Lagbanner
Spelarbetyg efter Häcken – IFK Göteborg (0-2) ”Gör sitt jobb och det finns en styrka i det också”
Hosam Aiesh avgör matchen med sitt 2-0 mål. För övrigt första målet för Blåvitt i år där Marcus Berg inte gör poäng.

Spelarbetyg efter Häcken – IFK Göteborg (0-2) ”Gör sitt jobb och det finns en styrka i det också”

IFK Göteborg börjar se ut som det IFK Göteborg många kommer ihåg från förr. Ett lag som går in och gör jobbet. Låt gå för att det är mot nykomlingar och smålag, men tre segrar på tre matcher är ändå tre segrar på tre matcher. Här är spelarbetygen efter Blåvitts seger mot Häcken

Innan vi sätter igång med spelarbetygen är det kanske värt att ställa några filosofiska frågor. Är godkänt ett bra betyg? Ska dåliga aktioner kvittas mot starka aktioner? Är ett mål mindre värt om det är ett läge där det ”ska” vara mål? Om ni svarar ja på alla tre frågorna så kanske dagens spelarbetyg blir enklare att förstå.

Betygskalan

7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Werner Hahn – 5
Har som vanligt inte allt för mycket att göra, men står för bra räddningar de få gånger Häcken kommer igenom. Jag är lite inne på att Hahns största bidrag till Blåvitt för tillfället är hans stabila fötter. Att veta att du kan spela hem till målvakten utan att det leder till farligheter för motståndarna ger ett helt annat lugn till hela laget när motståndare försöker pressa högt.

Alexander Jallow – 5
Blandar och ger lite. Tycker det finns en del i markeringen på hörnor att jobba med, och några av rensningarna fastnade väldigt enkelt på Häckenspelare strax utanför straffområdet. Samtidigt så kommer Häcken ingenstans på hans kant, och Jallow gör en stark arbetsinsats.

Mattias Bjärsmyr – 5
Borde gjort mål, som flera av sina kollegor. Det är annars rejält uttjatat att säga att Bjärsmyr är som bäst när han inte syns alls, men det är också sant.  Det är också lite signifikativt att när Blåvitt och Mattias Bjärsmyr varit som bäst så har Bjärsmyr alltid gett andra backar utrymme att skina. 2007-2009 var det Ragnar Sigurdsson som fick agera resolut murbräcka. 2015-2016 var det Thomas Rogne. Nu börjar det se ut som…

Calle Johansson – 6
Där Bjärsmyr gör nytta i det tysta är det väldigt tydligt när Calle gör nytta. Står för några perfekta glidtacklingar idag, vinner allt i luften och spelar väldigt resolut. En gigant i försvaret.

Oscar Wendt – 4
Gör en godkänd insats. Svårt att kritisera någon när laget vinner övertygande på en plastmatta utan att släppa in mål. Med det sagt så är Oscar nära på att sätta laget i skiten några gånger idag när han missbedömer situationer. Vid ett läge fick man rejäla flashbacks från agerandet mot AIK förra hösten, men som tur var kunde Blåvitt reda ut den situationen. Med den meritlistan Oscar har är ribban högt satt, och idag gör han inte sin bästa match i Blåvitt-tröjan.

Hosam Aiesh – 5
Får sin back utvisad och gör mål. Starkt bidragande till att Blåvitt vinner idag. Hade vi bara räknat de bra aktionerna hade Hosam fått ett ännu högre betyg, men han blandar lite för mycket idag för att nå sexan. Jag tror att Hosam vill väldigt mycket idag, och i vissa situationer ledde det till lite sämre beslut. Det var t ex ett skott som gick rakt på försvarare som sedan ledde till kontring emot.

Simon Thern – 5
Är oftast spelbar och täcker boll på ett bra sätt. Är tydligt att medspelarna känner ett förtroende för Simon och att de kan spela till honom trots att motståndarna pressar högt. Stod för några mindre välslipade aktioner och kunde nog fått ett gult kort, men klarade sig undan. När Häcken tryckte på i slutet av första halvlek hade innermittfältet väldigt svårt att få till tryck, vilket drar ner intrycket en del.

Gustav Svensson – 5
Står i valet och kvalet för både Thern och Gustav gällande spelarbetygen. Under perioder kunde Häcken ta sig förbi vårt innermittfält på tok för lätt, samtidigt som det snarare var resultatet av taktiken än att de två innermittfältarna var dåliga. Inför matchen säger Mikael Stahre att Blåvitt ska stänga Häckens tremannamittfält med sina fyra spelare på mitten. Problemet blir när Häcken spelar sina tre fältare centralt och Blåvitt har två fältare som söker sig ut på kanterna. Så fort det korrigerades, blev Gustav sitt dominanta jag igen.

Tobias Sana – 4
Inleder matchen bra, men när Häcken trycker på i slutet av första halvlek har hela det blåvita mittfältet det svårt. Lösningen blir att Sana får gå in mer centralt och stänga ner Häcken, vilket han förvisso gör okej, men det är också tydligt att han fick ta en roll som han inte hade förberett sig på. En del av mig tycker det känns taskigt att ”bara” ge en fyra när man slår Häcken, men 4 är trots allt godkänt betyg. Idag gör Tobias Sana sitt jobb och det finns en styrka i det också.

Oscar Vilhelmsson – 4
Oscar har haft det lite svårt under 2022, men när laget vinner och han ändå gör sitt jobb bra är det svårt att vara kritisk. Idag gör han säsongens första mål, men känslan som består är ändå att han kanske borde gjort lite mer. Å andra sidan så kommer han till lägen, och det är inte alla som gör det. Å ena sidan igen så får han två lägen där det bara ska vara mål, och gör bara mål på ett av dem.

Marcus Berg – 4
Marcus Berg har lite av en egen ribba egentligen. Sade inför säsongen att han är Allsvenskans bäste anfallare, men hittills har han nog snarare varit Allsvenskans viktigaste spelare. Hade inför dagens match gjort eller spelat fram till alla Blåvitts mål och spelar också fram till dagens första mål. Samtidigt så missar han en straff där han har möjlighet att stänga matchen, och har några andra lägen där vi nästan vant oss vid att han ska kunna skapa mer än han gjorde idag.

Gustaf Norlin – 5
Bytte av Oscar Vilhelmsson rätt tidigt i matchen och visade verkligen att han vill ha platsen i startelvan. Fixar nästan omgående fram en straff och stör Häckenförsvaret ständigt med sin ivriga press. Får nästan en sexa för hur han vid 2-0 ledning och en vunnen defensiv frispark försöker hetsa igång publiken.

Emil Salomonsson och Hussein Carneil spelade för lite för att betygsättas.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-04-17 22:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg