Lagbanner
SM-silver för Blåvitt (uppdaterad)
IFK Göteborgs spelare efter fotbollsmatchen i division 4 mellan Örgryte och IFK Göteborg den 21 oktober 2020 i Göteborg. Foto: MICHAEL ERICHSEN/Bildbyrån

SM-silver för Blåvitt (uppdaterad)

IFK Göteborgs damlag förlorade SM-finalen mot Umeå IK FF med 3-1.

Matchen gick till förlängning, där Monica Jusu Bah, som till vardags spelar i Umeås allsvenska lag, gjorde två mål i första förlängningskvarten. Efter att ha vara tillbakapressade i början av matchen lyckades IFK Göteborg med ett högklassigt passningsspel spela jämnt och särskilt minuterna innan den ordinarie tiden gick ut hade laget flera fina chanser att ta ledningen. Lika mycket imponerade försvarsspelet, med en serie briljanta brytningar av Umeås omställningar - men flera i backlinjen drabbades också av varningar. I förlängningen avgjorde Umeå med två mål av mycket hög klass och utan tvekan är laget, som förlorade förra årets final, mycket värdiga mästare. Båda lagen bjöd på anfallsglad och underhållande fotboll med gott om tekniska finesser. 

- Umeå hade till slut lite mer ork kvar än vi, säger tränaren Cristian Loayza, och de var också nivån starkare. Men vi höll ändå uppe det väldigt bra. De första tio minuterna var vi tillbakapressade och när de sen fick ett mål kändes det tufft. Men i längden kunde de inte hålla uppe den pressen. Vi kom in i matchen och kvitterade, och över nittio minuter hade vi tillfällen där vi hade kunnat avgöra.

Laget är nu i slutfasen av en kort men intensiv säsong.

- Idag var det en fysiskt jobbig match, säger Cristian Loayza, men ingen spelare viker ner sig utan de krigar på därute. De hjälper varandra och gör en väldigt stabil laginsats. Men vi var för trötta några gånger när vi kom fram till avslut, det fanns inget krut i benen. Samtidigt gratulerar vi Umeå. De spelade väldigt bra, och de står för en fin fotboll och det är klart att det är mindre tungt att förlora mot ett sådant lag. De vann rättvist. 

Även om det inte var avgörande (Umeå hade en lång bussfärd i benen) märks det att laget matchats hårt.
 
- Man får också tänka på att vårt lag har dubblerat, framhåller Cristian Loayza, och spelat många matcher. I och med att de varit IFKs A-lag i damfyran har det också följt med extra förväntningar och uppmärksamhet som de fått hantera. Men det har de gjort och sedan har de dessutom presterat på topp i F17-SM. Tjejerna gör en heroisk insats och vi byter in yngre spelare, födda 2006, och till och med Olivia Friborg som är född 2007 som gör det väldigt bra. Nu är det förstås en väldig besvikelse, spelarna lägger ner oerhört mycket tid på sin fotboll. Men från lagets sida är vi förstås ändå extremt nöjda. Vår målsättning var att ta oss till final nästa år, när spelarna är ett år äldre och på så vis är det en väldigt stor framgång. Vi har gjort mest mål i serien och ligger väldigt bra till när det gäller insläppta också. Tjejerna har gjort en kanonsäsong som de ska ha all heder av, alla har skött sig fantastiskt bra.

I veckan avslutas även damfyran.

- Nu ska vi vila i två dagar, säger Cristian Loayza, sedan är det på det igen med match mot Stenkullen i damfyran på onsdag. Även om vi är trötta vet jag att tjejerna är proffsiga och vill vinna fotbollsmatcher.

Matchen går att se i efterhand på GP.se.

Mats Deland2020-10-25 15:32:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg