Lagbanner
Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Mittfältet
Mittfältarnas säsong 2022 har sammanställts och betygsatts, Simon Thern och Hussein Carneil är två av dem.

Spelarbetyg efter säsongen 2022 – Mittfältet

Alltid Blåvitt har räknat ut spelarnas genomsnittliga spelarbetyg under den allsvenska säsongen 2022. Idag presenteras mittfältet.

Betygsskalan
7 – Landslagsklass
6 – Mycket bra
5 – Bra
4 – Godkänd
3 – Underkänd
2 – Dålig
1 – Usel

Statistiken om spelade matcher avser endast matcher då Alltid Blåvitt betygsatt spelaren. Kortare inhopp räknas därmed inte. 

Hosam Aiesh – Snitt: 3,8 (24 matcher, 2 mål, 2 assist)
Skribentens betyg: 3

Det finns nog ingen som är lika oförutsägbar som Hosam Aiesh. Likafullt finns det ingen annan spelare som får oss Blåvittsupportrar att åka känslomässig bergochdalbana varje gång han spelar fotboll. Ena sekvensen bjuder han på tre lyckade överstegsfinter och en tunnel, för att i nästa skicka ett inlägg upp på övre etage. Kontentan av Aieshs säsong är att det är lite för dåligt alldeles för ofta och briljant alldeles för sällan. Den snåla poängskörden avslöjar honom, fyra poäng på 24 matcher är usla siffror, även om han inledde en del av dessa matcher på bänken. 

Hussein Carneil – Snitt: 3,7 (22 matcher, 1 mål, 2 assist)
Skribentens betyg: 4,5

Hussein Carneil har precis som Johan Bångsbo fått sitt stora genombrott under 2022. Det var en två-veckors period under sensommaren där han var närmast ostoppbar men sedan har det inte blivit så mycket mer. Visst har han spelat sig in i startelvan, och bara det är ju som 19-åring fantastiskt bra jobbat, men han har en bit kvar till att bli matchavgörande och tongivande i IFK Göteborg. Sista matcherna var han snarare slarvig och det gick att skymta en frustration hos honom över att han inte fick ut det han ville.

De som frekvent följer det blåvita Twitterflödet minns att han var upphaussad redan innan säsongen, till och med innan han fick sitt A-lagskontrakt, och han levde sannerligen upp till förväntningarna. Även om han inte fått ut allt han velat har han en enorm potential och det var länge sedan en ung offensiv spelare tog för sig så mycket i Blåvitt. Spännande att följa 2023! 



Gustav Svensson – Snitt: 4,3 (28 matcher, 1 mål, 2 assist)
Skribentens betyg: 5

Gigant på mittfältet och en bollvinnare av rang. Det må vara så att Gustav Svensson inte haft sin bästa säsong i livet men han är ändå en fantastiskt fin fotbollsspelare. När Blåvitt spelar bra är Gustav Svensson fenomenal, när Blåvitt spelar mindre bra är Gustav Svensson bra. Han håller hela tiden en hög nivå och har varit en nyckelspelare i IFK Göteborg anno 2022. Statistiken säger att han vunnit bollen 424 gånger (!) under säsongen vilket är helt häpnadsväckande. Det är ett snitt på 15 bollvinster per match. 

Simon Thern – Snitt: 3,6 (22 matcher, 2 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 3

Det kan tyckas hårt att ge Simon Thern en trea i betyg men han har inte haft en alls bra säsong. Skadedrabbad visserligen, men han har egentligen aldrig kommit upp till en konsekvent “Simon Thern-nivå”. Han har glänst i några enstaka matcher men en blek och osynlig Simon Thern har varit regel snarare än undantag. Två mål och en assist är inte heller på den nivån som Thern ska hålla som offensiv mittfältare. En underkänd säsong av Simon Thern. 

Sebastian Eriksson – Snitt: 3,6 (15 matcher, 1 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 4

Sebbans kvalité haltar men han har bidragit med annat än fina passningar och vackra mål. Sebban är som den där lilla gnistan i brasan som aldrig slutar glöda, som aldrig ger upp. Sebastian Eriksson må vara en begränsad fotbollsspelare men han älskar IFK Göteborg. Ända sedan han kom tillbaka från sin skada har han bidragit med attityd och inställning. Han slutar aldrig kriga för emblemet på bröstet och spelare av Sebbans dignitet är sällsynt i dagens fotboll, trots att de behövs. Dessutom har Sebastian Eriksson stått för en rad bra insatser också, han är ingen dålig fotbollsspelare. 



Amir Al-Ammari – Snitt: 3,2 (6 matcher, 0 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 2

Amir Al-Ammari var nog det blåvita nyförvärvet som fotbollssverige i allmänhet och blåvittsupportrar i synnerhet hade högst förväntningar på. Det blev inget med det, Al-Ammari var rentav dålig i de matcher han fick chansen innan han blev utlånad till Mjällby. Än så länge går det inte att hävda annat än att Al-Ammari varit en floppvärvning. Det är under all kritik att som påtänkt startspelare istället bli utlånad till en allsvensk konkurrent efter bara sex matcher. I dagsläget är han tillbaka på Kamratgården och förhoppningsvis får vi se ett rejält lyft under 2023 års säsong. Han har potential, det har han bevisat i såväl Halmstad som i Mjällby under hösten, det gäller bara att få ut den i Blåvitt. 

Abundance Salaou – Snitt: 3,3 (4 matcher, 0 mål, 1 assist)
Skribentens betyg: 4

Salaou fick chansen att debutera från start mot Sirius och imponerade kraftigt. 18-åringen stod för en närmast fenomenal insats, med en briljant framspelning till Marcus Berg som den stora höjdpunkten. Därefter har det inte blivit några fler fantastiska insatser, vilket i sig inte är konstigt eftersom han är så ung. Han har bevisat att han har en otrolig potential och han påminner om en viss Alhassan “Hasse” Yusuf som lämnade IFK Göteborg i fjol. Abundance Salaou kan bli något under 2023! 

Tim van Assema – Snitt: 4,0 (1 match, 0 mål, 0 assist)
Skribentens betyg: 4

Van Assema har fått chansen under en del korta inhopp. Den enda riktiga prövningen var i 30 minuter mot Mjällby där han inte utmärkte sig särskilt åt något håll. 20-åringen med holländska rötter kan spela både mittfältare och försvarare men lämnar IFK Göteborg i samband med att hans kontrakt löper ut vid årsskiftet. 

Eman Markovic – Snitt: 3,8 (12 matcher, 1 mål, 3 assist)
Skribentens betyg: 4

Markovic kom från IFK Norrköping i somras och sedan dess har han inte direkt exploderat i den blåvita tröjan. Även om han sett spännande ut och bidragit med en del fina aktioner har han inte riktigt fått igång poängprodutkionen. Jag tror däremot att vi bara fått se lite av den potential som Markovic har och att han kan explodera på riktigt under nästa säsong. Sista matchen mot Värnamo visade han åtminstone tecken på det, då han var riktigt bra. 

Tobias Sana – Snitt: 3,5 (6 matcher, 0 mål, 2 assist)
Skribentens betyg: 1

På planen var han inte usel, även om han var långt ifrån bra, men det som hände utanför planen är patetiskt dåligt. Oavsett hur mycket det bara var Tobias Sanas fel eller inte så är det uselt att lyckas bråka sig bort från sitt hjärtas lag. Att några månader efter att ha utsetts till ärkeängel, och en säsong efter att ha varit lagkapten, bråka sig bort från samma klubb. Det är uppenbart att Sana inte betedde sig helt fläckfritt, annars hade han inte fått lämna IFK Göteborg. Det är tragiskt att det blev som det blev, men någonstans var det nog bra för Blåvitt. På ett sportsligt plan tror jag att Sanas icke-vara har gynnat Blåvitt. 

Hela mittfältets snitt – 3,7 (0,7 mål/assist per match)
Skribentens betyg: 3

Det är lite för dåligt att mittfältet inte bidragit med mer än 22 mål/assist över hela säsongen. Det är också lite för många floppar och lite för få positiva vindar som blåst över IFK Göteborgs mittfältare säsongen 2022. Gustav Svensson och Hussein Carneil är det positiva man kan ta med sig från mittfältets säsong. Det ska tilläggas att Gustaf Norlin och Kevin Yakob, i den här sammanställningen, har räknats till anfallarna. Skulle de istället räknas hit höjs både betygs- och poängsnitt.

Filip Ambrož spelade för kort tid för att betygsättas.

Arvid Larssonnils.arvid.larsson@gmail.comlarsson_19042022-12-30 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg