-

Spelarbetyg efter Varbergs BoIS - IFK Göteborg (1-2) ” Otroligt nödvändig för dagens resultat”
Tobias Sana firar 1-1 målet mot Varberg BoIS.

Efter en tung förlust hemma mot Elfsborg var det dags att slå tillbaka mot ett annat Västkustlag. Efter en tung första halvlek som totalt urartade efter Bojan Pandžics svaga insats tog Blåvitt kommandot över matchen och rullade alla tre poängen upp för E6an och hem till Göteborg.

Giannis Anestis – 5
Strålande insats från Anestis som dras ner från en 6a på grund av några få tveksamma ingripanden. Han inger ett lugn i en backlinje som är allt annat än ordinarie och tar kommandot över sitt straffområde trots ett starkt anfallsspel från Varberg.

Nzuzi Toko – 6
Ställs på prov rejält idag när han tvingas gå ner i backlinjen för att täcka upp efter att både Da Graca och Calisir har fått utgå på grund av skada. Självklart en tuff uppgift men Toko löser första halvlek utan några större incidenter. I andra halvlek visar Toko att han kan göra precis vad som helst, några små incidenter men han anammar rollen som mittback strålande och är definitivt en faktor till att alla tre poängen åker hem till Göteborg.

Kristopher Da Graca (Ut 32’) – 3
Finns många som beskyller Da Graca för målet, samtidigt sätts han i en tuff situation där en offside upphävs och han måste jobba för att hinna ikapp spelet. Han försöker styra bort bollen från mål men lyckas inte rensa den och bollen studsar över Anestis in i mål. Da Graca får senare utgå med skada efter en usel tackling från Aliev som utan tvekan borde visas ut om det inte vore för Bojans inkompetens.

André Calisir (Ut 26’) – 3
Svårt att betygsätta Calisir idag som utgår i 26e minuten med befarad huvudskada efter en putt i straffområdet. Innan dess gör Varberg 1-0 och det är svårt att säga om det är Calisir som upphävde offsiden men på TV bilderna är det så jag uppfattar det, därmed får han lägre betyg idag.

Victor Wernersson – 4
Relativt stark match från Wernersson som hade lite problem att komma in under inledningen när Varberg satsade våldsamt mot tre poäng. Tog för sig mer och mer under matchens gång och deltog aktivt i anfallsspelet. Gjorde ett avgörande misstag i andra halvlek när han missade att jobba hem efter en offensiv hörna, något som hade kunnat kosta oss alla tre poängen idag.

Alhassan Yusuf – 4
Inte Hasses bästa match idag heller, känns lite vilsen i det aggressiva presspel som Varberg visar upp. Ser mer bekväm ut i andra halvlek när Blåvitt börjar ta kontroll över matchen och bidrar en del offensivt, framförallt i upprinnelsen till 2-1 målet.

Tobias Sana  – 6
Bäst på plan idag bland många bra insatser. Visar upp en väldigt allsidig insats idag där han rör sig över nästan hela planen, både i uppbyggnad av anfall såväl som i försvar och till och med målgörande. Utnyttjar sin teknik effektivt för att ge sig själv mycket tid med boll i svåra situationer men väger också riskerna perfekt och tappar inte boll i farliga ytor. Otroligt nödvändig för dagens resultat.

Sargon Abraham – 4
Sargon visade upp sina bättre sidor i dagens match och tillskottet av Sana verkar ha gynnat honom offensivt. Om Sargon var lite väl het på avsluten i senaste matchen så kanske han var lite för kall idag när han valde att passa Aiesh istället för att avsluta själv i ett bättre läge. Verkar komma till sin rätt mycket bättre som inverterad kantspelare till höger i plan så han kan vika in och skjuta med sin vänstra fot, ett par avslut idag men inget riktigt farligt.

Hosam Aiesh – 5
Det gynnar Hosam att spelet inte alltid flyter genom honom likt det gjorde i matchen mot Elfsborg. Aiesh för möjlighet att utmana mer 1 mot 1 jämfört med situationer i föregående matcher där han ofta blir ensam och omringad av ett gäng försvarare. Utnyttjar sin teknik väl idag och står för en bra assist till Paka för att avgöra matchen.

Patrik Karlsson Lagemyr – 6
En ganska svag första halvlek vilket var väldigt förståeligt sätt till intensiteten. Vi var nog många som var oroliga för att Varbergs vårdslösa spel skulle urarta i ännu en skada för vår kära offensiva mittfältare och det är mycket möjligt att detta for igenom Pakas tankar också. Men ju mer kontroll Blåvitt tog över matchen desto mer tog Paka för sig och i andra halvlek utgjorde han ett rejält hot framför Varbergs straffområde. Att han får kröna insatsen med ett underbart mål gör inte det hela sämre precis.

Robin Söder – 3
Det är inte alltid lätt att avgöra hur stor inverkan Söder har på en match och idag, med sina noll skott på mål och 21 passningar (71% till rätt adress) så tycker jag inte han bidrog särskilt mycket till det offensiva spelet. Samtidigt är Söders presspel en viktig del av Poyas spelidé men det räcker inte för godkänt när det gäller en Allsvensk forward.

Jesper Tolinsson (In 26') – 4
Det var lite nervöst för Tolinsson idag som kastades in i hetluften under de svårast tänkbara omständigheterna. Inte bara tappar han sin mittbackskollega efter ett par minuters spel, han får också spela resten av matchen med en spelare som han aldrig tränat ihop med i dessa roller. Det sker ett par misstag som leder till farliga chanser men ju längre matchen går desto säkrare känns Tolinsson och trots en tuff slutforcering från Varberg känns han stabil i sin roll.

Emil Holm (In 32') – 5
Det är otroligt trevligt att se Holm på plan igen och han visar igen att han ligger väldigt nära en startplats som högerback i det här laget. Står stark i duellerna och ger sig själv mycket utrymme genom att utnyttja både sin teknik och fysik. Hans långa kliv gör honom giftig i anfallen där han snabbt accelererar förbi mittfältet som försöker få tag på honom. Tillåts Blåvitt spela kontringsspel mot högre backlinjer i framtiden bör Holm vara en given startspelare.

Bojan Pandžic – 0
Det går inte att säga annat än att Bojan totalt tappade kontrollen över den här matchen. Utan tvekan har hans totalt apatiska inställning till matchen lett till en skada på Da Graca något som hade kunnat stävjas om han hade delat ut varningar i inledningen av matchen.

Alexander Farnerud och Noah Alexandersson spelade för kort tid för att betygsättas.