Lagbanner
Spelarbetyg efter Malmö – IFK Göteborg (2-3) ”Det är tydligt varför han haft en lång och framgångsrik karriär”
Laget firade segern efter matchen i en stor grupp på innerplan, och det är kanske symboliskt för vilken laginsats det var.

Spelarbetyg efter Malmö – IFK Göteborg (2-3) ”Det är tydligt varför han haft en lång och framgångsrik karriär”

Blåvitt slår Malmö på bortaplan trots att laget blivit hårt tillbakapressade under stora delar av matchen. Det var inte den bästa matchen Blåvitt spelat, men laget spelade uppoffrande för varandra, och idag studsade bollarna Blåvitts vägg, vilket bäddade för en bortaseger.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel


Giannis Anestis – 5
När Giannis kom till Blåvitt ryktades det en del från Grekland om att Blåvitt värvat en målvakt som kunde göra fantomräddningar och dundertavlor i samma match. Under större delen av sin tid i Blåvitt har han dock varit väldigt stabil. Det är först på senare tid som det där med att blanda och ge börjat uppenbara sig mer och mer. Mot Hammarby senast räddade han laget flera gånger, men många av gångerna var det han själv som satte laget i skiten till att börja med också.

Mot Malmö var det inte riktigt så tydligt, men likväl blandades det och gavs en del. Tappade många bollar, går bort sig på 1-0 målet (även om han absolut inte är den stora boven där) men räddar också kvar Blåvitt i matchen vid några tillfällen.

Alexander Jallow – 4
Stängde oftast ner sin kant föredömligt i det defensiva arbetet, och låt oss vara ärliga - det var mycket defensivt arbete för alla spelare idag. Får inte ut så mycket offensivt.

Calle Johansson – 4
Inledde tämligen svagt men spelar upp sig ordentligt till andra halvlek. Hade några ostabila ingripanden då och då och drog ju på sig vad som kan ha varit säsongens tydligaste och mest medvetna gula kort.

Mattias Bjärsmyr – 5
Är som Bjärs är när han är som bäst. Chef i det dolda. Ibland hade man velat se honom göra lite mer avgörande aktioner, rädda några bollar på mållinjen eller något, så att det gick att peka på något konkret och säga att ”Det gjorde du bra”. Men faktum är att Malmö är ganska ofarliga på ytorna runt Mattias Bjärsmyr. Och det är ju ett väldigt bra betyg egentligen.

August Erlingmark – 4
Får kliva ner i backlinjen vilket många efterfrågat. Hade det stundtals svårt och agerandet vid Malmös 1-0 mål lämnar en del i övrigt att önska. Men växte med matchen.

Oscar Wendt – 4
Inledde riktigt svagt när han tidigt frispelar Malmö med en väldigt dålig hemåtpass. Det ska sägas att Erlingmarks nedtagning i momentet innan inte är bra, och Anestis utrusning inte heller är bra, men det är i slutändan Wendts pass som går rakt till en malmöspelare som är katalysatorn i hela målet.  Spelar upp sig allt eftersom under matchen.

Gustav Svensson – 5
Har börjat spela upp sig efter återkomsten till Blåvitt. Står för flera viktiga brytningar idag och det är tydligt att det är som defensiv städare Gustav gör mest nytta.

Sebastian Eriksson – 4
Är en spelare som är enormt viktig i sådana här matcher genom att sätta det fysiska spelet. Malmö gillar som bekant att spela med armbågarna först, under täckmantel av att det är ”kontinentalt spel”, och då är det väldigt nyttigt med någon i det egna laget som tar armbågen rakt i nästan och sedan trycker till själv med hela kroppen. Spelmässigt var det kanske inte ’Sebbans’ bästa match, men hans inställning tror jag är väldigt viktig i en sådan här matcher.

Tobias Sana – 5
Hade i all ärlighet inte sin bästa match under 90 minuter. Malmö dominerade bollinnehavet, och Sana är ju som bekant en offensiv spelare som behöver mycket boll för att komma till sin rätt.

Sen kommer straffen. Blåvitt har usel form. På läktarna skriks både det ena och det andra. Han missade senaste straffen. Det är så otroligt mycket press på axlarna där. Och han sätter en stensäker straff. Sättet han hanterar hela situationen, och intervjun efter matchen, höjer hans betyg på egen hand.

Kolbeinn Sightorsson – 5
Det är inte alla spelare som klarar av att störa en motståndare till att göra självmål, men det var just precis det Kolbeinn gjorde idag. Det är också Kolbeinn som vinner fram bollen till det så viktiga 1-1 målet.

Marcus Berg – 6
Med tanke på hur betygskalan ser ut så borde han nästan ha en sjua. För det osar landslagsklass om honom. Sätter 1-1 målet ur absolut ingen vinkel alls. Ordnar fram straffen (även om det kanske mer var orutin från Malmöspelaren att hoppa in med sträckt ben i brösthöjd på straffområdeslinjen några minuter in på övertiden).

Det är tydligt varför Marcus Berg har haft den långa och framgångsrika karriären han har haft. Det finns en viss elegans över det mesta han gör. Den dagen resten av Blåvitts spel sitter kommer Berg göra ännu fler mål.

Robin Söder – 4
Gör ett piggt inhopp i ett läge där Blåvitt  mest försöker försvara de poäng man har. Får på grund av matchbilden inte så mycket att göra, men intentionerna i det han fick visa upp var goda och lovande.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-08-14 23:59:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg