Lagbanner
Snittbetyg för 2020: Målvakter och Mittbackar
IFK Göteborgs målvakt Giannis Anestis har fått jobba hårt i år.

Snittbetyg för 2020: Målvakter och Mittbackar

När 2020 till sist går mot sin ände och ska summeras presenterar vi IFK Göteborgs snittbetyg för året. Snittbetygen är baserade på prestationer i Allsvenskan, utifrån de 20 matcher vi betygsatte under året, och kommer presenteras indelat i målvakter och mittbackar, ytterbackar, mittfältare och anfallare.

Betygskalan

7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Målvakter

Giannis Anestis - 4,00

Giannis “Poseidon” Anestis var förra året lagets erfarna och stabila klippa längst bak, och därför kan årets snittbetyg verka något lägre än väntat. Anestis har under året varit bra överlag, även om han inte riktigt nått samma klockrena nivåer som förra året, men han har också tyvärr vid ett par tillfällen stått för insatser som sänker snittet för hela året, som matchen mot Hammarby under hösten där han (i viss brist på goda alternativ) slog två passningar rakt på jagande anfallare. Säsongens frekventa mittbacksskiften har sannolikt varit en inverkande faktor, då det blir svårt att få samma stabila kommunikation och passningsspel när försvarkollegorna ständigt varierar. Betyget känns som helhet dock något i underkant.

Tom Amos - (ej betygssatt/inga matcher i Allsvenskan)

Tom har i år tyvärr inte fått en enda minuts speltid, och det har varit extra tufft att vara reservmålvakt när U21-serien inte heller spelats. Klubben tror på honom, men det är såklart otroligt svårt att avgöra hans nivå när man inte sett honom spela. Amos fick chansen i cupmötet med Husqvarna, men gjorde liksom de flesta andra ingen glänsande insats. Han blev dock inkallad i U21-landslaget som reserv i november, vilket bör säga något om hans nivå, och med mer tränings- och spelmöjligheter nästa år kan han ta stora kliv framåt.

Mittbackar

André Calisir - 3,64

André Calisir har fått mycket skit under året och blivit något av en hackkyckling, men det är svårt att komma ifrån att han upplevts som den som fått minst uträttat i backlinjen under 2020. Calisirs spelstil innebär att han ofta spelar med ganska stora riskmoment, som när de går fel kan ha förhållandevis digra konsekvenser. Det hade man kanske haft råd med i ett lag där andra kunnat täcka upp för det, men i ett lag som IFK Göteborg 2020 där självförtroende och samspel i backlinjen saknats blir misstagen snabbt dyrköpta, och laget som helhet får svårt att återhämta sig från ett mål bakåt på ett sätt som topplag kanske lättare hade skakat av sig. Calisirs kontrakt går ut till sommaren, och det känns tveksamt från båda håll om det kommer förlängas.

Kristoffer Da Graça - 3,89

Kristoffer Da Graças snittbetyg är inte godkänt, men ligger väldigt nära hela lagets snitt för 2020. Borträknat årets stora bottennapp mot Hammarby under hösten har de svaga betygen främst kommit när Kristoffer fått kampera med André Calisir, och det har nog varit ett team som aldrig riktigt fungerat till 100 % under deras tid tillsammans i Blåvitt. I motsats till det har han i stället inte minst på slutet ofta varit riktigt vass tillsammans med Mattias Bjärsmyr, vars erkända förmåga att stärka mer aggressiva mittbackskollegor med kompenserande spel i det tysta i hög grad också gynnat Da Graça. Da Graça är fortfarande en ung spelare och jämgammal med Starfelt när han kom till Blåvitt, och det är inte så mycket han behöver slipa till för att bli en riktigt vass back. Där ser vi fram emot nästa säsong i ett stabilare Blåvitt-försvar.

Jesper Tolinsson - 4,00

Jesper Tolinsson var årets stora överraskning i Blåvitt-försvaret - inte alltid för att han bländade med sitt spel, men för att han alls spelade och för att det ändå gick helt okej under omständigheterna. Matchen mot Djurgården där Jesper orsakade en (billigt dömd) straff och fick rött kort betygssattes inte, vilket säkerligen gynnar snittbetyget, men känslan är ändå att Jesper inte gjort det dåligt överlag och varit så värst mycket sämre än någon annan i Blåvitt i år. Med tanke på hans låga ålder, 17 år gammal, är det egentligen sjukt imponerande att han spelat som en standardmittback i ett allsvenskt lag (om än för året i botten), även om det finns mycket han kommer slipa på för att bli den stjärnback som skiner igenom i hans lugn och självförtroende.

Mattias Bjärsmyr - 4,55

Genom hela året 2020 var Mattias Bjärsmyr lagets högst betygssatte spelare, och det känns inte som det förvånar någon egentligen. Mattias är enda spelaren som är närmare 5 än 4 under den otroligt tuffa säsong 2020 utgjort. Med ett spel som annars inte är så flashigt är det kul att han lyckats spotta in tre mål de sista två matcherna, men det som framför allt märkts är hur mycket bättre mittbackskollegor och övriga backlinjen spelat när Bjärsmyr varit på planen. Kontraktet har nyligen förlängts över nästa säsong, vilket känns väldigt betryggande och lovande även för övriga mittbackskandidater, som tack vare hans uppoffrande spel får chansen att skina som Ragnar Sigurdsson och Thomas Rogne tidigare gjort med hjälp av den uppskattade smålänningen.

Rasmus Wikström - 4,00 (1 match)

Rasmus Wikström blev inbytt i årets sista match mot Sirius och spelade överlag helt okej i andra halvlek. Wikström gjorde egentligen inga större fel, men det var tydligt att han kom tillbaka från en skada, och liksom många andra har han nog lidit av att inte kunna spela sig i form i U21-serien vilket gjorde steget in i Allsvenskan extra svårt i år. Rasmus sågs ju som en supertalang innan skadan och är fortfarande väldigt ung, och får därmed fortsatt räknas som en lovande talang och ett sparkapital för framtiden som förhoppningsvis kan växa in i det och få fler chanser nästa säsong.

John Fhager2020-12-22 21:01:07

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg