Lagbanner
Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Sundsvall (2–0) "En oslipad diamant"
Blåvitt firar två sena mål i dagens match mot Sundsvall

Spelarbetyg efter IFK Göteborg – Sundsvall (2–0) "En oslipad diamant"

Efter flera sorger och besvikelser tar Blåvitt till sist en seger igen när Sundsvall besegras med 2–0. Trots att segern satt långt inne så var det flera spelare som visade sig från sina bättre sidor. Om än mot ett väldigt svagt Sundsvall.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel


Warner Hahn – 5
Tvingas till en rejäl räddning i slutet av första halvlek när Blåvitt släpper till ett vasst läge för Sundsvall (såg dock väldigt offside ut från läktaren.) Annars har han inte så mycket att göra i form av räddningar, men desto mer i form av uppspel. Det är väldigt tydligt att Blåvitt fått en målvakt som man vågar spela hem till, och det är inte bara i form av att spelarna ofta spelar hem. Tryggheten i att alltid kunna spela hem gör att spelarna vågar utmana framåt också, tryggt förvissade om att de har en målvakt som inte slår bort bollen ifall de skulle behöva vända hemåt igen.

Alexander Jallow – 5
Väldigt aktiv i första halvlek, mattas lite mot andra. Står för skottet vars retur leder till 2–0 målet. Tycker han både idag, och i många andra matcher, är betydligt bättre defensivt än han får beröm för. Får även till några bra inlägg idag, något som annars är en av hans svagare sidor.

Mattias Bjärsmyr – 5
Spelar rutinerat och stabilt. Det som kanske blir tydligast med Bjärsmyr på plan är att Calle Johansson får glänsa igen. Det låter som en så absurd sak att säga, men det kanske enklaste sättet att bedöma Bjärsmyrs insats är att se på hur hans backkollegor spelar.

Calle Johansson – 6
Är nära att göra 1–0 i första halvlek på en fin nick. Tar för sig både offensivt och defensivt. Vinner i princip allt i luften och är väldigt smart i hur han placerar sin kropp så att motståndarna inte kan nå boll, trots deras höga intensiva press. Flera gången försöker han sig på aktioner, som både ger mig mini-strokes, såväl som blir så lyckade att han faktiskt skapar yta åt sig själv och kan flytta boll såväl som lag.

Oscar Wendt – 4
Oscar har fortfarande foten och spelintelligensen för att spela på hög nivå. Det stora avbräcket är farten. Idag äter Blåvitt upp mittfältet, och de långa bollar som kommer ut på Oscars kant kan han rätt lätt hantera när han hinner dit. Samtidigt var det några situationer där jag satt lugn i min tro att en långboll var lätt i Oscars ägo, för att till sist få hjärtat i halsgropen när jag inser att Sundsvallsspelaren som var 10-15 meter bakom Oscar när bollen slogs nog kommer hinna före honom på den.

Hosam Aiesh – 5
Blandar och ger. Är totalt dominant på sin kant, och dras fortfarande med problemet av att domarna inte ger honom något om inte motståndarna sätter sina dobbar i hans smalben. Tyvärr ger det inte så mycket att han kommer runt nio gånger av tio på sin kant då inläggen efter det oftast fastnar på försvarare.  En insats som på många sätt är symbolisk för hela Blåvitt idag. Dominerar matchen, men får inte till det poängmässigt.


Gustav Svensson – 5
Gustav och Simon Thern stänger ner mitten helt idag. Nu är inte Sundsvall speciellt bra, och de satsade kanske inte så hårt på att bygga ett eget spel, men det var längesedan två innermittfältare dominerade sitt mittfält så som Simon och Gustav gjorde. Enda sättet för Sundsvall att ta sig förbi var under stora delar av matchen att slå bollar över dem.

Simon Thern – 6
Se ovan, behöver man säga mer? Ja, det kanske vi ska göra. För utöver att äga mittfältet så är Simon väldigt aktiv framåt idag. Han visar prov på det där lätta steget som få spelare har där de ”glider” igenom motståndarna och får det att se lätt ut. Slår skottet vars retur leder till 1–0 och även om jag vet att många ser det som en målvaktstavla så tycker jag det är lite mer än så. Spelarna har halkat omkring på den inte helt stabila planen hela matchen, och studsande bollar är alltid svåra för en målvakt. Simons skott som studsar precis framför målvakten studsar lagom snett för att gå i bröstet istället för i skopan, vilket ger Berg en retur att peta in i öppet mål. Det går såklart att säga att målvakten inte får lämna retur rakt ur så som han gör, men samtidigt går det inte att komma runt att när bollen studsar så nära som den gör, så hinner ingen målvakt i världen reagera tillräckligt för att klistra en oväntat studs.


Kevin Yakob – 5
Tycker att Kevin gör det väldigt bra framför allt i första halvlek. Det syns att det är en spelare som vill mycket. Tappar lite fart i andra och det är inte utan att man undrar om det är lite matchtempot som saknas lite efter att ha nött bänk länge under våren? Kevin vågar bryta mönster och har biffat på sig lite och ser tung ut att möta. Går du inte in i närkampen så glider han förbi dig, går du in så gör det ont. Tycker det finns mer att hämta i Kevin och jag hoppas man hittar en lösning för en förlängning.

Marcus Berg – 6
Gör två mål. Det går att säga att det är två lätta mål. Men man ska vara där också. Du ska vara där bollen dimper ner, vara aggressiv nog för att vara först och samtidigt lugn nog för att inte skjuta 25 meter över. Är annars bra i uppspelen för det mesta, och löser trånga situationer på att väldigt bra sätt så att Blåvitt kan bygga vidare på det.

Oscar Vilhelmsson – 4
Är i lite av en formsvacka och får inte alltid spelet att fungera med sina medspelare. Var några gånger idag när Oscar kommer ner för att möta boll och istället ser en djupledsboll singla över huvudet, och andra där han går i djupet för att se en boll ämnad för motlägg gå rakt till motståndare.

Gustaf Norlin – 4
Byter av Vilhelmsson på topp och gör sitt för att störa Sundsvall högt i plan. Men i en match där Blåvitt dominerar bollinnehavet och Sundsvall mest försvarar får inte Gustaf möjlighet att använda hela sin verktygslåda så som han gör i andra matcher. Drar på sig ett lite onödigt gult kort också.

Erik Sorga – 5
Hade inte Berg petat in 1-0 så hade Sorga gjort det. Gjorde ett väldigt piggt inhopp och jag tycker faktiskt att han såg väldigt spännande ut. Fick ett riktigt fint läge på övertid, men lyckades inte få ordning på bollen förrän Sundsvall hann samla sitt försvar framför honom och chansen rann ut i sanden. Men det kändes väldigt spännande. Känns som en oslipad diamant. 


Hussein Carneil – 4
Inledde svagt under sitt inhopp men spelade upp sig. Har en del problem med tempot och det fysiska spelet i Allsvenskan. Framför allt precis när han byttes in var det några situationer där Hussein såg en motståndare, verkade tro att han hade tid, blev tagen på sängen av hur fort motståndaren var på honom, och sedan flög han som en vante så fort motståndaren gick in i duellen.

Spelade som sagt upp sig, och får Hockeyassist på 1-0 målet.

Johan Bångsbo – 4
Får ersätta Bjärsmyr i ett trippelbyte i den 74:e minuten. Det är i ett läge när Blåvitt mest trycker på för ett segermål och ställs inte på några jätteprov. De bollarna han behöver ta hand om löser han bra.

Emil Salomonsson spelade för lite för att betygsättas.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-05-28 20:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg