Lagbanner
Ullevi, 2021-07-18 17:30

IFK Göteborg - Mjällby
3 - 2

Spelarbetyg efter IFK Göteborg - Mjällby AIF (3-2): "Berg kan flytta tron..."
Hemvändande Berg och Wendt kom hem till Göteborg med en 3-2-seger på Nya Ullevi.

Spelarbetyg efter IFK Göteborg - Mjällby AIF (3-2): "Berg kan flytta tron..."

I en match med många krokar och vändningar tar IFK Göteborg sin andra raka seger hemma mot Blekingelaget Mjällby AIF.

Betygsskalan
7 - Landslagsklass
6 - Mycket bra
5 - Bra
4 - Godkänd
3 - Underkänd
2 - Dålig
1 – Usel

Anestis - 4

Anestis gjorde en hyfsat bra match och målen kommer inte direkt från hans misstag. Samtidigt är det två mål som hamnar i buren och känslan är inte riktigt att tilliten finns där som den borde mellan honom och backlinjen.

Jallow - 4

Matchen för Jallows del såg ut som en modell  av ett badkar, där han var med bra i offensiven i första halvlek men föll igenom ordentligt i början av andra och har en inte så liten del av ansvaret för Mjällbys 2-2-mål där han svajar betänkligt inför den närmast rakt och direkt framlöpande MAIF-anfallaren. Precis när man funderade på om han skulle få betyg 2 eller 3 stänkte han i stället dit 3-2-målet och höjer sig därmed, påbyggt av bra spel i sluttampen av matchen, till en gedigen fyra.

Mattias Bjärsmyr - 1

Blåvitts verklige olycksgubbe idag, som gör stora missar på Mjällbys båda mål och en hel del däremellan. Enskilda bra aktioner emellanåt räddar inte upp betyget när misstagen förvärras av Bjärsmyrs tilltänkta ledarroll i försvaret och att det verkligen inte är första gången dessa typer av misstag visar sig. Mattias har haft en månads ledighet på sig att träna in en smidighet i kroppen, men har själv valt att prioritera annat. Det går att vända den typen av fysiologisk utveckling, men det får nu ses som ett aktivt val att inte göra det och betyget sätts därför utifrån detta.

Carl Johansson - 3

Hela mittförsvaret uppvisade svagheter, och även om Calle stod för flera bra bortnickar nickade han liksom övriga försvaret också till med jämna mellanrum, och till följd av den bristande samspeltheten är han för långt från situationerna för att kunna reparera det som fundamentalt är andras misstag. Försvarsspel är dock ett lagspel och när man inte kan stötta varandra drabbar det helheten.

Oscar Wendt (ut 79) - 3

Mot skyhöga förwendtningar gjorde Oscar en hyfsad inledning, men när försvaret börjar rämna är han dessvärre en del av detta. Likt många andra i laget blandar Oscar briljanta sekvenser med enkla misstag, och testet med Wendt till vänster i en trebackslinje lär inte återupprepas i kommande matcher. Trean är hård, men fyran är helt enkelt inte riktigt förtjänt, den stundvisa Bundesliga-touchen till trots.

Hosam Aiesh (ut 66) - 3

Hosam står inte för några direkta misstag idag, men bidrar inte så jättemycket heller utan tenderar att försvinna långa stunder. På plussidan står ett antal bra överlappningar tillsammans med Jallow, men de riktigt avgörande agerandena som hör till hans roll lyser tyvärr med sin frånvaro.

August Erlingmark - 4

När osynlighet är en svaghet för offensiva spelare, kan det vara en styrka för defensiva spelare som ska täcka av ytor och stänga bort möjligheter innan de hunnit bli chanser. August Erlingmark är en av få spelare i Blåvitt idag som befinner sig i den gyllene medelpunkten, utan att vare sig glänsa eller göra bort sig.

Sebastian Eriksson - 5

Deltagandet i spelet var för det mesta gott, om än inget extraordinärt. Sebastian Eriksson står dock för två mästerstycken i form av de två inläggen bakifrån som efter skarvnickar ger 1-1 och 2-1 till IFK Göteborg.

Tobias Sana - 3

Tobias är idag dessvärre blek i offensiven, med flera missar i bra lägen, och står för några direkt farliga tabbar i defensiven. Intrycket från Sana är att självförtroendet, tryggheten och den där känslan av att bollen liksom studsar till honom inte riktigt finns där för tillfället.

Marcus Berg - 5

I hemkomsten visar Berg var skåpet ska stå, med intelligent spel, ständigt slit och ett av Blåvitts tyngsta anfallsvapen på många år i kombination med isländske Sigthorsson. Med ett mål och en hockeyassist gör Berg precis det man kan vänta sig och väcker hopp och tilltro inför hösten, som tidigare tyckts så blek ur Blåvita ögon.

Kolbeinn Sigthorsson (ut 88) - 6

Firma Sigthorsson-Berg står för ett utmärkt samspel, och är både vassa och intelligenta på instick och har för Allsvenskan unik specialkompetens i tyngden i luftspelet. Sigthorsson står idag för ett mål och två målgivande passningar, och det tycks som om det enda som saknades under vårsäsongen var en riktigt vass lekkamrat att samverka med.

Gustaf Norlin (in 66) - 3

Det är möjligt att en del av blekheten kan skyllas på läget - Gustaf sattes in i Blåvitts tuffaste period i andra halvlek och hade svårt att bidra med särskilt mycket. Det är dock påtagligt hur lågt självförtroendet är redan från start, och felbesluten och bolltappen blir tyvärr många. Man hoppas att Norlin kan hämta styrka från sin fina fjolårssäsong, men det är ett underbetyg till Blåvitts psykologteam att Gustaf ett halvår in i säsongen fortsätter vara djupt in i dimman av misstro och tvekan.

Yahya Kalley (in 79) och Robin Söder (in 88) spelade för kort tid för att betygssättas.


 

John Fhager2021-07-18 21:15:53

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg