Lagbanner
Spelarbetyg efter Helsingborg – IFK Göteborg (0-1) ”Var nära bollen hela tiden”
Emil Holm kramas om av sina lagkamrater efter sitt viktiga mål.

Spelarbetyg efter Helsingborg – IFK Göteborg (0-1) ”Var nära bollen hela tiden”

Blåvitt åker ner till Helsingborg med kniven på strupen och kan ta med sig tre väldigt viktiga poäng hem. Spelarna tyckes blivit enormt taggade av alla supportrar som radat upp sig längs E6:an mot skåne för att stötta laget och kan plocka ut fina betyg efter dagens viktiga seger.

Betygskalan
 
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel
 
Giannis Anestis – 5
Står för en riktigt fin räddning på en av Helsingborg hörnor och agerar överlag väldigt stabilt i luftrummet när Helsingborg försöker mata in inlägg. Slarvade rejält vid ett tillfälle när han istället för att slå långt försöker spela sig ur situationen och spelar rakt till en Helsingborgsspelare. Lyckligtvis kunde backlinjen rädda Giannis som med stora tydliga gester bad laget om ursäkt för agerandet.
 
Emil Holm – 5
Stor matchvinnare med sitt mål, där han sliter sig loss från sin markering och möter Sanas inlägg väldigt fint för att nicka bollen i mål. Inledde annars lite svagt och gav bort bollen med rakt av dåliga bollmottagningar. Fick en stor förtroendeboost i och med målet och var riktigt bra i andra halvlek.
 
Mattias Bjärsmyr – 5
Ett gammalt ordspråk på sektion F3 på Gamla Ullevi lyder att ”Bjärs är som bäst när han syns minst”. Bjärsmyr är inte mittbacken som står för de spektakulära brytningarna, utan mycket av hans arbete sker i det tysta. Så även idag. Han sköter sig jobb så bra att bollarna knappt ens kommer till gubben han markerar, och som försvarare är det ett bra betyg!
 
Kristopher Da Graca – 6
Har de senaste omgångarna tagit stora steg i sitt spel och har slipat bort de stora misstagen. Sätter knappt en fot fel idag (bortsett från ett gult kort… där han kom inte lite snett med foten) och agerar väldigt resolut. Hittar idag en väldigt bra balans mellan att spela bort bollen enkelt, och att försöka hålla bollen i laget.
 
Alexander Jallow – 5
Bra med i försvaret och lyckas bidra en hel del framåt på sin kant. Tycker han kommer bättre till sin rätt på högerkanten där han kan slå inlägg med rätt fot, men gör det förvånansvärt bra från vänsterkanten också.
 
Sargon Abraham – 5
Med tanke på att Sargon värvades som en av Superettans hetaste målskyttar och mest snackas upp för sin fina teknik och futsalkarriär flyger hans arbetsmoral tyvärr under radarn för många. Gör ett enormt jobb med att hjälpa Holm på högerkanten, och lyckas då och då luckra upp Helsingborgsförsvaret. Framför allt är hans arbetsinsats som leder fram till hörnan Blåvitt gör 1-0 på väldigt stark där hans hårda, slitsamma och energiska presspel stressar fram en hörna.
 
Jakob Johansson – 5
Fysisk best som står i vägen för det mesta på mittfältet. Vinner i princip alla bollar som kommer nära honom. Blandade och gav lite i passningsspelet där han för det mesta spelade bra, men då och då kunde slå iväg en riktigt konstig pass.
 
Alhassan Yusuf – 6
Där Jakob Johansson vann alla bollar som kom nära honom så såg ’Hasse’ till att vara nära bollen. Hela tiden. Sprang på ett nästan övermänskligt sätt och var överallt på plan. När HeIF vänder spelet är ’Hasse’ nere och försvarar. När Blåvitt kontrar är ’Hasse’ med och anfaller. Det enda man kan kritisera honom för är att han stundtals fortfarande väger lite lätt mot de mer fysiska motståndarna. Tänker då framför allt på momenten där han tar löpningar med boll. Det känns som om ’Hasse’ har lite svårt att både hålla emot och kontrollera bollen i rörelse.
 
Giorgi Kharaishvili – 4
Match efter match den jobbigaste spelaren att sätta betyg på. Kan trolla fram chanser ur inget offensivt, och är en spelare som verkligen kan spela en avgörande roll i matcher. Men kan också se så otroligt nonchalant ut. Idag bjuder Giorgi tyvärr HeIF på några farliga omställningar där han ska göra lite för mycket och istället tappar boll i farligt läge. Slår också en frispark så dåligt att den går till inkast på mittplan istället för att nå straffområdet. Samtidigt är det en spelare som skapar framåt och han tvingade Helsingborgsmålvakten till några riktigt vassa räddningar.
 
Tobias Sana – 6
Jag har kritiserat Sana en del här den senaste tiden. Jag har kritiserat Sana för att kladda för mycket på boll, för att stanna upp kontringar, för att slarva med för enkla saker. Idag uppträdde han dock som den ledaren han säger sig vilja vara. Han vårdade boll bra, släppte den i rätt lägen. Spelade fram sina medspelare till flera vassa målchanser. Han slet i försvarsarbetet. Idag spelade Sana som den spelaren alla vet att han har i sig.
 
Alexander Farnerud – 5
När Pontus Wernbloom satt på bänken fick Alexander Farnerud ta rollen som en target istället och gjorde en bra insats. Kunde ta emot många av de långa bollarna som kom mot honom och fördela dem till medspelare och agerade som det nav i uppspelen som Blåvitt saknat en del under året. Mattades ut i andra och byttes relativt tidigt ut. (63:e)
 
Robin Söder – 4
Kom in i ett läget där Blåvitt gick ner på en fembackslinje och det var tydligt att Blåvitt snarare skulle satsa på att säkra resultatet än att jaga en utökad ledning. Fick inte jättemycket att jobba med, utan fick mer springa och störa Helsingborg i sina uppspel. Något han ändå gjorde relativt bra och kunde stressa deras backlinje till att slå ut till inkast flera gånger.
 
Pontus Wernbloom – 4
Kom in i den positionen han spelat större delen av sin karriär på. Innermittfältet. Står för några viktiga brytningar och stör Helsingborg i deras uppspel, men i ett läge där Blåvitt satsar på att behålla den 1-0 ledning man har snarare än att jaga mål så blir det en destruktiv roll snarare än en kreativ.
 
Hosam Aiesh – 4
Har fortsatt svårt att övertyga tränarna om att han ska starta. Får istället komma in i slutet av matchen och kan använda sina styrkor på ett bra sätt för att låsa fast bollen och låta tiden löpa ut. Fixar några hörnor mot slutet av matchen och tvingar Helsingborg att jobba hårt i försvaret. Inte den sexigaste rollen, men idag handlade det om att ta hem tre poäng och Hosam gjorde sin del i det på ett förtjänstfullt sätt.
 
Sebastian Eriksson spelade för lite för att betygsättas, men det var likväl skoj att se honom på plan igen!

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-11-08 20:49:41
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg