-

Spelarbetyg efter IFK Göteborg - IF Elfsborg (0-1) ”Borde uppenbarligen startat matchen”
Patrik Karlsson Lagemyr tillbaka på plan efter sin skada under början av fjolåret.

Ett Blåvitt som saknade sin kreativa ytterlöpare Giorgi Kharaishvili föll platt mot ett tungt Elfsborg som relativt enkelt försvarade sin ledning efter en snygg upprullning i första halvlek.

Giannis Anestis – 4
Stabil insats som vanligt, gör sitt jobb och lite därtill. Chanslös på målet när Per Frick spelas helt fri.

Nzuzi Toko – 4
Stark match av Toko som tillsammans med Aiesh gör ett starkt intryck på högerkanten. Tar för sig mer offensivt än fjolåret och behåller sitt defensiva slit.

Kristopher Da Graca – 3
Stark på fötterna och utvecklas till en trygg spelfördelare under matchens gång. Några misslyckade passningar under början av första halvlek men spelar in sig efterhand. Överlag bra defensivt men uppträder passivt när Elfsborg rullar in 1-0. Relativt felfritt i andra halvlek när Blåvitt försöker slå sig tillbaka in i matchen.

André Calisir (Ut 72’) – 3
Helt okej första halvlek av Calisir som känns trygg i försvarsspelet och framförallt med bollen vid fötterna. Står för ett par svagare insatser i andra halvleken, utgår i 72:e minuten på grund av skada.

Victor Wernersson (Ut 88’) – 4
Bra offensivt, väldigt fin förstatouch och utmanar en hel del, dock inget vidare samspel med Abraham och avsaknaden av Giorgi syns tydligt.

Sargon Abraham (Ut 58’) – 3
Har flest avslut på mål i första halvlek men är lite väl ivrig att komma till skott ibland. Det är uppenbart att Abraham försöker ta vara på chansen han har fått men han hade gynnats av att lyfta blicken lite oftare. Byts ut mot Sana i början av andra halvlek.

August Erlingmark (Ut 84’) – 1
Relativt osynlig på mittfältet i första halvlek, har några viktiga ingripanden för att förhindra omställningar. Uppträder ofokuserat under matchen och står för ett par misstag som leder till farliga chanser. Flyttar ner som mittback under andra halvlek när Calisir går ut på grund av skada. Drar på sig ett onödigt rött kort i en i situation där han trampar en Elfsborgsspelare på ryggen efter en duell, avsiktligt eller ej så var det absolut en onödig situation att sätta sig i.

Alhassan Yusuf – 4
Lite ovant från Hasse som fortfarande står för en relativt svag första halvlek, det saknas lite av den gnista vi såg förra säsongen. Står för ett par viktiga bollvinster men krymper lite under första halvlek och blir mer och mer passiv i sina ingripanden. Skärper till sig i andra halvlek och gör en bra prestation på mittfältet där han får mycket frihet offensivt.

Hosam Aiesh – 4
Bäst på plan för Blåvitt under första halvlek trots konstant uppvaktning av Elfsborgs backlinje. Skapar fina lägen men slår bort lika många med svaga inlägg som antingen fastnar på första man eller går över hela straffområdet. Behöver mer understöd från resten av laget för att få utrymme att vika in och gå på skott. Jobbar på i andra halvlek men lyckas inte riktigt hela vägen, ser uppenbart frustrerad ut mot slutet av matchen då han gång på gång blir tacklad.

Patrik Karlsson Lagemyr (Ut 87’) – 4
Underbart att se Paka tillbaka på plan igen men det var en relativt svag inledning på säsongen där han hade svårt att hitta både utrymme och tempo i anfallsspelet. Kommer in lite mer i matchen under slutet av första halvlek och står för en mycket bättre andra halvlek när Sana kommer in på plan.

Robin Söder – 3
Svag första havlek från Söder som har svårt att komma till sin rätt som uppspelspunkt på topp, hans absolut viktigaste kvalitét i anfallspelet under fjolåret. Fortsatt svag andra halvlek där han ändå blir mer involverad i spelet. Däremot är noll skott på mål alltid underkänt för en anfallare.

Tobias Sana (In 58’) – 4
Borde uppenbarligen startat matchen då laget får ett helt annat offensivt spel när han kommer in på plan. Tar snabbt kommandot över anfallet och agerar spelfördelare där han ofta driver in från sin vänsterkant för att hämta boll.

Noah Alexandersson (In 72’) – 4
Relativt osynlig i sitt inhopp men ställs självklart i en tuff situation efter utvisningen. Agerar lite nervöst efter sitt inträde men kommer in i matchen ganska bra och bidrar offensivt i slutskedet av matchen.

Emil Holm och Alexander Farnerud spelade för kort tid för att betygsättas.