Lagbanner
Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Fredrikstad FK (3–0): ”Kan han göra en Vibe-resa?”
Tobias Sana, som låg bakom mycket i den blåvita offensiven, jublar med lagkamraterna efter sitt mål som betydde 2–0.

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Fredrikstad FK (3–0): ”Kan han göra en Vibe-resa?”

IFK Göteborg slog Fredrikstad från norska andraligan med 3–0 inför hemmapubliken på Ullevi. Motståndet höll måhända inte någon hög klass, men matchen var ändå ett bra genrep inför seriepremiären om en vecka. Flera i Blåvitt visar gryende form och man märker att suget efter allsvensk premiär är stort bland såväl spelare som supportar. Här följer spelarbetygen från genrepet:

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Lucas Samuelsson – 5
Med samtliga tre A-lagsmålvakter borta fick blott 17-årige Samuelsson chansen i mål och gjorde verkligen inte bort sig. Ställdes kanske inte på några större prov, men löste de flesta situationerna han hamnade i på ett bra sätt. Fina fötter, bra räddning på en frispark och kom ut och plockade ner ett par inlägg. Något osäkert agerande vid en utrusning på en studsande boll i första halvlek, men på det stora hela en fin debut. Kommer nog ge Gustav Lillienberg en tuff kamp om platsen som förstemålvakt i P19 och tredjemålvakt i A-laget.

Alexander Jallow (ut 67) – 4
Började matchen piggt och kom på fina överlapp på högerkanten, även om han inte alltid fick bollen. Fixade en frispark i ett bra läge efter ett eget offensivt initiativ där han visade prov på fin teknik. Hade ett par hyfsade inlägg, även om man vill se ännu mer av den varan. Ställdes inte på några större prov i defensiven. Hämmades offensivt av att spela vänsterback i andra halvlek.

Mattias Bjärsmyr – 5
Inledde lite svajigt med ett hemspel i knähöjd till unge Samuelsson. Spelade sedan upp sig ju mer matchen led. Följsam och smart i försvarsspelet, där han styrde undan de få farligheter som Fredrikstad skapade, och var relativt säker i passningsspelet. Tryggheten i den blåvita backlinjen. Avslutade matchen som kapten när både Berg och Sana var utbytta.

Calle Johansson (ut 46) – 4
Precis som sin mittbackskollega inledde han matchen lite instabilt. Agerade klumpigt vid en situation då Fredrikstad ropade på straff och kom snett vid något inspel. Spelade upp sig under halvleken och var bland annat inblandad i ledningsmålet då han bröt och drev upp med bollen, innan han hittade ut till Sana. Hade också en farlig nick i stolpen efter en hörna. Hade nog kunnat få ett högre betyg om han inte blivit utbytt i paus.

Oscar Wendt (ut 46) – 4
Gör vad han ska i defensiven och hade några fina kombinationer med Sana och Thern framåt. Skulle gärna se honom ta ännu fler offensiva löpningar – och komma till inläggslägen där han kan nyttja sin fina vänsterfot. Förhoppningsvis kan han lägga in någon växel till innan den allsvenska premiären. Ingen stark 4:a, men ändå godkänd.

Hosam Aiesh – 5
På många sätt en klassisk Aiesh-insats. Vid flera tillfällen är han inte helt överens med bollen, slarvig i passningsspelet och fastnar då han ska ta sig förbi sin försvarare. Men vid minst lika många tillfällen lyckas han och då resulterar det också i poäng. Elegant djupledsboll till Sana vid 2–0 och väldigt fint mål till 3–0, där han på klassiskt manér går i djupet, lurar sin försvarare och avslutar i bortre. Hade kunnat göra ytterligare ett mål när han kom fri från halva plan vid en kontring, men fick bollen lite för långt ifrån sig.

Gustav Svensson (ut 67) – 5
Avslutar försäsongen som vi nu vant oss att se honom – som en härförare på mittfältet. Vinner som alltid väldigt mycket boll och fördelar den effektivt vidare. Ett par passningar som kunde haft bättre kvalitet, men på det stora hela ett bra genrep av Gurra. Det var inte samma stabilitet på mitten efter minut 67 och det är knappast någon slump.

Simon Thern (ut 46) – 4
Böjar komma i gång mer och mer nu mot slutet av försäsongen. Ofta rörlig och vill ha mycket boll. En del fina passningar framåt, inte minst en djupledsboll till Sana där linjemannens flagga kändes högst tveksam. Helt okej i duellspelet. Försvinner tyvärr ur matchen stundtals och vill gärna se honom ta ännu fler initiativ med boll. Hade, precis som Calle, nog kunnat få ett högre betyg om han varit kvar längre på plan.

Tobias Sana (ut 67) – 5
Som alltid det kreativa navet i Blåvitts anfallsspel. Många fina djupledsbollar in bakom Fredrikstads backlinje. ”Hockeyassisten” till 1–0 håller hög klass. Tog själv en lika fin djupledslöpning till 2–0. En del bra fasta situationer, inte minst hörnan som Calle nickar i stolpen. Mattas av något i andra halvlek, innan han blir utbytt. Stark 5:a.

Marcus Berg (ut 75) – 5
Som alltid bra i det offensiva kombinationsspelet. Gör ett hårt jobb som öppnar ytor för övriga offensiva medspelare, inte minst Gustaf Norlin. Har dessutom kommit i gång med poängproduktionen och gör, precis som Aiesh, både mål och assist. Assisten vid 3–0, där han droppar ner och smeker fram bollen mellan två försvarare, är väldigt vacker. Saknas fortfarande några procent i straffområdet där han kan vara ännu mer klinisk när lägena dyker upp.

Gustaf Norlin – 6
Med flera anfallare på skadelistan och i väg på landslagsuppdrag fick Norlin chansen på topp tillsammans med Marcus Berg. Trots den ovana positionen tog han verkligen chansen. Bäst på plan! Löpvillig, aggressiv, bra i presspelet och fint kombinationsspel med övriga offensiva spelare. Fin löpning och assist på 1–0 och bra kombinerat med Aiesh innan 2–0. Försvinner kanske lite när han flyttas ut på sin ”bättre” position på kanten, men är ändå nära att göra ytterligare en assist vid Carlstrands superläge. Kan han på längre sikt kanske göra en Vibe-resa – från delvis ifrågasatt ytter till succéanfallare? Man kan alltid drömma.

Emil Salomonsson (in 46) – 4
Kommer in på högerbacken i andra halvlek och står för er ganska anonym insats. Gör det defensiva jobbet bra, men har svårt att riktigt komma till i offensiven. Stärkte nog inte sina aktier att få starta i premiären, även om det fortsatt är jämnt mellan honom och Jallow.

Bernardo Vilar (in 46) – 4
Ersätter Calle Johansson i paus och gör en solid insats bredvid Bjärsmyr i mittförsvaret. Vinner mycket dueller och är trygg i passningsspelet. Har även en del offensiva utflykter, bland annat en i matchens absoluta slutskede. Ser gärna ännu fler sådana initiativ! Inte riktigt så ovårdad i duellspelet som han ibland tidigare varit under försäsongen.

Amir Al-Ammari (in 46) – 4
Kommer in istället för Thern till andra halvlek. Står inte riktigt för samma offensiva kreativitet, men bidrar ändå med en trygghet i passningsspelet. Vänder ofta spel på ett bra sätt och stod bland annat för en läcker öppnande passning till Norlin, vilket föranledde Carlstrands fina läge. Lite osäker i duellspelet ibland.

Filip Ambrož (in 67) – 4
Gör ett ganska osynligt inhopp, men vann en del boll och tog ett par fina offensiva löpningar. Tycker han gjorde sig något bättre i 4-3-3 sista kvarten, när han fick uppbackning i defensiven av Van Assema.

Anton Pärleholt (in 67) – 4
Piggt inhopp! Har en del fina offensiva utflykter och är inte helt oäven i det defensiva arbetet. Kändes nästan naturligare på vänsterkanten än Jallow, trots att båda är högerfotade. Då Hannes Lennartsson inte får förlängt bör Pärleholt nu ligga bra till som fjärdevalet på ytterbacken.

Linus Carlstrand (in 67) – 4
Står för ett hungrigt inhopp och visar bland annat prov på sin snabbhet i djupled. Stundtals lite isolerad på topp, inte minst när vi går över till 4-3-3. Borde givetvis gjort mål på sitt fina läge, alternativt låtit Aiesh avsluta. På pluskontot hittar vi även en framspelning som friställer Aiesh vid en kontring. Uppe och nosar på ett högre betyg. Blir spännande att följa honom i P19!

Tim van Assema (in 75) – 4
Den nyblivne A-lagsspelaren kom in med en kvart kvar och hjälpte till att stabilisera mittfältet när Blåvitt gick över till 4-3-3. Slog bort någon onödig passning, men allt som oftast lugn och trygg. På gränsen till för lite speltid för att bedömas, men får ändå godkänt här. Bättre som defensiv mittfältare än som mittback.

Mattias Wiklund2022-03-27 20:23:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg