskarna, Santos och Mucolli, på plan. Santos spelade med en mer eller mindre fri roll till höger. Han var inte felfri men hade några fina aktioner, visade upp ett uppoffrande spel och mycket speed. Dessutom klev han ner som högerback en stund i andra halvlek. Mucolli kom in i halvtid och lämnade åtminstone ett intryck av att han i framtiden kan vara en kreativ injektion i anfallsspelet. Ett anfallsspel som just nu är i desperat behov av all kreativitet de kan få. Klart är i alla fall att båda lär och bör få starta i nästa match mot Elfsborg i Borås.

5.Hur länge orkar publiken mobilisera? 
15687 supportrar tog sig idag till ett regnigt Ullevi för att färga läktarna blåvita. Vi har i år haft ett otroligt engagemang där fansen stöttat och sjunigt för vårt lag. Till och med i ett bottenmöte mot Varberg lyckas vi fylla arenan till bredden. De fansen som i vått och torrt tar sig till arenan för att visa laget kärlek och stöd, trots tabellplaceringen och spelet de bjuds på, de fansen ska ha all kredd de kan få. Frågan är hur länge publiken faktiskt orkar att mobilisera och ständigt kämpa sig till Ullevi när de ständigt får lämna arenan besvikna. 

6.Hur länge orkar Mild sitta kvar och hur länge tillåts han att sitta kvar?
Sedan Håkan Mild tog över klubben i januari 2021 har det talats om en satsning och att vi snart skall vara tillbaka i toppen. Trenden som har följt sedan dess har däremot pekat nedåt. Känslan är att situationen snart börjar bli helt ohållbar, fokuset och ilskan verkar ha fastnat på Håkan och hans hantering av klubben. Att Håkan arbetar dag och natt för IFK Göteborg har flera vittnat om och det är inget som jag betvivlar, dock är det hans beslut som gjort att föreningen nu snarare seglar mot Superettan än mot toppen. Så frågan är hur länge trenden tillåts peka nedåt innan Håkan tvingas att lämna eller hur länge han själv orkar ta emot all kritik innan han självmant avgår. Känslan är att bägaren nu bör ha runnit över.

7.Mörker, ett totalt jävla nattsvart mörker.
Att säga att ”krisen är total” känns redan gammalt, nu är det svårt att ens sätta ord på det haveri som är IFK Göteborg 2023. Innan matchen kände jag ett mörker men samtidigt en gnutta hopp. Den lilla låga med hopp som fanns inom mig grundade sig i att vi har en ny tränare med nya idéer, några tillskott i truppen och ett motstånd som jag trodde att ett IFK i total kris till och med skulle kunna slå. Dock visade det sig att den lilla lågan med hopp snabbt skulle släckas och vandrandes hem bland alla de andra blåvita fansen kände jag bara ett mörker, ett totalt jävla nattsvart mörker. 

Isak Gerhardsson2023-07-10 23:56:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg