Lagbanner
Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Djurgården ”Flyter förbi flera motståndare utan större problem”
Gustaf Norlin gör ett mål, missar ett öppet mål och får kanske säsongens absurdaste gula kort. Händelserik match för spelaren som gjorde sin första start för säsongen.

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Djurgården ”Flyter förbi flera motståndare utan större problem”

Blåvitt spelar 1-1 mot Djurgården i en match som främst kommer minnas för den förfärliga domarnivån. För den som vill minnas hur spelarna gjorde ifrån sig kommer här spelarbetygen!

Betygskalan

7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Warner Hahn – 5
Kan inte lastas för målet. Har sin kanske intensivaste match sen han kom till Blåvitt annars. Ser stabilare ut i luftrummet än man kanske hade trott på förhand. Det blev en del ”tv-räddningar” som kanske såg svårare ut än de borde varit. Intrycket dras ner lite av några tappade bollar och onödiga hörnor där Warner kanske borde kunnat fånga bollen istället för att peta ut den, men det i det stora hela småpetitesser.

Alexander Jallow – 5
Jallow får en del oförtjänt kritik för sitt defensiva spel. Flera matcher nu har det tagit tvärstopp för motståndarna på Jallows kant, förvisso med en hel del hjälp från Hosam Aiesh, men poängen kvarstår. Alexander Jallow är bättre i försvaret än han får heder för. Försöker även bidra en del framåt, och hade en del fina initiativ framåt.

Mattias Bjärsmyr – 5
Är sådär stabil och osynlig som Mattias Bjärsmyr är när han är som bäst.

Calle Johansson – 5
Har vuxit ordentligt under årets säsong. Resolut i spelet och äger luftrummet och det fysiska spelet även mot de Djurgårdsspelarna som är mest kända för att ha vunnit Rikets Änglar med Wisemen. Eventuell går det att ifrågasätta agerandet vid Djurgårdens kvittering, men jag är inne på att det inte är Calles fel..

Oscar Wendt – 3
Efter att ha spelat reprisen på kvitteringen några gånger vill jag med viss bestämdhet hävda att det är Oscar Wendt som missbedömer situationen. En gång är ingen gång, men det är några matcher nu, och även andra situationer i Djurgårdsmatchen där Oscar missbedömer situationer. Några gånger nu har vi sett hur Oscar som en av de sista försvararna får problem  med bollar på djupet som inte riktigt studsar rätt för Oscar vilket lett till farliga omställningar för motståndarna. För den som vill se ett typexempel på vad jag syftar till så kan jag hänvisa till en situation 86:15 in i matchen.

Hosam Aiesh – 5
En av banans bästa mot Häcken och gör ingen besviken den här gången heller. Det som imponerar mig mest idag är dock Hosams jobb i defensiven. Räddar vid två tillfällen Blåvitt från farliga omställningar genom att idiotrusha över hela plan och lägga in perfekta glidtacklingar.

Simon Thern – 5
Simon Thern har börjat varva upp och gör skäl för sin digra meritlista. Är tillsammans med Tobias Sana en av de tydligaste spelarna i laget som man alltid kan passa, och de reder ut det på något sätt. I takt med att kroppen läkt mer och mer har Simon även blivit lättare i steget och mot Djurgården flyter han förbi flera spelare utan större problem.

Gustav Svensson – 5
Gör i stort sett sitt jobb. Djurgårdens lagkapten är precis som i förra årets möte i stort helt utraderad ur matchen. Hade gärna sett honom trycka på lite mer för att få Djurgården lite mer ur balans men givet var domarnivån låg (läs: inte fanns) så var det kanske rätt att tona ner det fysiska spelet lite.  

Tobias Sana – 4
Har lite av en dipp i formen, men gör samtidigt sitt jobb utan större anmärkningar. Den här gången är gränsen mellan succé och mellanmjölk tunn. Har en nick i farligt läge som han lägger strax utanför stolpen och spelar sedan fram Gustaf Norlin till ett läge där Norlin borde kunna lägga in bollen i öppet mål. Hade ett av de lägena suttit hade Sana hyllats, och hade båda suttit hade vi pratat om poängspelaren Sana i högform. Slår bort en del offensiva pass, men det beror nog mer på att han blivit instruerad att söka de bollarna än att han låg kvalitet.

Gustaf Norlin – 5
Gör 1-0 målet och hade ett drömläge att göra 2-1 också, men tvingas ta avslutet med fel fot och det går över. Får ett tidigt gult kort (ett kort som på ett väldigt tydligt sätt visar vilken liten människa Fredrik Klitte är…) som säkerligen hämmar hans ettriga spelstil en del. Lyckas inte hota i djupled fullt ut.

Marcus Berg – 4
Viktig uppspelspunkt, och vinner förvånansvärt mycket boll trots att han är hårt bevakad. Gör kanske inte sin bästa match idag, men gör likväl det han gör på en nivå som få behärskar.

Spelarna som byttes in spelade för lite för att betygsättas.

Kim Bergstrand – 7
Inför matchen går Djurgårdstränaren ut och förklarar att domarna i Sverige är för jävla dåliga och måste bli bättre. Det är på den nivån att domarbasen Stefan Johanesson går ut och försvarar sina domare.

Rimligtvis hade en domare med lite jävla ryggrad gått ut och varit tydlig med att sådant inte ska påverka. Alla är lika inför regelboken. Men det är en beskrivning som inte passar in på Fredrik Klitte.

Jämför t ex Gustaf Norlins gula kort i minut 21 med Wikhems ”inte kort” i minut 86 och det är väldigt tydligt att Djurgårdstränarna fick domaren precis dit de ville ha honom. Ett genidrag av Kim och ett rejält svaghetstecken för Allsvenskan.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-04-21 20:22:59
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg