Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-09-30 19:10

IFK Göteborg - GAIS
2 - 0

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – GAIS (2-0) ”STÄLL ER UPP, FÖR SKJELLERUP”

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – GAIS (2-0) ”STÄLL ER UPP, FÖR SKJELLERUP”

Det här var inte en derbymatch det var snarare en batalj på liv och död. Den glöd som syntes mot Hammarby samt Häcken för att därefter ligga och pyra mot Halmstad och Västerås, den fullkomligen EXPLODERADE igår. Adam Carléns heroiska insats personifierar matchen på ett utmärkt sätt.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel




Jakob Karlström – 4
Det är inte någon speciellt svettig match för vår keeper men det han får att göra, det reder han ut på ett utmärkt sätt.
En av hans främsta egenskaper är att han utstrålar en perfekt blandning av lugn och pondus vilket är nog så viktigt för en målvakt.
På pluskontot efter den här matchen lägger jag även in ett bättre och mer stabilt spel med fötterna än vad som har varit fallet på senare tid.






Jonas Bager – 4 (ut 59)
Omdömena kring Bagers kunnande är något tudelade hos supportrarna men för mig är han en bra värvning och då främst på grund av sitt resoluta försvarsspel.
Vi har sedan Calle Johansson lämnade saknat någon som kommer farande likt en kamikazepilot och tar med sig boll och sedan motståndare i det fall han inte hinner reagera tillräckligt. I Jonas Bager får vi just det.
Förhoppningsvis blir han framöver lite modigare i att våga spela bollen framåt samt med lite högre risk när tillfälle ges.
Han drar på sig ett gult kort och är i farlig närhet av att få syna ett till vilket Billborn och Björklund uppfattar samt snabbt agerar på genom att han byts ut i matchminut 59.






Gustav Svensson –6
Sätter inte en fot fel och är så jäkla mycket Gurra det bara går att vara under 103 minuter.
Glidtacklingen på Axel Henriksson borde renderat i ett gult kort men som tur var, så hade matchen en domare som älskade derby lika mycket som vi gör idag.






August Erlingmark – 6
Efter deras andra match tillsammans så skrev jag ”förhoppningsvis så spelar man det här mittbacksparet säsongen ut”, ett intryck som igår förstärktes på ett sådant tydligt sätt att jag nu börjar tro att Gurra kanske blir sugen på en säsong till trots allt.

Suverän match av Erlingmark! (Något som borde stå skrivet i alla Blåvitts matchbetyg för all evighet.)






Oscar Wendt – 5 (ut 59)
Den stund av matchen som GAIS fortfarande skapar någon farlighet emot oss, då gör Wendt en insats som kanske inte ser ut som någon vunnen duell men den är ack så viktig.
Det är mot Gustav Lundgren som kommer drivandes med boll på sitt karakteristiska sätt längs med högerkant för att vika in centralt.
Wendt hinner upp honom och tvingar ut Lundgren mot kortlinjen istället för rakt på mål.

Att Lundgren på något märkligt sätt sedan ser ut att flyta igenom två blåvita spelare varav Wendt är en, det må vara förlåtet då han är extremt svårstoppad.
Men det blir inte till mer en än halvchans av något som annars hade varit mål, det är jag helt övertygad om.

Det är en rakt igenom fin match av vår hedersman till vänsterback.
Efter det långa pyro/bangers avbrottet, så drar han lårets motsvarighet till gubbvad skulle jag gissa på.
Högst troligt är det ingen större fara med Wendt. (Vilket även Billborn var inne på i presskonferensen efter match.)






Adam ”Terry Butcher” Carlén – 6
Hade vi mött något övermäktigt landslag i en landskamp mellan Sverige och valfri stornation i fotboll och Carlén hade gjort den här insatsen, då hade han fått en 7a i betyg.
Så pass överjävligt bra är Carlén i den här drabbningen.

Det är fina svepande crossbollar (bland annat vid 1-0 målet), dönande distansskott som målvakter inte kan rädda annat än att de just där och då, råkar stå i vägen för projektilen som slår omkull de.
Men han bjuder även på ett mycket fint försvarsspel i att vara som en åttaarmad djuphavsvarelse som slukar allt som är i hans närhet och inte är att betrakta som lagkamrat. (Oklart hur han ser på domare.)

Man kan välja mellan en hel uppsjö av fina eller rentav enastående bra aktioner av Carlén den här kvällen.

Men jag väljer ögonblicket då Adam ställer sig upp leendes med en blodig panna efter att ha skallat ihop med Axel Henriksson så pass illa att man tänkte ”där var det slutspelat för de gubbarna ikväll” men icke…
För oss äldre så påminde det här en del om en landskamp där engelsmannen Terry Butcher spelar klart en match täckt av blod ifrån topp till tå mer eller mindre.
Något som numera (som tur är) inte är tillåtet längre med hänsyn till spelarnas väl och ve.






Kolbeinn Thordarson – 6 (ut 90)
Tillsammans med Carlén så är det här planens gigant den här kvällen.
Det var inte många som trodde att det i den här isländske ynglingen så bor det en härförare en titan, kort och gott en gigant till kampspelare och kulturbärare för IFK Göteborg den där debutmatchen förra året.
Thordarson är inte bara brutalt hängiven Blåvitt, han är dessutom smart och lyckas inte sällan lura domarna samt motståndare in i situationer de inte kan komma ur på annat vis än att det gynnar Blåvitt.

Han kröner kvällens insats med att dra in 1-0 rätt upp i nättaket med den lätthet.
Måtte vi få behålla Thordarsson för en lång lång tid framöver.






Gustaf Norlin – 6
Du är så in i helskotta värd den här kvällen Norlin!
När flertalet lagkamrater i tidigare matcher den här säsongen fått allt blekare ansikten och i det närmaste ”franska nerver” vid matchers slutskeden, då är du där och springer, eldar på och ger dig aldrig! Du tillåter heller inte någon annan att inte ge allt.

Den här insatsen så visar han även upp saker jag inte trodde var möjliga, det är tvåfotsfinter som sitter så fint att motståndarna måste ta till regelbrott för att få stopp på honom.
Det är ett helt annat lugn med boll än vad jag någonsin tidigare har sett honom ens vara i närheten av.
Den här Norlin tar revansch på oss alla i någon mån och det är bara att lyfta på hatten till honom!

Man har kunnat skönja att något är på gång formmässigt hos honom de senaste matcherna men det här…. Så vackert att se.






Ramon Pascal Lundqvist – 4
En match där hans offensiva kvalitéer inte riktigt kommer till sin rätt.
Men han väger upp det genom att göra ett stort jobb i att täcka ytor och som vanligt vilja ha mycket boll.
Mot Häcken så fick vi se att han har en fin känsla i sina avslut som påminner lite om de behärskade klassavslut som Berg frälste oss med gång efter annan fram tills en förtida fotbollspensionering.
Ola Larsson har stuckit ut hakan om Ramon och lovat oss (men även den Allsvenska publiken i övrigt) en kvalité vi inte är vana vid och jag tror inte att han har fel.
Men än är han inte riktigt där mer än stundtals.





Paulos Abraham – 5 (ut 90)
Förarbetet till 2-0 är en delikatess av Abraham då han tar sig fram vid vänstra delen av offensivt straffområde och där stannar upp (man ser tydligt att han är redan där, två drag framåt i huvudet jämfört med GAISarn som försöker få stopp på hans framfart) han låter Trondsen få tid nog till att hinna komma på överlapp och det fulländas av en mycket fin klack av Abraham där han egentligen har ”tittfintat” GAISarn upp på läktaren nonstop genom hela situationen.
Utöver det så springs och kämpas det på ett uppoffrande sätt matchen igenom.

Något som ibland glöms bort är hur mycket slit som vår främste målgörare lägger i det defensiva slitet en bit upp i planen.
Han tar ett mycket stort ansvar i det och ibland nästan för stort, då hans krafter inte är outsinliga.

Tyvärr ser han ut att drabbas av något som i bästa fall är ett avslitet ledband och i värsta fall någon form av fraktur i fotled.
Det efter att han fått en motståndare över sig samtidigt som hans ben och fot inte hinner ändra position.
Men såvitt jag vet, så har inte Blåvitt kommit med något besked överhuvudtaget än så länge mer än att det inte såg lika bra ut som för Wendt. (Sagt på presskonferensen efter match.)
Vi håller alla tummar vi kan för att hans skada är så mild den kan vara samt att han kritar på en förlängning för oss.

Man kan i princip säga att Abraham har burit Blåvitt på sina axlar den här säsongen.
En nog så tung uppgift för en relativt sett ung spelare.






Laurs Skjellerup – 6
Tidigare idag skrev en supporter på Alltid Blåvitt att en växelramsa mellan Kommandobryggan och sittplatspubliken borde införas och då med följande budskap:

Kommandobryggan: Ställ er upp!
Sittplats: För Skjellerup!


(Och jag kan inte annat än att hålla med.)

Redan efter träningsmatchen mot Bröndby så slog jag fast att den här fina dansken har slående många likheter med den gamla VM tillika blåvita hjälten Kennet Andersson och det är ett intryck som består.
Kvällens 2-0 mål är honom så väl unt.

Laurs är klass rakt igenom och han har ännu bara fått ur sig några få procent av allt det som bor inom honom. Vänta och se!





Anders Trondsen – 5 (in 59)
Mycket fin insats och han gör en mycket väl avvägd assist till 2-0 samt stänger även ner hela vänsterkanten med sådan ackuratess att man till slut undrade om det fanns några GAISare kvar på hans sida planhalvan över huvud taget, så pass obefintlig kändes GAIS offensiv på Trondsens kant.





Sebastian Ohlsson  – 5 (in 59)
Efter att ha haft en sämre form den här säsongen så har det blivit en del bänknötande för Seb men den här kvällen så är det mer av den gamla varan vi får se.
Bra närkampsspel och inte blyg för att ge sig av framåt om så ges tillfälle.
Förhoppningsvis är gårdagens insats ett tecken på stigande formkurva hos vår högerback.




David Kruse, Oscar Petterson spelade för kort stund för att betygsättas.



 

Fredrik Ekdahl2024-10-01 20:08:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg