Lagbanner
Spelarbetyg efter Norrköping – IFK Göteborg (1-1) ”Misstag som blir kostsamma med den här matchbilden”
Sebastian Eriksson hade det kämpigt mot Sandviken i gruppspelets första match, men mot Norrköping var han en av lagets bättre spelare

Spelarbetyg efter Norrköping – IFK Göteborg (1-1) ”Misstag som blir kostsamma med den här matchbilden”

IFK Göteborg åker till Norrköping för att spela gruppfinal. På grund av svaga insatser tidigare i gruppen är Blåvitt piskade att vinna mot Norrköping. Trots en hel del slarv i passningsspelet höll försvaret ihop bra för det mesta. Men ett mål som lär visas på en del highlights bra tag satte stopp för avancemanget.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Giannis Anestis - 5
Gör en riktigt bra räddning på en hörna halvvägs in i första halvlek. Chanslös på 1-1 målet. Ser överlag stabil ut, även om han vid ett tillfälle är nära att ställa till det för sig på en utrusning där han är hårsmånen före anfallande Norrköpingsspelare.

Calle Johansson - 4
Synd inte så mycket i första. Gör det förhållandevis bra med tanke på att han ställs mot Norrköpings bästa spelare. Dominant i höjdspelet, precis som väntat.

Mattias Bjärsmyr - 4
Håller ihop laget bra i inledningen när hans kollegor släpper förbi Norrköpings spelare lite för lätt. Överlag gör backlinjen ett stabilt jobb idag och de chanser Norrköping väl får beror snarare på att mittfältet slarvar och låter Norrköping vända spelet med många snabba anfallare.

Sebastian Eriksson - 5
Inleder bra men får ett tidigt, och tveksamt, gult kort mot sig. Spelar stabilt och tryggt stora delar av matchen och det märks att trebackslinjen mår bra av att ha en vänstefotad spelare att kunna spela till. Gör väldigt mycket för backlinjen genom att alltid erbjuda ett alternativ när Norrköping pressar högt.

Alexander Jallow - 4
Spelar stabilt defensivt och är vaken offensivt. Är nära att göra drömassist till Pontus Wernbloom när han gör en ”Andres Vasques” och chippar in bollen med foten bakom stödjebenet men Wernblooms nick går tätt utanför. Sätts över på vänsterkanten när Norlin går ut. Ska inte beskylla Jallow för det, men det känns inte rättvist mot honom att byta kant så när laget jagar kvittering.

Gustav Norlin - 3
Får inte riktigt till det från sin position som vänster wingback. Känslan är att han får lite för lång sträcka att löpa för att få ut något offensivt samtidigt som kanske inte bidrar tillräckligt defensivt för att göra den uppoffringen värd det. Känslan är att Norlin borde spendera mer tid högre upp i plan, men när Blåvitt har förtvivlat svårt att spela sig ur Norrköpings höga press så tvingas Norlin ner djup it plan och tappar flera av sina främsta styrkor.

Pontus Wernbloom - 4
Ruggigt nära på att göra mål två gånger om. Först en nick som går tätt utanför, sedan en klack som Norrköpingsmålvakten tvingades till en jätteräddning på. Blandar och ger en del. Överlag känns det som om att han gör sin bästa match för året, utan att för den sakens skull glänsa nämnvärt.

Alhassan Yusuf - 2
Tung inledning på matchen där han slår bort många bollar och drar på sig ett tidigt gult kort efter att ha slarvat på egen planhalva. Har svårt i den höga Norrköpingspressen och slår bort en hel del bollar i farliga lägen. Inleder andra halvleken ganska svagt också och ger Norrköping snudd på ett friläge redan efter dryga minuten. När Norrköping trycker på och trycker ner Blåvitt stundtals i matchen så har inte Blåvitt råd att slarva bort bollar man tvingas jobba hårt för att vinna. Och det är just det ’Hasse’ gör gång på gång idag. När hela laget är på väg upp i en omställning så slarvar han på egen planhalva. Inte bara dödar omställningen, utan tvingar spelarna som tjurrusar upp i plan att stanna och göra samma rusning tillbaka i plan. Det blir väldigt kostsamt i en match som den idag.

Simon Thern - 5
Väldigt delaktig i speluppbyggnaden när Blåvitt bygger upp spel. Kommer kanske inte till sin rätt när Norrköping trycker på för kvittering och Blåvitt försvarar. Är väldigt trygg med boll och har kanske bäst förstatouch i hela laget idag, men kommer inte lika bra till rätta när Blåvitt inte har boll.  

Tobias Sana - 5
Har hyllats under hela försäsongen och kommer mer och mer till sin rätt som den store dirigenten i Blåvitt. Otroligt bolltrygg, tappar nästan aldrig boll och blixtrar till med smarta passar framåt. Har dock ett och annat läge där han håller i bollen för länge. En del av mig grämer mig över vad som hade kunnat bli. En annan del är väldigt glad över att Sana ger Blåvitt en chans att hämta andan och ta det lite lugnt.

Robin Söder - 5
Inleder piggt och gör Blåvitts ledningsmål 25 minuter in i matchen. Det är en väldigt smart och perfekt avvägd löpning som ställer Norrköpings backlinje. Får det att se enkelt ut när han vinklar in 1-0.

August Erlingmark – 4
Har två chansskott utifrån där inget av dem är direkt nära att gå i mål. Utan att vilja vara taskig mot ’Agge’ så är det väl det. Ett byte som generellt sett kändes lite udda i ett läge där Blåvitt behövde trycka på för ett ledningsmål. Inte så att Pontus Wernbloom gjorde en jättematch, men att ta ut honom för att sätta in en defensiv August Erlingmark kändes udda. ’Agge’ gjorde det inte dåligt. Men när jag såg matchen förstod jag inte riktigt heller hur det var tänkt att han skulle hjälpa Blåvitt vinna matchen. Och det faller på tränarna snarare än August.  

Hosam Aiesh - 4
Gör ett piggt inhopp och jobbar betydligt hårdare än han ofta får erkännelse för. Man hade nog hoppats på att han skulle kunna göra sin spelare oftare.  Kommer fortfarande runt en del, men inspelen håller inte tillräckligt hög nivå för att leda till konkreta farligheter. Hade nog betydligt hellre sett honom på vänsterkanten där han hade kunnat kliva in i plan och skjuta istället för att behöva slå inspel längs marken i ett tätt packat straffområde.

Kolbeinn Sigthorsson spelade för lite för att betygsättas.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-07 19:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg