Lagbanner
Spelarbetyg efter Östersund – IFK Göteborg (2-3) ”Är trots att trots två missade jättelägen bäst på plan”
Tillbaka i startelvan, tillbaka i "rätt" position och tillbaka i målprotokollet. En rätt bra dag för Sebastian Eriksson som även plockar ut ett högt betyg

Spelarbetyg efter Östersund – IFK Göteborg (2-3) ”Är trots att trots två missade jättelägen bäst på plan”

Blåvitt tar en efterlängtad seger borta mot Östersund och precis som den känslomässiga hissen som gick upp och ner under matchen så är det upp och ner bland betygen.

Betygsskalan
7 - Landslagsklass
6 - Mycket bra
5 - Bra
4 - Godkänd
3 - Underkänd
2 - Dålig
1 – Usel

Giannis Anestis - 4
Kan inte lastas för Östersunds första mål, men ser lite passiv ut på det andra målet. Får göra några rutinräddningar och plockar ner ett gäng inlägg, men det var mest rutingrejer. Slarvar bort ett och annat utkast.

Alexander Jallow - 4
Är företagsam på högerkanten framåt och stabil hemåt. Tyvärr fastnar spelet rent allmänt ofta på högerkanten där motståndarna ofta ligger väldigt nära för att inte låta Aiesh komma med fart vilket även stoppar Jallow en del.

Mattias Bjärsmyr - 5
Är stabil i försvaret och nickar en boll i ribban i första halvlek. Det har sagts förr, men gäller än en gång. Mattias Bjärsmyrs storhet ligger i att han oftast inte syns. Han bara reder ut situationerna i det tysta.

Calle Johansson - 4
Syns mer än Bjärsmyr. Oftast för att han står för fina brytningar. Ser lite tafatt ut på 1-2 målet, där han är upptagen med dirigera mittfältare som är ur position och således tappar sin egen gubbe efter det.

Yayah Kalley - 4
Är inte dålig men glänser inte helt heller. Inte riktigt lika stabil bakåt som Jallow på högerkanten men det beror sannolikt på att Jallow får mer hjälp av Aiesh än Kalley får av Sana.

Hosam Aiesh - 4
Inleder piggt och tvingar ÖFK till ett gult kort redan 30 sekunder in i matchen. Har ofta tät bevakning på sig och lyckas inte riktigt komma ur den mot sitt gamla lag. Byts ut relativt tidigt när Blåvitt satsar på att stänga matchen.

Alhassan Yusuf - 6
Borde kanske gjort ett mål, men är trots två missade jättelägen (en stolpträff och ett skott vars retur Söder kunde peta in 3-1 målet på) bäst på plan idag. Jobbar kopiöst, spelar lugnt, ibland nästan för lugnt, och är överallt. Vinner bollar defensivt, driver boll i kontringar och hittar bra passningsvägar när Östersund försöker stänga ner.

Sebastian Eriksson - 6
Efter många vändor på andra positioner är Sebastian tillbaka i en position där han själv tycker han är som bäst. Vinner mycket boll på mittfältet och står för väldigt fina öppnande pass. Är den store konstnären bakom 0-2 målet där han vinner boll, lägger en smörpass till Sana och sedan stänker in Sanas pass.

August Erlingmark -4
Har ett framför allt defensivt ansvar som han tar bra. Visar stundtals fina intentioner offensivt och frispelade bland annat Alhassan i första halvlek (där ’Hasse’ sköt i stolpen). Gör en okej match men blir överglänst på mittfältet av Eriksson och Ysusuf.

Tobias Sana - 3
Bär lagkaptensbindeln i Söders frånvaro och med det kommer ju vissa förväntningar. Tyvärr är känslan den att Sana inte är den där rutinerade ledaren man vill se. Det känns som om Sana inte lyckas göra tillräckligt mycket av det han gör bra samtidigt som det han gör mindre bra ofta blir väldigt kostsamt. Det blir tydligt på ÖFKs 2-3 mål där Blåvitt kontrar för att göra 4-1. Sana har många alternativ, men väljer att skjuta själv från utanför straffområdet. Skjuter på täckande försvarare, slarvar i hemjobbet och tittar på när ÖFK kan kontra in reduceringen.

Betyget är kanske orättvist lågt sett till att Sana ändå gör två assist, men när Sana bär bindeln så bedöms han hårdare. Sana har själv sagt att han vill vara en ledare, en spelare som tar ansvar, och med det i bakhuvudet så tycker jag man kan begära att han ska spela mer för laget och mindre för sig själv.

Kolbeinn Sigthorsson - 5
Är tyvärr ofta väldigt ensam på topp, men gör vad han kan med de bollar han får. Är väldigt skicklig när han väl kommer i lägen vilket hans 0-1 mål tydligt visar. Det ser ut som chansen har runnit ut till intet efter att Sana avslutat svagt på målvakten, men med ryggen mot mål lyckas Kolbeinn på halvvolley trycka upp returen i bortre krysset.

Robin Söder - 5
Gör efter lång tids skadeproblem mål igen när han behärskat och rutinerat lägger in 1-3 efter att målvakten lämnat retur på Alhassan Yusufs skott. Tappar markeringen helt när Östersund gör 2-3 men å andra sidan är det imponerande bara att Söder ens är där och försöker försvara på en kontring.

Gustaf Norlin - 5
Får efter starten förra matchen starta på bänken idag. Hoppar in som vänster wingback och gör det helt okej. Det är främst framåt som han utmärker sig där han är en av spelarna bakom 1-3 målet.

Oskar Vilhelmsson - 4
Är nära på att komma till några intressanta lägen men når inte hela vägen. Visar prov på mogenhet på övertiden när han söker sig till hörnflaggan för att få tiden att gå istället för att riskera att tappa bollen till ännu en möjlighet för ÖFK att kvittera.

Noah Alexandersson spelade för lite för att betygsättas.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-07-11 22:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg