-

Spelarbetyg efter IFK Göteborg - Hammarby IF (0-4): Dags att vakna Blåvitt
Farnerud deppar efter ännu en match utan seger.

Efter en händelserik vecka med tränarebyte och styrelseintriger var det dags att börja kämpa för Allsvensk överlevnad, för mycket mer än så kan vi nog inte hoppas på i år. Efter en grov miss av Anestis så var det Hammarby som förde matchen och mycket väl kunde ha avgjort den redan efter 45 minuter. Trots en felaktig offside var Blåvitt aldrig riktigt nära poängen idag. Här kommer betygen.

Giannis Anestis – 1
Är detta den sämsta matchen Anestis gjort i Blåvitt? Åtskilliga grova misstag varav en leder till mål och flera andra till farliga lägen. När resten av laget har fallit ihop så har Anestis varit där gång på gång men idag var han osynlig och vi fick se prov på hur kritiskt läget faktiskt är.

Alexander Jallow – 3
Jallow gör en stabil första halvlek som högerback där han trivs rätt bra i sin roll som en offensivt löpande ytterback. I andra halvlek görs en rockad där en trebackslinje skapas vilket gör att Alexander får byta till högerkanten. Defensivt är det ingen större anpassning för honom och han tar även jobbet framåt i plan men med sin högerfot har han det svårt och inläggen är väldigt svaga. Konstigt att Kalley inte fick möjligheten här.

Mattias Bjärsmyr – 3
Det är ingen strålande insats av Bjärmyr idag trots att han är den bästa av våra tre mittbackar idag. Hamnar ofta ur position och känns vilsen i bytet till trebackslinje.

Kristopher da Graca – 2
Det är otroligt frustrerande att följa Da Gracas tid i Blåvitt. Då och då gör han felfria matcher där han totalt dominerar på sin position för att sedan följa upp det med att göra grova matchavgörande misstag med en frekvens som matchar de lägre divisionerna. Det börjar bli för många ursäkter nu.

Yahya Kalley (Ut 45’) – 4
Stark debut måste man säga trots resultatet i paus. Behövs mer speltid för att utvärdera hans färdigheter men känns som en rimlig ersättare till Wernersson och absolut inte som en nedgradering.

Jakob Johansson (Ut 83’) – 3
Har det tufft första halvleken och försöker kämpa sig in i matchen. Har som bekant en fin fot men får inte tillräckligt med tid för att riktigt utnyttja sitt passningsspel. Flyttar ner som mittback till vänster i plan i andra halvlek i en trebackslinje och får således inte särskilt mycket möjligheter att spela upp bollen. Tycker han sköter spelet med boll bra men har det tufft i straffområdet och känns vilsen.

Alhassan Yusuf (Ut 83’) – 4
Ingen jätteinsats av Hasse idag heller som gör bort sig rejält vid 2-0 målet efter en dålig bolltouch. Han är dock en av få som fortsätter jobba matchen igenom och gör grovjobbet för att förhindra att matchen rinner iväg ytterligare.

Tobias Sana – 3
Väldigt osynlig idag och tappar tyvärr bollen åtskilliga gånger vid omställningar. Spelar någon sorts offensiv mittfältare där han ofta rör sig ut till vänster vilket leder till jobbiga kontringar när spelet börjar hacka.

Hosam Aiesh – 3
Har perioder där han gör en riktigt bra insats, framförallt som höger wingback i inledningen av andra halvlek. Snabba inlägg och en mot en dueller är precis det han är gjord för men när energin börjar tryta en aning går prestationen ner rejält. Inlägg som fastnar på första spelaren vilket leder till kontringar där han får jobba hem och bli ännu tröttare, inte särskilt genomtänkt. Hade varit värt att prova honom på samma position igen men ett byte behövs innan 60:e.

Patrik Karlsson Lagemyr (Ut 82’) – 3
Inleder till vänster men har otroligt svårt att få något gjort idag. När det börjar bli längre bollar som slås är han helt chanslös i duellerna och dom få gånger han faktiskt får yta att springa med bollen fastnar han på första försvarsspelaren han möter.

Christian Kouakou (Ut 45’) – 4
Förtjänar absolut ett mål idag då offsideavblåsningen på hörnan är en ganska grov miss. Utöver det så har han inte mycket att bidra med och blir väldigt ensam uppe på topp när Hammarby gång på gång trycker på. Blir dock lite orättvist utbytt och hade nog kunnat göra mer tillsammans med Farnerud och Wernbloom, framförallt när Paka hade en så pass svag match.

Pontus Wernbloom (In 45’) – 4
Kommer in och bidrar med en hel del energi i början av andra halvlek och har en vass chans efter ett inlägg av Jallow. Kommer dock längre och längre ner i plan när Hammarby börjar pressa vilket behövs då han täcker bort ett antal farliga chanser men avsaknaden av hans offensiva kraft är tyvärr märkbar.

Alexander Farnerud (In 45’) – 4
Även Farnerud gör ett piggt inhopp och är nyttig i omställningarna i början av andra halvlek. Tyvärr går dock matchen bara åt ett håll i slutändan och han får svårare och svårare att bidra när spelet nästan bara är mot ett mål.

Giorgi Kharaishvili (In 71’) – 3
Kommer in i ett otacksamt läge när laget direkt åker på ett 2-0 underläge. Är ett lyft från Paka men han är helt klart ringrostig och kommer behöva tid vi inte har för att komma i form igen. Hade det tufft redan innan skadan och har inte imponerat alls under 2020, dock gäller det inte bara honom.

Jesper Tolinsson och Sargon Abraham spelade för kort tid för att betygsättas.