Gamla Ullevi, 2022-05-02 19:00

IFK Göteborg - Kalmar FF
1 - 2

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Kalmar FF (1–2): ”En tydlig coachförlust”

IFK Göteborg åker på sin andra raka förlust, och tredje raka match utan seger, efter 1–2 hemma mot Kalmar FF. Efter ett fint ledningsmål signerat Oscar Vilhelmsson i första halvleken förlorar Blåvitt sakta men säkert greppet om matchen.

Warner Hahn – 4
Stort plus för ett par väldigt fina och välriktade utsparkar som ofta leder till farligheter. Står även för några fina räddningar, bland annat på ett bra kontringsläge för Kalmar i första halvlek. Försöket till utboxning på Kalmars segermål drar ner betyget.

Alexander Jallow – 4
Blandar och ger. Står för en del fina överlapp och hittar bra kombinationer med Aiesh. Samtidigt saknas slutprodukten som krävs för högre betyg. Hyfsat stabil defensivt, där han vinner ett par viktiga dueller.

Mattias Bjärsmyr – 4
Syns inte särskilt mycket, vilket ofta är ett bra betyg för Bjärsmyr. Leder backlinjen på ett tryggt sätt. Vann, till skillnad från sin mittbackskollega, de flesta nickduellerna idag. Kan inte direkt lastas för något av målen.

Calle Johansson – 3
Inte den bästa dagen för Calle, som annars stått för en bra säsongsinledning. Förlorar fler luftdueller än vi vant oss vid och slarvar en del i passningsspelet. Lyckas inte styra bort skottet vid Kalmars kvittering, även om det inte går att lasta Calle för det. Har ett bra nickförsök efter ett inlägg från Wendt.

Oscar Wendt – 4
Efter några svagare insatser är dagens match ett hack upp för Wendt. Löser de flesta situationerna i defensiven, där han visar prov på rutin. Offensivt kommer han fram bra på kanten vid ett par tillfällen och har bland annat ett farligt inlägg till Calle samt en fin djupledsboll till Sana. Tröttnar dock rejält i slutet av matchen. Kanske hade det varit läge för ett byte här?

Hosam Aiesh (ut 88) – 4
Står för ett par fina initiativ och kommer fram till bra inläggslägen. Precis som sin kollega på högerkanten saknas dessvärre slutprodukten idag. Har ett bra skott i andra halvlek, som tvingar Kalmars målvakt Ricardo Friedrich till en bra räddning. Bra arbetsinsats, men mattas under andra halvlek.

Gustav Svensson – 5
Vinner de flesta dueller på mitten han går in i, både på marken och i luften. Täcker stora ytor och tillryggalägger många löpmeter. Agerar räddande ängel vid en farlig Kalmar-kontring i första halvlek. Bäste spelare i Blåvitt idag.

Simon Thern (ut 88) – 3
Springer och sliter mycket, men får det inte att stämma just nu. Förlorar en del dueller och slår bort för mycket passningar. Kommer inte riktigt upp i press på Carl Gustafsson vid kvitteringsmålet. Försvinner mer och mer i matchen under andra halvlek.

Tobias Sana – 4
Har än så länge inte fått det att lossna offensivt under säsongen. Slår bort del avgörande passningar och har svårt att komma in i matchen. Slår några fasta situationer som ställer till oreda i Kalmar-försvaret, även om kvaliteten där varierar. Den läckra assisten till Vilhelmsson räddar godkänt betyg.

Marcus Berg – 4
Som alltid nyttig i rollen som mottagare och fördelare av bollen i det offensiva spelet. Har några fina aktioner, bland annat en genomskärare till Vilhelmsson efter en stark mottagning. Klacken till Sana i förspelet till ledningsmålet håller hög klass. Har också ett tungt skott med vänstern i andra halvlek. Försvinner dessvärre stundtals ut ur matchen och formen hos vår viktigaste spelare är tyvärr inte är lika stark som i säsongsinledningen.

Oscar Vilhelmsson (ut 88) – 4
Målskytt igen! Rundade målvakten och rullade, trots snäv vinkel, iskallt in bollen efter en fin löpning. I övrigt stark i duell- och presspelet. Ett klart fall framåt för Vilhelmsson, som precis som flera andra mattas mot slutet. Stark 4:a.

Gustaf Norlin, Amir Al-Ammari och Kevin Yakob (in 88) spelade, tyvärr, för kort tid för att betygsättas. Vilket osökt leder oss fram till…

Mikael Stahre – 1
Gustaf Norlin har varit en av säsongens stora utropstecken. Amir Al-Ammari och inte minst Kevin Yakob stod för fina inhopp senast. Hussein Carneil sitter inne på matchavgörande egenskaper. Emil Salomonsson är redo att komma in och löpa kortlinje till kortlinje när ytterbackskollegorna tröttnar. Samtidigt börjar flera av de blåvita spelarna, vilket nämnts ovan, gå på knäna mot slutet av matchen. Spelet hackar betänkligt sedan slutet av första halvlek. Fem byten är fortfarande tillåtna. Då väntar Mikael Stahre alltså till minut 88, då Kalmar inte bara hunnit kvittera utan också ta ledningen, innan han börjar nyttja sina avbytare. Det kan inte vara kul att vara gubbe 12 till 18 i Blåvitt idag. Det blir ett visst tryck i kvitteringsjakten, men uppenbarligen väntade Stahre alldeles för länge med att försöka förändra matchbilden i Blåvitts favör. Dagens match är tyvärr en tydlig coachförlust.

I övrigt är det synd att vi, likt senaste hemmamatchen mot Djurgården, återigen förlorar momentum efter ett ledningsmål i första halvlek. Sådant som i viss mån kan stävjas med nya, pigga ben… Börjar energin från succéinledningen redan sina? Att ha ”energi” som en av de viktigaste grundbultarna i sin fotbollsfilosofi kan ju vara riskabelt. När energin tar slut det finns det nämligen inte alltid så mycket annat kvar att luta sig mot.