Lagbanner
Spelarbetyg efter Malmö – IFK Göteborg ”Slår bort för enkla pass”
'Paka' kom inte riktigt till sin rätt en det danska höstregnet.

Spelarbetyg efter Malmö – IFK Göteborg ”Slår bort för enkla pass”

Blåvitt åker till Malmö och gör en diskutabelt bättre insats än mot AIK förra veckan men får likväl lämna planen med en tvåmålsförlust.

Precis som mot AIK slarvar laget till sig ett tidigt underläge, och även om Blåvitt den här gången faktiskt kan kvittera håller det sig inte länge och Malmö kan relativt tryggt ta hem segern. Här kommer spelarbetygen efter ännu en tung förlust.
 
Betygskalan
 
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

 
Giannis Anestis – 4
Kan inte lastas för något av målen. Blir bortfintad på den första straffen, men det handlar snarare om en bra straff än om ett svagt ingripande. Har några helt okej räddningar, men totalt sett hade Anestis ganska liten påverkan på matchens utgång. Tog det han skulle ta, men utmärkte sig varken negativt eller positivt utöver det.
 
Alexander Jallow – 3
Har lite svårt på sin kant när Malmö trycker upp med flera spelare (mer om det senare). Gör absolut inte en dålig match men håller inte den nivån vi vant oss vid annars under hösten. Gör tyvärr bort sig rejält på 2-1 målet där han ligger bakom motståndaren och försöker ställa offside. Tyvärr går Jallow upp först efter att passen slagits och istället för att vara offsidestående är hemmaspelaren helt fri att rulla in ledningsmålet.
 
Kristopher Da Graca – 4
Gjorde sin kanske bästa match för säsongen. Stod upp bra mot Malmös tunga anfallare, och räddade upp flera situationer och stod för många fina uppspel. Svårt att ge ett högre betyg än 4 när laget förlorar ett antagonistmöte med 1-3 men Da Graca var bäst på plan för Blåvitt.
 
André Calisir – 3
Där Da Graca gjorde en av sina bättre matcher för säsongen så hade Calisir en betydligt jobbigare dag på jobbet. Hade svårt att sätta emot i det fysiska spelet, och slarvade en del i passningsspelet. Hade oturen också att nicka in 3-1 i eget mål.
 
Yayah Kalley – 3
Kom helt fel in i matchen och gav Malmö straff redan i efter två minuter och hade det stundtals väldigt svårt på sin kant. Spelade upp sig i matchen, men tyvärr sken hans orutin igenom då och då. Spelar aggressivt och när det ger frukt ser han väldigt bra ut och vinner boll högt i banan. När det inte ger frukt bjuder han på stora ytorn bakom sig. 
 
Tobias Sana – 2
När Malmö överbelastade ute på kanterna hade ytterbackarna behövt mer hjälp i försvaret av sina yttermittfältare. Tyvärr fick ingen av ytterbackarna den hjälpen. Det går att argumentera för att låta Sana bibehålla sin högre utgångsposition och på så sätt kunna ställa om spelet snabbt när Blåvitt vinner boll, och det hade absolut funkat som ett argument om det inte var för att Sana tyvärr ofta blir en bromskloss i omställningarna. Idag var även passningsspelet på tok för svagt för att kunna generera något vettigt framåt. När Blåvitt är tillbakapressade, ligger under och bjuds på stora ytor av Malmö så är det inte okej att slå bort så enkla pass som Sana slår bort flera gånger idag.
 
August Erlingmark – 4
Det är främst på kanterna som Malmö kommer runt och kan skapa sina chanser, något som Blåvitt kan tacka sitt defensiva mittfältspar för. August har för de mesta en bra nivå i sin aggressivitet och stressar Malmö hela tiden när de har boll. Har tyvärr inte passningsfoten att bidra på samma sätt offensivt.
 
Alhassan Yusuf – 4
Jobbar hårt i försvaret och kommer ofta ut på kanten för att hjälpa Kalley som hade det svårt idag. Tar stort defensivt ansvar och försöker bidra i offensiven också.
 
Giorgi Kharaishvili – 2
Det här är tyvärr en match där Giorgi inte lyckas få ut några av sina spetsegenskaper men tyvärr visar upp flera av sina värsta egenskaper. Malmös 2-1 mål föregås av att Blåvitt försöker bygga upp ett spel men Giorgi slarvar i en mottagning, är inte med på att han får press i ryggen och tappar enkelt bollen till en omställning. Istället för att jobba hem så slår han ut med armarna mot sina medspelare, och på tillbakaspelet så kan den Malmöspelare som Giorgi (som jag uppfattade det) ska markera slå passen som leder fram till 2-1 målet. På 3-1 målet är det ett riktigt halvhjärtat försök till täckning som ger Malmö ett hav av ytor att slå inlägg på, ett inlägg som går via Calisirs huvud i eget mål.

Jag är medveten om att vissa kommer tycka att jag är väldigt hårt mot en av lagets bästa spelare, men just det där med enkla bolltapp och oengagerat försvarsspel är två av de sakerna jag avskyr att se från egna spelare mest av allt.

Patrik Karlsson Lagemyr – 3
Har lite svårt att komma till sin rätt i det spel Blåvitt spelar just nu. Kan förstå tanken i att låta Pontus Wernbloom dra på sig bevakning och sedan skarva vidare på en ’Paka’ som går i djupet men Pontus vinner för få av de skarvarna idag, och när han väl gör det landar de sällan hos Paka. Hade ett halvfarligt läge men skottet går en bit utanför stolpen.
 
Pontus Wernbloom – 4
Gör Blåvitts mål, vilket är ett svårare mål än det kanske ser ut om. Även om han får läget på en bjudning av ’Gais Marko’ så är det starkt att ur svag vinkel rulla bort en Malmöback och lägga bollen precis invid stolpen.
 
Såg på många sätt och vis piggare ut än han gjort i många andra matcher, men har fortsatt svårt att komma in i spelet i övrigt. Fungerar inte riktigt som den där targetspelaren många nog hade hoppats på. När bollarna fortsätter komma två meter över honom så är det inte så lätt att göra så mycket framåt.
 
Robin Söder – 3
Kommer in i ett läge där mycket av matchen redan runnit ur händerna för Blåvitt. Hade några halvbra aktioner, hade några konstiga domslut emot, drog på sig en och annan onödig frispark, och överlag syntes det ändå att han missat nästan hela säsongen.
 
Sargon Abraham – 3
Precis som för Söder är matchen på väg att rinna ifrån Blåvitt när Sargon byts in och han ges helt ärligt inte många möjligheter att ändra på matchbilden. Egentligen kan man säga samma sak om alla spelarna som byttes in. Det kändes inte som om de byttes in för att ändra något. Det kändes som om de byttes in för att fördela speltid i truppen. Sargon stod för några bra mottagningar och skarvar, försökte pressa Malmö men fick inte så mycket mer uträttat än så.
 
Hosam Aiesh – 3
Stärkte knappast sina aktier efter de senaste veckornas rätt uppmärksammade petningar. Är en spelare som vill utmana en mot en och men kommer inte alls in i det idag. Fastnade gång på gång och gav bort bollen till Malmö.

I hans försvar jobbar han hårt för att vinna tillbaka bollen, vilket är mer än vi kan säga om spelaren han bytte av på vänsterkanten (Giorgi) men samtidigt så blir den typen av bolltapp när Blåvitt försöker komma tillbaka in i matchen med bara kvarten kvar betydligt tyngre än om de kommer i första halvlek. Vidare så tycker jag att Hosam gör sig betydligt bättre på högerkanten än vänsterkanten och förstår inte riktigt varför han byttes in till vänster.
 
Emil Holm – 3
Lite av en gåta som spelare. Har ett fantastisk klipp i steget och det känns som om det kan bli farligt varje gång han viker in med boll på kanten. Man kan i andra lägen slå bort väldigt enkla bollar. Lider ju en del av att han byts in i ett läge där Blåvitt tycks ha gett upp på matchen. Laget visar inga tendenser till att vilja gå framåt och jaga kvittering samtidigt som Malmö helst bara spelar av det som återstår av matchen.
 
Amin Affane – 3
Byttes in på mitten med en kvart kvar, men Blåvitt lyckades inte etablera något spel mot Malmö som mest rullade av matchen och lämnade inget större avtryck på matchen. Tyvärr är känslan – för alla byten – som sagt att de byttes in mest för att lufta truppen liten. Fem raka byten utan någon formationsförändring eller ambition om att trycka på framåt ger lätt den känslan.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-10-25 21:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg