Lagbanner
Spelarbetyg efter Kalmar FF - IFK Göteborg (0 - 0): "Ett ställningskrig på blåvit planhalva"
Kolbeinn Sigthorsson slet hårt mot fyrtornen i den småländska backlinjen.

Spelarbetyg efter Kalmar FF - IFK Göteborg (0 - 0): "Ett ställningskrig på blåvit planhalva"

I Kalmar spelades ännu en intetsägande, oavgjord match där Blåvitt vilar tryggt i sina defensiva positioner men större delen av matchen knappt kommer över halva plan. Efter 60 minuter öppnades spelet upp något och IFK Göteborg var med ett enda bra skott på mål möjligen något närmare segern än hemmalaget, men inget av lagen lyckades tillräckligt väl offensivt för att förtjäna tre poäng.

Betygsskalan
7 - Landslagsklass
6 - Mycket bra
5 - Bra
4 - Godkänd
3 - Underkänd
2 - Dålig
1 - Usel


Giannis Anestis - 4

Har inte många bolltoucher, men gör det han ska och styr som alltid backlinjen med tydliga “Away!”-rop.

Jesper Tolinsson - 4

Spelar bra, klokt, och starkt när så behövs även om han i andra halvlek förorsakar en frispark som kanske utgör Kalmars bästa chans i andra halvlek. Farligt och onödigt bolltapp med fem minuter kvar av ordinarie tid drar ner betyget.

Mattias Bjärsmyr - 4

I hög grad osynlig genom matchen, på ett positivt sätt. Syns inte så mycket för sitt aktiva spel, men är med bra vilket gör att hans anfallare sällan kommer sig för något särskilt.

Sebastian Eriksson (ut 87’) - 4

Sebastian ger och tar, och även om det ofta inneburit att han säljer sig något billigt kompenserar han överlag för det idag med offensiv rörelse när laget går ner på fyrbackslinje, och fungerar som en av få blåvita som hörs och driver på laget och domarna på planen.

Hosam Aiesh (ut 51’) - 4

Hosam är som nästan alltid svårbedömd, och i en match som nästan helt saknar rörelse och som de första 60 minuterna utspelas nästan helt på Blåvitts planhalva är förutsättningarna för Aiesh inte direkt optimala. Trots det är han med acceptabelt i defensiven som inte är hans kärna, vilket ger honom en svag 4. När matchen öppnar upp sig sista halvtimmen får Aiesh till två intressanta löpningar, men han får ganska förklarligt gå av i matchminut 51.

Al-Hassan Yusuf - 5

På det defensiva mittfältet ersätter Al-Hassan Yusuf avstängde Erlingmark. Där Erlingmark har duellspelet och bollvinnandet som styrkor kompenserar Yusuf för det med frenetisk energi och sin löpstyrka. Det gör att han ofta blir involverad i spelet, vilket ställer höga krav på hans beslutsförmåga. I den första, stängda halvleken kommer den något till korta och det blir mycket felpass och låsta lägen. I andra halvlek öppnar spelet upp sig med stora tomma ytor, och Yusuf blir då ovärderlig där hans löpvillighet täcker av stora ytor och skänker fart åt både defensiven och offensiven.

Alexander Jallow - 3

Jag förstår att vänster wingback inte är Jallows favoritposition, och ibland har man otur på det sättet. Att Jallow spelar lite i motvind går därför att förlåta. Det man dock alltid kan kräva av en spelare är att han rör på sig, och fram till positionsskiftet omkring matchminut 60 är Jallow tyvärr direkt lat. Såväl Hasse som Hamsik letar passningsalternativ och Jallow syns gå med långa steg på sin kant, och när det kommer till hemjobbet kommer alibilöpning efter alibilöpning. Den svaga tvåan räddas upp till en trea av att han lyfter sig ordentligt när han får återgå till sin högerbacksposition, men det krävs en rejäl höjd energiförbrukning även i andra positioner från Jallow framöver.

Simon Thern - 3

Simon Thern kommer inte till sin rätt i den täta matchbilden i första halvlek, och ger inte känslan av att bidra med så mycket heller där och då. När spelet väl öppnar upp sig i andra halvlek verkar Thern ha bränt det mesta av sin energi och sitt fokus, och lyckas inte riktigt leverera den där briljansen han gjort sig känd för i början av säsongen.

Marek Hamsik - 6

En världsstjärna har, sent omsider, anlänt. Det ska sägas direkt att Marek Hamsik inte lägger ner riktigt samma energi i defensiven som många andra, men så gör han så otroligt mycket mer för offensiven. Hamsik tar ungefär samma roll som Pontus Farnerud en gång gjorde, med en förmåga att lugna ner spelet så fort han får bollen och hitta ett smart passningsalternativ som antingen skapar tid åt medspelare eller omedelbara besvär för motståndarförsvaret. Ett problem är att hans fina positionsförmåga tyvärr ibland förstörs av att medspelarna rör sig med boll på ett sätt som aktivt ställer Hamsik i passningsskugga, hur väl han än ursprungligen placerat sig. Elegansen i Hamsiks spel är, hur som helst, enastående.

Tobias Sana - 3

Tobias Sanas betyg är mycket svårsatt i en match där Blåvitt under första 60 minuterna endast sporadiskt tog sig över mittlinjen - är detta Sanas fel, och likaledes är det Sanas fel att spelet blir så stillastående att all kreativitet måste skapa något ur tomheten? Det är svårt att svara på. Sana håller som alltid god min i elakt spel, även när lagets väl kräver att han liggande täcker låga skott bakom frisparksmuren, och hans betyg ligger möjligen mer på tränarteamet när matchbilden blir som den blir och matchcoachningen lyser med sin frånvaro första 60.

Kolbeinn Sigthorsson - 5

Den blåvita björnen glömmer allt vad sorger och besvär heter och sliter outtröttligt för sitt lag. Borde nog haft straff, om än lätt fallet, i slutet av första halvleken men domarteamet ville annat. Utan spelare runt sig med rörelse är det svårt, men Kolbeinn kämpar i hög grad av helt egen kraft till sig ett par halvchanser som tyvärr blir bland det hetaste Blåvitt får i denna match.

Kevin Yakob (in 51’) - 4

Det är svårt att säga hur mycket som är Yakobs inhopp och hur mycket som är formationsförändringen till 4-2-3-1, men spelet förändras radikalt när Yakob kommer in. Spelarna hittar rörelse, där Yakob är del av den, och piggnar till ordentligt. Yakob är en aktiv spelare i det bättre  spelet, men specifika aktioner som lyfter betyget högre än en fyra saknas tyvärr.


 

John Fhager2021-05-12 20:55:06
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg