Spelarbetyg efter IFK Göteborg - IFK Värnamo "Gör det matchavgörande målet. I fel kasse".
Marcus Berg avgör matchen med sitt övertidsmål. I fel bur.

IFK Göteborg förlorade i premiären av Allsvenskan 2023 med 1-0 mot IFK Värnamo efter en tung avslutning på ett fullsatt Gamla Ullevi. Här kommer spelarbetygen efter matchen:

Adam Benediktsson 4
Adam har varit en av få godkända spelare under försäsongen när han spelat istället för skadade Pontus Dahlberg. Idag är han återigen en godkänd målvakt. Han räddar det han ska rädda och går inte att beskylla för det insläppta målet. Behöver dock jobba lite i spelet med fötterna.

Emil Salomonsson 4 (går av i minut 82)
Den rutinerade högerbacken gör i den första halvleken en klassisk Salomonsson-insats. Mycket energi, fina överlappningar och farliga inspel i offensivt straffområde. Han samarbetar fint med Sebastian Ohlsson och ser dessutom trygg ut i försvarsspelet. Försvinner tyvärr offensivt i den andra halvleken när IFK blir mer tillbakatryckta men räddar försvaret med en avgörande glidtackling i minut 79.

Sebastian Hausner 3.
Har blivit den tydliga ledaren i backlinjen och gör en solid insats defensivt. Ser resolut ut i tacklingarna och räddar bollen på mållinjen efter en nick i andra halvlek från en Värnamospelare. Dock är det fortsatt ofta ett slarvigt passningsspel från dansken, framförallt i andra halvlek, något som var nära att ställa till med problem för IFK.

Johan Bångsbo 2.
Tyvärr saknar man fortfarande Johan Bångsbo från sommaren 2022. Även om han tillsammans med resten av backlinjen ser mer solid ut än under försäsongen så har han stundtals problem defensivt, som till exempel när Engvall går runt honom lite för enkelt i minut 55. Hans passningar genom linjerna som gjorde oss så exalterade i somras kommer emellanåt men fortfarande allt för sällan.

Oscar Wendt 3.
Wendt gör som han ofta gör en stabil men inte speciellt anmärkningsvärd insats. Läser stundtals spelet fint och bryter boll. Tyvärr vill man gärna se mer av hans vänsterfot som annars är av hög klass.

Sebastian Ohlsson 5 (av i halvlek)
Tillbaka i allsvenskan och tillbaka i en nygammal roll ute på högermittfältet. Ohlsson ser ut att njuta av att kliva ut på ett fullsatt Ullevi då han inleder piggt och är en viktig faktor till IFKs effektiva presspel under den första halvleken. Efter att ha vunnit boll spelar han fram till Markovics friläge och ska även potentiellt ha en straff i slutet av halvleken. Utöver det ser han stark och säker ut med bollen. Får kliva av i minut 45, troligen på grund av skadekänning och det märks att IFKs högermittfält saknar honom i den andra halvleken.

Elias Hagen 2 (av i 86 minuten)
Vinterns nosrka prestigevärvning har än så länge haft svårt att visa sig värd sin höga prislapp. Trots att man ser att han i vissa situationer sitter inne på en väldigt fin högerfot så använder han den alldeles för sällan och lyckas för sällan när han väl försöker. Han har ett fint inspel till Marcus Berg tidigt i matchen och ett avslutsläge i den första halvlekens sista minut. Dock är han utöver det mestadels osynlig eller slarvig.

Gustav Svensson 4
En solid insats från den rutinerade mittfältaren som i den första halvleken gjorde många fina brytningar. Spelar enkelt med bollen när han väl får den vid fötterna och kämpar som vanligt extremt hårt på mittfältet.

Eman Markovic 2 (går av i minut 69)
Eman Markovic är en spelare som, sen han drog på sig den blåvita tröjan för första gången under sommaren 2022, har varit ojämn. Så är det även idag. Börjar med att efter en kvarts spel gå förbi en försvarsspelare och avsluta svagt. Får ibland till fina inspel men slarvar också lika ofta. Har mer att ge och måste bli betydligt jämnare i de avgörande situationerna.

Gustaf Norlin 3 (av i minut 86)
Som vanligt är Norlin en älskvärd spelare när han tidigt i matchen skriker och manar på publiken efter en rejäl och uppoffrande löpning. Norlin är ju som många kan se en otroligt stark presspelare och hans djupledslöpningar ställer stundtals till med problem för Värnamos backlinje. Dock skulle man kunna önska betydligt mer slutprodukt från Norlin idag, framförallt i skapade chanser och egna avslut.

Marcus Berg 2.
Tyvärr hoppades man få ut mer av en Marcus Berg tillbaka på gräs. Dyker upp några gånger i straffområdet utan att få till några riktiga avslut, har stundtals fina skarvningar och passningar samt är som vanligt smart i presspelet. Avslutar matchen med ett matchavgörande mål som tyvärr är i fel kasse.

Hussein Carneil (45) 2.
Är fin med bollen när han väl utmanar men tyvärr utmanar han inte så ofta som man hade velat. Får till två godkända avslut men man vill se betydligt mer från den unga och vanligtvis kreativa Carneil.

Sulieman Abdullahi (69) 2.
Kommer in med energi och är jobbig för Värnamos backlinje att möta med sin rejäla tyngd. Kommer till en bra chans med huvudet på hörna och ett okej avslut. Men annars är han dock relativt osynlig.

Alai Ghasem (in i minut 82), Adam Carlen (in i minut 86) och Sebastian Eriksson (in i minut 86) spelade för lite för att bedömas.