Spelarbetyg efter IFK Göteborg - Degerfors IF (2-3): "Måste vara hans sämsta match i Blåvitt-tröjan"
Blåvitt hamnade tidigt i underläge och lyckades aldrig resa sig. Trots en bra slutforcering, förlorar Blåvitt med 2-3.

Blåvitt blev hårt straffade och hade ett 0-3-underläge efter 49 minuter. Förens då steg Blåvitt av bussen. Trots stark forcering efter mål av Aiesh och Yakob, lyckades Blåvitt aldrig kvittera. Matchen slutade 2-3 och första ligaförlusten var ett faktum.

Giannis Anestis - 3
Första avslutet Anestis fick på sig var en kanon från långt avstånd. Det avvärjde han på ett bra sätt. Mindre bra agerande var det på 1-0-målet. Ett mål som han definitivt får ta på sig. Generellt sett var det ett svagt spel med fötterna, där han vid ett tillfälle höll på att ställa till det rejält för sig. De resterande två målen var otagbara för Anestis del.

Alexander Jallow - 4
Mycket kretsade runt Jallow i första halvlek. Stundtald blev han däremot något övermodig när han började klacka och ha sig i fel lägen. I andra halvlek stod han för en fin boll till Yakob i samband med 2-3-målet. Kanske att han borde satt kvitteringen precis innan slutsignal. Kan i och för sig tänka mig att han var rejält trött vid avslutssläget. Minus på dagens försvarsinsats. Han släppte vid flertalet tillfällen förbi Degerfors-spelarna alldeles för enkelt på sin kant. Han borde dessutom ha stått upp bättre vid inspelet till 0-3-målet.

Sebastian Eriksson - 2
“Sebban” är “Sebban”. Han är älskvärd när han smäller på, likt höfttacklingen på Sargon i första halvlek. Sedan sker det defensiva misstag som man blir vansinnig på. “Sebban” var högst inblandad i två försvarsmisstag när Degerfors gjorde 0-2 och 0-3. Han glänste stundtals med fina långpass, men kvitterade sedan med flertalet felpass. “Sebban” behöver hitta en jämn nivå i sitt spel. Behålla känslorna, men fila på misstagen.

Mattias Bjärsmyr - 3
Blåvitt hade mycket spel på offensiv planhalva i första halvlek, därför syntes “Bjärs” inte särskilt mycket. När backlinjen väl hade boll var det framför allt “Sebban” som dirigerade uppspelen. “Bjärs” lyckades däremot bli syndabock vid 0-2, men framför allt 0-3-målet. “Bjärs” har som ansvar att styra backlinjen. Det lyckades han inte alls med idag. Plus i kanten får han ändå för sina crossbollar in i straffområdet under slutforceringen. Han var i princip den enda i laget som kontinuerligt lyckades skapa farligheter med sina höga och långsamma bollar.

Jesper Tolinsson (utbytt i 73:e minuten) - 3
Den Jesper vi brukar se, Jesper med de fina fötterna, såg vi ingenting av idag. Han var inte riktigt vän med bollen i matchen, och hade även svårt att hänga med i omställningsspelet. Till skillnad från de andra i backlinjen, var han aldrig inblandad i något försvarsmisstag i samband med målen.

Hosam Aiesh - 4
Hosam var extremt osynlig i första halvlek. När han väl fick bollen var han istället alldeles för lättläst i sina aktioner. I den andra halvleken var den en ny Hosam. Han tog för sig mer, lyckades komma förbi på sin kant och gjorde också ett mål. Ett kliniskt avslut när läget uppstod.

Marek Hamšík (utbytt i 73:e minuten) - 3
Efter bara minuten spelad fick vi se en godbit från Marek när han resolut vann bollen och spelade fram Sana till ett bra läge. Just där och då fick jag upp hoppet. Därefter var det en betydligt slarvigare Hamšík vi fick se. I andra halvlek var han bättre, men fortsatt inte tillräckligt bra. Han droppade ner och fick mer boll, vilket även höjde prestationen. Men vi förväntar oss mer av honom och även fast han behöver tålamod, finns tiden inte riktigt där.

August Erlingmark - 5
Trots förlusten var “Agge” dominant på det centrala mittfältet. Han var helt lysande i duell- och återerövringsspelet. Enligt mig är han för tillfället given i startelvan, och bör starta före exempelvis “Hasse”. Sedan förstår jag såklart att “Hasse” kommer gå för mer pengar och behöver därför spela. Men sett till prestation och dagsform, bör Agge vara given som balanserad mittfältare.

Alhassan Yusuf (utbytt i 64:e minuten) - 3
“Hasse” var den i det centrala mittfältet som var osynligast idag. Jag känner inte riktigt igen honom i dagsläget. Känslan är att han tar för sig mindre och förlorar fler dueller än tidigare. Huruvida han inte syns beror på spelsystemet vet jag inte. Han var däremot vaket när han frispelade Aiesh till 1-3-målet.

Tobias Sana - 1
Tråkigt att säga det, men det här måste vara Sanas sämsta match i Blåvitt-tröjan (den här sejouren). Det var exakt inget som stämde i spelet idag. Svaga fasta situationer, alldeles för många bolltapp och allmänt osynkad i anfallsspelet. Det som gör mig nästan mest upprörd är däremot hans signaler han skickar. Sana bär kaptensbindeln, för mig är det oacceptabelt att då helt och hållet sluta jobba vid bolltapp. Det var flera gånger som Sana tappade boll och ramlade, som han då prioriterade att gnälla på domaren istället för att jobba tillbaka bollen. Prestationen, tillsammans med hans ageranden vid bolltapp, skickar upp honom på en solklar etta idag.

Kolbeinn Sigthorsson - 4
Tycker Kolbeinns prestation är svårbedömd. Han borde gjort mål på friläget han fick i matchupptakten, men kom lite för nära målvakten. Därefter försvinner han ur matchbilden helt och hållet i första halvlek. Tidigt i andra halvlek, med 0-3 på tavlan, började Blåvitt lassa upp bollar mot honom. Då tycker jag han gjorde det extremt bra i duellspelet. Trots noll mål idag, stod ändå Kolneinn för en insats som kunde bäddat för fler mål.

Inhoppare

Pontus Wernbloom (inbytt i 64:e minuten) - 4
Pontus var, tillsammans med Kolbeinn, Blåvitts uppspelspunkt i samband med kvitteringsjakten. Han stångades bra och vann en hel del dueller.

Gustaf Norlin (inbytt 73:e minuten) - 4
Syntes inte särskilt mycket, fick heller inte den sortens roll. Norlin skulle balansera upp när vi gick för forcering, vilket han gjorde på ett bra sätt.

Kevin Yakob (inbytt 73:e minuten) - 5
Det tog inte mer än 57 sekunder på planen för honom att göra mål. Kevin är varken den längsta eller tyngsta spelaren, men trots spelbilden lyckades han snappa upp bollen vid ett par tillfällen i straffområdet. Jag tycker han visar upp ett spel som besitter bra många mål. Om Yakob får chansen här framöver, tror jag stenhårt på utdelning i form av mål.