Lagbanner
Tele2 Arena, 2023-10-01 17:30

Hammarby - IFK Göteborg
1 - 1

Spelarbetyg efter Hammarby - IFK Göteborg (1-1) "Man vet att man vinner, frågan är bara hur hög utdelningen ska bli"

Spelarbetyg efter Hammarby - IFK Göteborg (1-1) "Man vet att man vinner, frågan är bara hur hög utdelningen ska bli"

Precis som vi befarade i Alltid Blåvitts "inför matchen"-alster, så skulle Josef Erabi visa sig vara målfarlig och sätta käppar i hjulet för en ny blåvittseger. Blåvitt som annars gjorde en väldigt bra match och fick till ett sällan skådat presspel gentemot Hammarbyspelarna, som knappt kom in på offensiv planhalva på ett kontrollerat sätt i första halvlek, just på grund utav blåvitts väldigt fint synkade och frenetiska press.

Betygsskalan
7 - Landslagsklass
6 - Mycket bra
5 - Bra
4 - Godkänd
3 - Underkänd
2 - Dålig
1 - Usel


Pontus Dahlberg - 5
En del av den blåvita supporterskaran, tyckte att Dahlberg borde ha tagit Hammarbys 1-0 mål, något man kan diskutera då det var ett svårt läge med fint så kallat "klapp klapp"-spel ifrån Hammarbys sida vid den sekvensen. Erabis avslut är inte helt lätt att ta med det i åtanke och avslutet sker nära inpå Dahlberg med, vilket blir mindre tid för att reagera och därtill agera.
Dahlberg gör senare ett mycket fint ingripande vid ett friläge och även då, är det den formstarke Erabi som får det. Vår målvakt tvekar inte en sekund, utan rusar ut och gör sig "stor" på klassiskt målvaktsmanér. Dahlberg står även för ett par resoluta ingripande till i matchen och då frilägesräddningen är helt matchavgörande, så resulterar det i en 5a i betyg.


Emil Salomonsson - 4
Emil har gjort ett par svagare insatser nu i och med matchen mot Hammarby och den tidigare mot Mjällby. Mot Mjällby agerade gurra räddande ängel x antal gånger för vår så rutinerade och meriterade högerback, något som i vanliga fall inte behövs då Emil är lika skicklig som han är rutinerad. Dagens match var ingen insats där han stack ut positivt men vill ändå påstå, det var heller inte en "dålig" insats. Därav betyget.


Gustav Svensson - 6
Finns det någon som på fullt allvar, kan säga emot att vi har landets just nu bästa allsvenske back? Skulle inte tro så... Gurra är ett unikum i spelskicklighet och bara den lilla sekvensen när gurra kliver in i löpväg för hammarbyspelaren som är på väg att få en 100%ig målchans och sedan steppar åt sidan (för att inte dra på sig frilägesutvisning) och ger då Dahlberg tid att komma ut och rensa undan, den personifierar gurras allsvenska år hitintills. Finns otal sekvenser där han är helt avgörande för att vi går ifrån drabbningen med en poäng.


Sebastian Hausner - 4
Vår numera rätt så stabila och säkra mittbackskollega till gurra, gör en bra match och snuddar vid en 5a i betyg. Visst, man kan argumentera för att han borde vara lite mer "på tå" vid Hammarbys mål men å andra sidan, det var ett jäkligt svårt läge och vi väljer att istället hylla Hammarbys finess i allt det där.
Hausner blir bara bättre och bättre vilket lovar gott inför nästa år.


Oscar Wendt - 5
Första halvlek är Wendt sådär äckligt bra som han var mot Malmö. Han bara bestämmer sig för att sno bollen och så är det ett faktum och allt som oftast, även en livsfarlig omställning inledd av vår nye kapten. Finns väldigt många fina sekvenser av Wendt i första halvek. Möjligt att han mattas av lite i andra halvlek men det är ändå ingen fara för den 5a han nu erhåller.


Kolbeinn Thordarson - 5
Vi minns alla hur en stor del av den blåvitta publiken (ja, till och med vår käre redaktionschef), fick mer eller mindre "krupp" på vår isländske mittfälltare vid hans första allsvenska match. Nu är det där ett minne blott och vid gårdagens match så visar han även upp en fin teknik. Utöver det, så har han den där egenskapen som Sebastian Eriksson visat gång på gång, det vill säga ett "jävlar anamma" som heter duga. Lägg till det att han är lite sådär lagom småful med, så kan man inte annat än att älska Thordarson.


Adam Carlén - 4 (ut 71)
Första halvlek var magnifik av Carlén! Han vänder bort sin bevakning gång på gång och tar sedan stora kliv upp i planen med Hammarbyspelaren påhakad på ryggen så som om det vore en felvänd "BabyBjörn" (en sådan där man bär sitt barn på bröstet med) och han verkar inte ens se ansträngd ut. Många väldigt fina aktioner av Carlén. I andra halvlek så mattas han tidigt av men inte undra på, så som han rev och slet vilket kostar på för en lång man, som inte direkt älskar att spela på en betongmatta till plan, vilket resulterar i ett relativt tidigt byte för Carlén. (Ett byte som även sker till viss del pga av att Hammarby har tagit ledningen i matchen.) Så därav blir betyget en 4a men hade det gällt bara första halvlek, då hade det varit en solklar 5a.


Lucas Kåhed - 5 (ut 83)
Åter efter bänkningen, så visar Kåhed varför han skall vara på planen istället för att få träsmak i baken. Kåhed sätter tempo i allt han gör, oavsett om det gäller presspel, bolldrivande eller passningar. Väldigt fin match av Kåhed rakt igenom.


Arbnor Mucolli - 5
Trots att vår dansk-albanske trollkarl varit sjuk i veckan som varit, så visar han stundtals upp ett bländande spel. Lägg till det en frenetisk press tillsammans med sina anfallskollegor, det gör att man undrar vad i hela friden är den här mannen gjord av? Han toppar insatsen med att lägga in ännu en kylig straff i matchens slutskede. (Lika säker straff som den Panenka-straff som han drog till med mot BP.) Måtte vi inte sälja av honom och Santos före det att vi tar vårt SM-guld. Dessa grabbar fullkomligt lyser av potential att hjälpa oss till den nivån.


Astrit Selmani - 5
Äntligen! Som den ständige sekreteraren vid Svenska Akademin brukar få höra när årets Nobelpristagare i litteratur tillkännages. Gårdagens insats av Selmani var ett stort kliv framåt. Nu pressar han Hammarby konstant tillsammans med Santos och Mucolli, de fullkomligt jagar livet ur bajens backlinje stundtals i första halvlek.
Han får därtill fast bollen offensivt på ett helt annat sätt än tidigare. Vi får heller inte glömma att Selmani inte spelat match på närmare nio månaders tid före det att han kom till oss. Samt han fixar ånyo en straff för oss, en helt poängräddande straff. Så det här lovar gott inför fortsättningen.


Thomas Santos - 5
Hans snabbhet ger oss gamlingar sådant där gött välbefinnande som man annars inte haft vid löpdueller för blåvittspelare sedan Johnny Bråttoms dagar. Det går i det närmaste att jämföra med när man har alla hästar i sista avdelningen på V75 och sitter på sex rätt inför, det vill säga man vet att man vinner, frågan är bara hur hög utdelningen ska bli. Utöver det, så bjuder han stundtals på väldigt fin teknik och som vanligt, ett ihärdigt jagande till att återvinna boll när någon lagkamrat råkat bli av med bolluslingen. Rakt igenom en väldigt fin match av Santos.


Hussein Carneil - 5 (in 71)
Visserligen ett ganska så kort inhopp men på den stund han är på planen, så bidrar han på ett väldigt bra vis. Både offensivt såväl som defensivt. Det här inhoppet lovar gott inför avslutningen i årets Allsvenska. I Carneil har vi ett stort sparkapital gällande teknik och finess. Måtte han få vara skadefri framgent, så det inte blir någon ny "PAKA" för oss. (Vi känner nog alla att PAKA hade varit vår spelare även i år, om inte de förbannade skadorna och oturen grinat honom i ansiktet.)


Gustav Norlin (in 83) spelade för kort tid för att betygsättas.

Fredrik Ekdahl2023-10-02 15:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg