Lagbanner
Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Backlinjen
Den blåvita backlinjen har stått för blandade prestationer, Johan Bångsbo är en av dem som imponerat under 2022.

Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Backlinjen

Alltid Blåvitt har räknat ut spelarnas genomsnittliga spelarbetyg under den allsvenska säsongen 2022. Först ut att presenteras är målvakter och backlinjen.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Statistiken om spelade matcher avser endast matcher då Alltid Blåvitt betygsatt spelaren. Kortare inhopp räknas därmed inte. 

Warner Hahn – Snitt: 4,4 (26 matcher, 9 hållna nollor, 1,2 insläppta mål/match)
Skribentens betyg: 5

Det har nog inte undgått någon att Warner Hahn i IFK Göteborg varit en succé. Trots att Blåvitt emellanåt gått tungt har Hahn nästan alltid imponerat. Han har bjudit på allt från matchavgörande räddningar till matchavgörande passningar och blivit en publikfavorit. Genomsnittet på 4,4 är lägre än känslan, och när jag ger honom ett helhetsbetyg, oberoende av redan satta betyg, blir det högre än så. 

Pontus Dahlberg – Snitt: 3,0 (4 matcher, 0 hållna nollor, 2 insläppta mål/match)
Skribentens betyg: 3

Hahns ersättare har inte imponerat på samma sätt, vilket kan bero på att han inte hunnit bli varm i kläderna ännu. Oavsett vad siffrorna och statistiken säger har inte Pontus Dahlberg direkt gjort bort sig och det finns inga misstag att hänga honom för. Det är tråkigt att Warner Hahn inte får förlängt förtroende mellan stolparna men det känns inte helt hemskt att IFK Göteborg inleder en långsiktig satsning på en, relativt, ung Pontus Dahlberg. Han är en bra målvakt, och den satsningen kan visa sig bli riktigt bra. 

Alexander Jallow – Snitt: 4,2 (19 matcher, 1 mål, 4 assist)
Skribentens betyg: 4

Fram till dess att han lämnade för italienska Serie B var Jallow förstahandsvalet framför Salomonsson. Om det var för att öka hans värde eller för att han faktiskt förtjänade sin plats råder det delade meningar om, men bra spelade han. Trots några slarviga misstag höll han en jämn och hög nivå och poängproduktionen talar sitt tydliga språk. En klart godkänd vårsäsong från Jallow.  

Emil Salomonsson – Snitt: 3,9 (14 matcher, 1 mål, 3 assist)
Skribentens betyg: 4,5

Inte helt välförtjänt är Emils snittbetyg lägre än Jallows. Trots att Blåvitt gått tyngre under hösten tycker jag att Emil Salomonsson har höjt kvaliteten och det är nog få som saknar Alexander Jallow. Emil är ungefär samma spelare som när han lämnade för Japan 2018 och han har ersatt, en skicklig Jallow, på ett bra sätt. Dessutom har han skördat en del poäng mot slutet och det kan komma att bli riktigt bra 2023. Om man ska kritisera honom något är han, likt Jallow, inte alltid briljant i defensiven. Hans styrkor finns i offensiven. 



Calle Johansson – Snitt: 4,3 (27 matcher, 1 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 5

Calle har haft en väldigt fin säsong där han varit säkerheten i den blåvita backlinjen. Mittbacksgeneralen har gått från klarhet till klarhet där det framförallt varit hans dominanta stil i luftrummet som stuckit ut. Helt klart en av nyckelspelarna i laget, det märktes kanske allra tydligast i matchen mot Sundsvall där han saknades. Förhoppningsvis spelar Calle Johansson fotboll i IFK Göteborg 2023 också, trots de rykten som florerar att han är på väg bort. 

Johan Bångsbo – Snitt: 4,2 (19 matcher, 1 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 5

Bångsbo fick chansen och som han tog den. Han har fullständigt exploderat under 2022 och blivit självskriven i den blåvita startelvan. Även om han var lite svajig de sista omgångarna har han visat att han är att räkna med. Får han det att stämma ännu mer nästa säsong kan han mycket väl skriva in sig bland de dyraste försäljningarna i klubbens historia. Johan Bångsbo och Calle Johansson är inget dåligt mittbackspar att gå in med säsongen 2023.

Mattias Bjärsmyr – Snitt: 3,9 (15 matcher, 0 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 3,5

Bjärsmyr förtjänar att tackas och hyllas, men kanske inte främst för hans insatser under säsongen 2022. Blåvitt-veteranen har mestadels varit tredjehandsvalet bakom Bångsbo och Johansson och det har sällan blivit bättre då han startat. Ska man hylla Bjärsmyrs säsong kan man hänvisa till hans gentlemannamässiga hanterande av petningen. Han har accepterat sin roll och förstått att Blåvitt väljer att satsa på 19-årige Johan Bångsbo framför honom. Det är starkt och fint av honom, men inte helt självklart med tanke på den hierarkin han tillhör i de blåvita leden. 

Oscar Wendt – Snitt: 3,4 (28 matcher, 0 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 3

Det händer att Oscar Wendt visar hög klass och att man kan skymta de kvaliteter som tog honom till Bundesliga och Champions League. Problemet är att det sker ytterst sällan. Allt som oftas är Oscar Wendt högst medioker, och faktiskt den stora svagheten i Blåvitts backlinje. Han har inte heller bidragit med offensiva poäng vilket många förväntade sig när han vände hem. Genomsnittet på 3,4, som faktiskt är det allra lägsta bland dem som spelade (så gott som) alla matcher, är talande. Det välbehövliga nyförvärvet Andreas Trondsen lär gå rakt in i elvan, trots att Wendt förlängt sitt kontrakt över 2023. 



Alai Ghasem – Snitt: 5,0 (1 match, 0 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 4

Förutom en del korta inhopp blev det en match från start för 19-årige Ghasem. Det var borta mot Djurgården, där han stod för en bra insats trots resultatet. Som betyget antyder imponerade han starkt, där han med stort mod verkligen tog för sig. Han kan dessutom spela både högerback och vänsterback och det är inte otänkbart att vi får se mer av honom under 2023. 

Hela backlinjens snitt – 4,0 (1,3 insläppta mål/match)
Skribentens betyg: 4

Sett till spelarmaterial är det nog ändå godkänt att släppa in strax över ett mål per match. Det är dessutom så att den blåvita backlinjen fått en del hyllningar under säsongen, framförallt mittbacksparet i Calle Johansson och Johan Bångsbo. Känslan är att den dåliga tabellplaceringen inte bör skyllas på backlinjen, åtminstone inte enbart. 

Felix Eriksson spelade för kort tid för att betygsättas.

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-12-29 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg