Lagbanner
Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Anfallare
Några hyllas och andra kritiseras när Alltid Blåvitt presenterar anfallarnas betyg, Marcus Berg tillhör de förstnämnda.

Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Anfallare

Alltid Blåvitt har räknat ut spelarnas genomsnittliga spelarbetyg under den allsvenska säsongen 2022. Sist ut att presenteras är anfallarna.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Statistiken om spelade matcher avser endast matcher då Alltid Blåvitt betygsatt spelaren. Kortare inhopp räknas därmed inte. 

Marcus Berg – Snitt: 4,2 (26 matcher, 13 mål, 6 assist)
Skribentens betyg: 5

“Marcus Berg har lite av en egen betygsskala” har varit en återkommande formulering i Alltid Blåvitts spelarbetyg, åtminstone under början av säsongen. Marcus Berg var briljant under första halvåret, fram tills hans kropp satte stopp. Ju längre säsongen led, desto tydligare blev det att Marcus Berg led av att spela fotboll. Trots detta står han stundtals för fantastiska aktioner och det är svårt att ta ifrån honom det. Hans säsong är bra, han kom ju trots allt trea i skytteligan, men den är inte lika bra som den kunnat bli om han hållit samma överlägsna klass som under början av säsongen. 

Gustaf Norlin – Snitt: 4,0 (29 matcher, 10 mål, 6 assist)
Skribentens betyg: 5

Om inte säsongens bästa spelare så åtminstone säsongens absolut största positiva överraskning. Att gå från ifrågasatt och kritiserad till given start- och poängspelare är fenomenalt. Ha dessutom i åtanke att Norlin knappt fick starta i våras till förmån för Oscar Vilhelmsson. Han har dessutom växt i de blåvita supportleden och blivit en publikfavorit. Likt Sebban visar han både känslor och attityd, samt bjuder på härliga idiotrusher för att pressa såväl målvakter som försvarare. Gustaf Norlins säsong ska hyllas! 

Kevin Yakob – Snitt: 4,5 (13 matcher, 4 mål, 2 assist)
Skribentens betyg: 5

Det är lätt att glömma bort hur bra Kevin Yakob var när han lämnade IFK Göteborg. Han hade växt fram till en poängspelare och van målskytt, från att ha varit en bänkspelare som hade tur om han fick ett kortare inhopp. Jag skulle vilja gå så långt att hävda att Yakob var en av Blåvitts bästa spelare i somras. Det var ett tungt tapp av en spelare, eller åtminstone spelartyp, som inte riktigt blivit ersatt än. 



Oscar Vilhelmsson – 3,6 (9 matcher, 2 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 3,5

Det är svårt att bedöma Oscar Vilhelmssons vårsäsong för å ena sidan skulle han bli vår nästa storförsäljning och å andra sidan var han bara ett 19-årigt oprövat kort. Hur som helst fick han det inte att explodera som man hoppats, vilket gjorde att försäljningen till Darmstadt inte blev lika dyr som den kunnat. Faktum är att Vilhelmsson var ganska blek under våren och att det där fantastiska anfallsparet han bildade med Marcus Berg i fjol inte alls levde upp till förväntningarna. 

Suleiman Abdullahi – Snitt: 2,0 (2 matcher, 0 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 2

På tal om att inte leva upp till förväntningarna… Suleiman Abdullahi kom som ett uppsnackat nyförvärv från Bundesliga och lämnade säsongen som tjock och otränad bänkspelare i Allsvenskan. Det är sanslöst hur det kan gå så fel i värvningen av en spelare, att spelaren i fråga inte verkar klara av att spela fotboll. Förhoppningsvis var han bara skadad, och förhoppningsvis kan han leva upp till några förväntningar nästa år, men hittills har han såklart inte varit annat än en stor, fet, flopp. 

Erik Sorga – Snitt: 3,5 (2 matcher, 1 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 1

Ja, när vi ändå är inne på icke upplevda förväntningar är det väl lika bra att bocka av sorgebarnet Erik Sorga också. När en fotbollsspelare verkar mer intresserad av att prestera på Instagram än på planen finns det inte särskilt mycket mer att diskutera. Värvningen av Erik Sorga är ett totalt haveri, Erik Sorgas prestationer är ett totalt haveri och hans “immunförsvar” är om möjligt ännu sämre. Säsongens sämsta spelare: Erik Sorga. 



Linus Carlstrand – Snitt: 3,0 (1 match, 0 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 4

Linus Carlstrand har fått nöja sig med korta inhopp i första hand, men i matchen borta mot Hammarby fick han chansen en knapp halvlek. Det var visserligen en match som redan var avgjord, men han fick ändå sättas på prov. Allt för stora växlar ska man nog inte dra av den matchen, där han inte bevisade särskilt mycket alls. Han är bara nyss fyllda 18 år och en av många lovande talanger i IFK Göteborg. Dessvärre var han skadad under hösten men han blir någon att hålla ögonen på under 2023. 

Hela anfallets snitt – 3,5 (1,5 mål/assist per match)
Skribentens betyg: 4

Å ena sidan finns det Marcus Berg, Gustaf Norlin och Kevin Yakob som höjer snittet men å andra sidan finns Erik Sorga och Suleiman Abdullahi som drar ner det. Snittet blir något missvisande, eftersom det i förstahand bör vara startspelarna som kritiseras eller hyllas. Det är just startspelarna som varit bra i år, Norlin, Berg och i viss mån Yakob. Ska man däremot ta hänsyn till hela truppens anfallare är det svårt att landa i mer än godkänt, bredden är för dålig. 

Saidu Salisu och Alfons Nygaard spelade för lite för att betygsättas. 

Gott nytt år!

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-12-31 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg